"התחרות בשוק הסירים והמחבתות הכריעה את סולתם רדד. אנשים כבר לא קונים סיר ביוקר במטרה שהוא יחזיק מעמד למשך 10 שנים. הם הולכים לסופרמרקט וקונים סיר במבצע", כך הסביר מתחרה בענף כלי הבית והמטבח את הסיבות שהביאו את חברת כלי המטבח והבישול הוותיקה לחובות של כ-60 מיליון שקל.

סולתם רדד הגישה בסוף השבוע האחרון בקשה להקפאת הליכים לבית המשפט מחוזי מרכז. לחברה, המעסיקה 113 עובדים,  חובות של 60 מיליון שקל ובבעלותה נכסים בשווי של 26 מיליון שקל, שנשענים על מימוש מלאי, גביית כספים מלקוחות ומכירת הפעילות.

עוד ב-mako כסף:

החברה הוקמה ב-2001, במסגרת הליך מיזוג של שתי חברות בעלות המותג סולתם ורדד שפועלות בישראל זה כ–65 שנה. לחברה 17 חנויות ברחבי הארץ תחת שם המותג סולתם רדד. הבעלים שלה היא עמירה ליברמן. בעבר ייצרה החברה את מוצריה במפעל ביוקנעם אולם הוא נסגר לפני יותר מעשור וכיום המוצרים מיוצרים עבורה בחו"ל והיא מייבאת מוצרים נוספים.

"כל שנה התחרות בשוק הזה הופכת ליותר קשה, כשהשנה האחרונה היתה הקשה ביותר - גם עקב המצב הכלכלי והבטחוני. בשלוש השנים האחרונות התחרות בשוק כלי המטבח תפסה תאוצה, עם כניסתם פתיחת רשת פוקס הום, רשתות המזון הגדולות הפרטיות שמוכרות יותר ויותר כלי מטבח במחירים אטרקטיביים יחסית, והגידול ביבוא מסין. כל אלה הביאו לכך שנמכרים בישראל הרבה כלים זולים יחסית והרווחיות של השחקנים בענף הולכת ונשחקת. סולתם רדד שיחקה במגרש של סירים יקרים יותר שהפך לפחות רלוונטי", הסביר הבכיר בענף.

בכיר בסולתם רדד הסביר ל-TheMarker מה הביא לדעתו למצבה של החברה: "אנשים מקבלים מיילים כל שני וחמישי מכל מיני חברות קטנות שמוכרות סירים ומוצרים אחרים בזול. מגה ונעמן יכולים למכור סירים ב-40 שקל לסיר, מחירים מטורפים. יש תחרות עצומה בתחום הזה. בנוסף, צוק איתן גרם להרעה משמעותית במכירות בחודשים האחרונים של 2014 ואחריו הגיע גל הטרור הנוכחי.

"לחברות היום יש קשיים תזרימיים ואם אתה לא מקבל את המסגרות הנדרשות מהבנקים אתה בבעיה וזה מה שקרה לנו לצערי. אנחנו לא קיבלנו מדיסקונט. כיוון שהבנו את השינויים בשוק עשינו מהלכים והבאנו לפני שלושה חודשים מנהל חדש לרשת חנויות אבל הדברים האלה לוקחים זמן. אני בהחלט מאמין ביכולת של החברה להישאר עסק חי ולהצליח אם יתנו לנו הקפאת הליכים ומשך זמן להציג תוכנית הבראה ובינתיים למצוא משקיע שישקם את החברה ויעסיק חלק מהעובדים. קל מאוד להרוס אבל אחרי זה קשה לשקם".
נות סולתם רדד (צילום: רמי שלוש, TheMarker)
"לא יכולים למכור סיר ב-40 שקל" | צילום: רמי שלוש, TheMarker


מכירת חיסול

מבדיקת TheMarker עולה כי 17 החנויות שמפעילה סולתם רד המשיכו לפעול היום (ג') כרגיל. חנות הרשת במרכז המסחרי ביג קריות צפוייה להיסגר בסוף החודש ולכן המוצרים בה נמכרים בהנחות גבוהות, אך הדבר הוחלט כבר טרום הגשת הבקשה להקפאת הליכים וזאת עקב ביצועים נמוכים של החנות. עובדי הרשת קיבלו את שכר חודש אוקטובר ונכון לרגע זה עובדים בחנויות.

בדיון שיתקיים מחר בבוקר (ד') בבית המשפט מחוזי מרכז בלוד ידון בית המשפט בבקשת הקפאת ההליכים והתנגדות של בנק דיסקונט לבקשה. דיסקונט, שהחברה חייבת לו כ-23 מיליון שקל, מתנגד לבקשה ויבקש ככל הנראה הקפאת הליכים. מנגד, בא כוח החברה, עו"ד שולי גולדבלט, טוען כי משפחת מאיו, לשעבר בעלי נעמן פורצלן, הגישו הצעת רכישה ראשונית להשקעה בחברה או לרכישת פעילותה כעסק חי ושיקום הפעילות בתמורה ל–16 מיליון שקל.  בנוסף, היא מוכנה לשלם כ-2 מיליון שקל על מימון הפעלת העסק בזמן הקפאת ההליכים. לדברי עו"ד גולדבלט, הדבר מלמד כי "המקרה שלפנינו הוא מקרה מובהק שבו יש לאפשר לחברה לפתוח דף כלכלי חדש ולהניע תהליך של הבראה והסדר".

על פי בקשת ההקפאה, עד סוף 2013 היא נהנתה מפריחה כלכלית, פעלה ברווח תפעולי גבוה והגדילה באופן ניכר את פעילותה. המחזור השנתי של החברה, נכון לסוף 2013, היה 51.5 מיליון שקל, והרווח התפעולי שלה לשנה זו היה 5.7 מיליון שקל.

ואולם, לטענת החברה, ב-2014 חלה ירידה משמעותית של כ-25% בהיקף המכירות. ירידה זו התבטאה במחזור השנתי של כ-43 מיליון שקל, ועל פי החברה, "צפויה ירידה דומה גם בסוף 2015". בבקשה נטען כי בשנה האחרונה נקלעה החברה לקשיי נזילות שלא מאפשרים לה פירעון שוטף וסדיר של התחייבויותיה כלפי הנושים והבנקים.

לטענת החברה, קשיי הנזילות נגרמו מסיבות כמו כשל ניהולי הנובע מניתוח לקוי של ענף המכירות וכניסתם של מתחרים חדשים לשוק, מבצע צוק איתן, שפגע באורח קשה במכירות החברה לקראת ראש השנה ועוד.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
מה הקטין את הרווח של פוקס?
חברות מבטלות אירועים ונסיעות לפריז