בעידן שבו 3 ילדים נחשבים ל"מותרות", חוק חינוך חינם מתחיל רק מגיל 3 (עד השעה 2 כי אז יש לשלם על צהרונים), משרות "אם" מוגבלות לאימהות בלבד וגם זה רק אם הן צברו מספיק ותק לפני חופשת הלידה (והס מלהזכיר כאלה שחולמות על שינוי קריירה) - פלא שיותר ויותר משפחות מבינות שאולי עדיף לאחד מבני הזוג לוותר על הקריירה לטובת גידול ילדים?

"אני מעצבת גרפית, מאיירת וכותבת ספרי ילדים", מספרת עינת שמשוני, אימא לחמישה ילדים, ששניים מהם נולדו לאחר שפתחה עסק עצמאי. "עוד בהיותי שכירה, שחזרתי מחופשת לידה רציתי מאוד להשאיר את הילד שלי עם מטפלת פרטית או משפחתון אבל העלויות היו כל כך גבוהות שזה באמת לא היה כדאי. היות והייתי צריכה לצאת מהעבודה ב-15:00 כדאי להוציא את הילדים לא עבדתי באמת במשרה מלאה.

עוד ב-mako כסף:
16 התעשיות שיכולות להפוך אתכם למיליונרים
בשביל אמנות טובה, צריך רואה חשבון טוב
הילדה שהפכה לימונדה ל-11 מיליון דולר

"המשכורת שלי עמדה על 5,000 שקלים. המטפלת עולה 3,000. צהרון לילדות הגדולות עולה 900 שקל לכל אחת. כבר לא נשאר הרבה מהמשכורת. לכן הכנסתי אותו למעון של אמונה, ששם אפשר לקבל סבסוד של התמ"ת אבל היה לי מאוד קשה עם זה וזה בהחלט היה טריגר להחלטה. כשהרביעי והחמישית שלי נולדו, זאת הייתה הקלה כלכלית משמעותית שהם נשארו איתי ולא הייתי צריכה לשלם על מעונות. גם התשלומים לצהרונים ירדו ממני וכן קייטנות ובייביסיטר בחופשים".

בעידן בו נשים מרוויחות פחות מגברים, והציפייה של החברה היא שהנשים יגדלו את ילדיהן מוצאות את עצמן המון נשים מתלבטות, בעיקר לאחר הולדת הילדים, האם לחזור לעבוד כשכירה או לבחור לגדל את הילדים בבית ולנסות לפתח תוך כדי עסק עצמאי על מנת לתרום לכלכלת במשפחה.

"בעלי מרוויח פי שלושה ממני", אומרת עינת, "לכן במקרה שלנו לא היו יותר מדי התלבטויות מי מבני הזוג יישאר בבית פשוט כי זה משהו שאני מאוד רציתי לעשות. אני אוהבת להיות בבית, אוהבת להיות עם הילדים (צר לי אם זה לא מסתדר עם אג'נדות פמיניסטיות) כך שמבחינתי לא היה כאן ויתור אלא יותר הגשמת חלום. אבל אם רוצים מספרים - אין ספק שזאת גם הייתה החלטה נכונה כלכלית".

גם אצל תמר לנדאו השיקולים היו דומים. "עם לידת הבן הצעיר, כבר היה לי עסק מצליח לתרגום בשם 'טקסטהאוס'. אני ובעלי עשינו שיקול כלכלי שעדיף שאני אקח רק את ששת השבועות הראשונים של חופשת הלידה (שחובה על האישה לקחת, לפי החוק שבדיוק אז נכנס לתוקף) והוא ישלים את השבועות האחרונים. זאת הייתה תקופה מאוד יפה שכולנו היינו בבית ביחד (העסק שלי עובד מהבית) והיה לי מאוד נוח ליהנות מכל העולמות - גם לעבוד וגם לגדל את הילדים.

"הילדים נשארו איתי עד גיל שנתיים.  עם הבכור, הייתי עובדת כמה שעות בצהריים, כשהוא היה ישן וכשבעלי היה חוזר הביתה מהעבודה. עם הצעיר הייתי עובדת גם כשהוא ישן, גם כשהייתה הבייביסיטר, וגם כשבעלי היה חוזר הביתה מהעבודה. אני מאמינה שזה חסך לנו עלויות, כי לא השתמשנו כמעט בעזרה מבחוץ, ורק אנחנו היינו עם הילדים. היה לזה כמובן, מחיר כבד מאוד עלינו כבני זוג".

לקבל את ההחלטה הנכונה

אחת העבודות הראשונות שיצרה לנה עצבה בתור מעצבת אינטקטיב לאחר שגמלה בליבה ההחלטה לצאת לעצמאות היה בנושא הקרוב ביותר לליבה: ההתלבטות אם להתפטר מעבודתה בתור מפתחת ומעצבת צעצועים בחברה בינלאומית גדולה לאחת לידת הילד השני. היא יצרה את התרשים הזה וההחלטה התקבלה.

(לאתר של לנה)

"מלבד השכר שהלך על גן פרטי וצהרון לגדולה, היו גם את השיקולים של הוצאות רכב והנסיעות בשעת השיא שגזלו זמן יקר", אומרת לנה. "בנוסף המשרה לא הייתה מספיק גמישה מבחינת השעות. במקרים בהם הייתי צריכה לצאת מוקדם או להגיע מאוחר, לא הייתה לי אפשרות להשלים את השעות וזה פגע במשכורת. שלא נדבר על זה שהייתי אמורה לחזור לעבודה ממש לפני החופש הגדול וזאת סוגיה בפני עצמה עם עלויות הקייטנות וסידור לילדים".

עושות את החישוב

"כאמא לתאומים גם אני מאד התלבטתי אם לחזור לעבודה לאחר חופשת הלידה", אומרת סיגל לזרוביץ מאמנת ויועצת אישית תעסוקתית פרטית ומתנדבת בעמותת " פעמונים", "לא רק שרגשית לא היה לי לב להשאיר את האוצרות שלי עם מטפלת  גם לא השתלם כלכלית לממן שני גנים (שלא לדבר על העלות של גן לילדה הגדולה), מטפלת ולאחר מכן צהרון או בייביסיטר. יתר על כן, כל ההוצאות הנוספות - למשל כשאחד הילדים חולה כעובדת המחויבת לעבודה - אני אזדקק לעוד שעות מטפלת. וכך ערימת ההוצאות הלכה ותפחה למול עיניי.

"כיום, אני פוגשת יותר ויותר נשים שעושות את החישוב ומגיעות מיד למסקנה שאין טעם לחזור לעבודה בלא לקחת את כל הנתונים החשובים להחלטה משמעותית זו. חשוב לציין כי אין בעיניי תשובה חד משמעית אחת, ולא מה שמתאים לאחת מתאים לכולן. אבל כפי שאני מסבירה למתאמנים שלי, יש כאן מכלול של שיקולים שצריך להביא כדי להגיע להחלטה מושכלת".

מה קורה לפנסיה? חשוב שכל אישה במערכת השיקולים שלה תדע כי אם תפרוש מעבודתה כדי לטפל בילדיה, יש לכך השלכות מקצועיות, כלכליות ואישיות. סביר להניח שתאבד את הרציפות התעסוקתית שלה וכך שנות הוותק והניסיון שלה נעצרים. כיום כשתוחלת החיים מתארכת והצורך הכלכלי לאחר הפרישה הולך וגדל, ישנה חשיבות מאוד גדולה לזכויות הפנסיוניות שנשים וגברים צוברים במקום העבודה. איבוד ההמשכיות של תשלומי הקרן פנסיה יכול לפגוע בהיקפי תשלום על אובדן כושר עבודה. כמו כן, התשלומים של קרן ההשתלמות הם משמעותיים ויש לקחת גם אותם בחשבון.  אם החלטתם להתפטר ממקום העבודה יש להפריש לפנסיה באופן עצמאי על מנת לא לפגוע ברצף. 

אישה מתוסכלת בפקק תנועה (אילוסטרציה: Shutterstock)
לא חישבנו את העלות של הפסיכולוג | אילוסטרציה: Shutterstock

לא ללכת לאחור. אם מדובר על הפסקה של שנים ארוכות, היא מצמצמת גם את הסיכויים שלה לחזור לאותה משרה או לסטטוס שלה בשוק העבודה. כמובן זה משתנה ותלוי בתחום בו היא עובדת, אך יש תחומים שקשה להתעדכן ולמעשה אותה אישה נשארת מאחור והקריירה שלה הולכת אחורה.  כמו כן, יש לשקול את הוויתור על המימוש העצמי, ההתפתחות וההגשמה בתחום הקריירה. לבדוק האם מתאים לאותה אישה להישאר בבית, האם יש לה אפשרויות להיפגש אנשים, להתנתק משגרת הבית ולהתאוורר. ולכן יש כאלו למשל שיכולות ומתאים להן  לעשות חזרה מדורגת.

תועלת חינוכית. שיקול נוסף הוא ההיבט של החינוך לילדים וחשיבות המשמעות עבורם של אימא שעובדת ומגשימה את עצמה דבר שנתמך בכל מיני מחקרים.

שינוי כיוון. לעתים חופשת הלידה מהווה צומת חשובה בחייה של האישה כי מאחורי האי הרצון לחזור לעבודה עומדת הסיבה כי אין שביעות רצון מתחום התעסוקה האחרון. לזרוביץ ממליצה לנשים אלו לנצל את התקופה זו כדי ליצור התפתחות והזדמנות חדשה, הגשמת החלום ויצירת הזדמנות חדשה ומספקת יותר.

"לעתים  המעבר משכירה לעצמאית, הופכת לסיפור הצלחה לאחר שמבררים מהם הרצונות והצרכים וכיצד ניתן לשלבם יחד. וכך, החזרה לעבודה לאחר לידת תינוק מאפשרת לשמור על ההגשמה העצמית, מסייעת לכלכלת המשפחה ולחיסכון לעתיד", היא אומרת.

"לכן לפני שמחליטים האם משתלם לנו כלכלית לצאת לעבודה או לבחור להתפטר יש לקחת בחשבון גם שיקולים שאינם כספיים ולעשות את החישוב בצירוף שתי המשכורות ולא רק בחישוב משכורת אחת". 

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il