ביולי האחרון החליט איש עסקים מבאר שבע לחנוך סניף חדש של עסק בתחום המזון. עשרות חברים, בני משפחה ולקוחות הגיעו לאירוע החגיגי. אורח הכבוד היה רב מוכר, שקבע מזוזה בדלת הסניף. הטקס ארך חצי שעה, ולאחר מכן האורחים מיהרו אל הרב, לבקש ממנו ברכות. בינתיים, עוזרו של הרב קיבל מבעל העסק מעטפה ובה 5,000 שקלים במזומן. תמורה על כך שהסכים לכבד בנוכחותו את האירוע.

"לרב יש לוח זמנים מאוד צפוף, אבל הוא הסכים לפנות כמה דקות כדי להגיע", הסביר אחד מעובדיו של בעל העסק. "לקח לנו חודש לשכנע אותו לבוא. הבוס שלי הוא לא מהמקורבים לרב אבל הוא הבין שנוכחות הרב, תמונה אתו שתפורסם באתרי אינטרנט או במקומונים, שווה לו הרבה יותר מהכסף שהוא שילם. הידיעה שהרב חנך את העסק גם תביא לו לקוחות".

עוד ב-mako כסף:

זו כמובן רק דוגמה אחת לתשלום גבוה שניתן לרבנים על פעילותם. באחד המלונות היוקרתיים בתל אביב נערכה לפני כמה חודשים חתונתו של איש עסקים מוכר בתחום היהלומים. הרב, שדווקא לא נחשב לאחד המוכרים בישראל, יצא מהמקום לאחר הטקס עם צ'ק על סך 15 אלף שקל. תמורה לא רעה על עבודה של שעה. הרב, אגב, עורך לעיתים שתיים ואף שלוש חופות בערב.

ברית מילה (צילום: יונתן סינדל לפלאש 90)
ברית מילה עולה 5,000 שקל. ברכה לתינוק 2,500. למצולמים אין קשר לכתבה | צילום: יונתן סינדל לפלאש 90

20 אלף שקל לעריכת חופה

על פי ההערכות, רבנים מקבלים ממקורות שונים כמיליארד שקל בשנה, שעליהם רשויות המס לא יודעות דבר. חלק מהרבנים נחקרו בשנים האחרונות ברשות המיסים ואולצו לשלם מיליוני שקלים על הכנסות שלא דיווחו עליהם, כולל מכוניות פאר שקיבלו במתנה מבעלי עסקים. נגדם חלק מהרבנים שלא הגיעו להסדר עדיין מתנהלת חקירה.

איך מגיעים לסכומים כאלה? זהו המחירון שמפרט כמה מרוויחים הרבנים מכל פעילות.

  1. ברכה - בין 300 ל-1,000 שקל. הברכות ניתנות בימי קבלת קהל.
  2. ייעוץ אישי -  1,500 עד 5,000 שקל. מדובר בפגישה אישית עם הרב לצורך התייעצות (15 דקות לכל היותר) בענייני משפחה ועסקים.
  3. קמעות – 10 עד 500 שקל. מים קדושים, צמיד או שרשרת, תליון עם שמות המלאכים, סרטים אדומים, שמן, בקבוק ערק עם דיוקן של רבנים, ספרי קודש- ספר תהילים עם הקדשה של הרב ועוד.
  4. הילולות - בין 250 אלף שקל למיליון שקל. ההילולות הן מקור הכנסה חשוב לרבנים. מגיעים אליהן מוזמנים אישיים של הרבנים: חברי כנסת, שרים, אנשי עסקים מהארץ ומחו"ל ובכירים במשרדים ממשלתיים.
  5. סעודות, תיקונים - 100 - 150 אלף שקל: אחת לחודש בדרך כלל כמעט כל רב עורך תיקון או סעודה אישית שאליה מגיעים עשרות מכובדים.
  6. ייעוץ עסקי לבעלי חברות - 50 עד 100 אלף שקל בחודש. לרוב הכסף יינתן במסווה לעמותה שהרבנים מנהלים, אבל יגיע בסופו של דבר לכיסם. לעיתים ניתן התשלום במזומן במהלך הייעוץ עצמו.
  7. עריכת חופה – עשרת אלפים עד 20 אלף שקל.
  8. ברכת לתינוק - 2,500 עד 5,000 שקל.
  9. סנדקות, ברית מילה - 5,000-15,000 שקל. חלק מהרבנים עובדים גם כמוהלים  או משמשים כסנדקים לבקשת המשפחות.
  10. קביעת מזוזה בעסק חדש - 2,500-10,000 שקל.
  11. טקס לטיהור הבית - 3,000-10,000 שקל. לרוב מדובר בטקס שנמשך כ-45 דקות, כולל קריאת שמות מלאכים מהזוהר הקדוש, פרקים מספר תהילים, תקיעת שופר ושריפת אבנים מיוחדות לסילוק השדים והרוחות הרעות מהבית.
  12. הוצאת עין הרע והחזרת אהבות – 500 עד 2,000 שקל: טיפול חד פעמי. טיפול סדרתי עולה יותר.
  13. הסרת כישוף- טקס שחור - 2,000-5,000 שקל.
  14. חזנות, תפילות, ערבי פיוטים - עשרות אלפי שקלים. כשרב מוכר מוזמן לנהל תפילה בבית כנסת גדול בראש השנה או ביום כיפור  או במהלך אחד החגים בארץ או בחו"ל הוא יכול לשלשל לכיסיו סכומים נכבדים.
  15. הענקת כשרות לעסקים -  בין מאות אלפי שקלים למיליוני שקלים בשנה. חלק מהרבנים מעניק כשרות למהדרין מטעמם לעסקים בתחום המזון מה שגורם למאמיניהם ולאנשים דתיים לאכול ולרכוש פריטי מזון מאותם עסקים.

"התביישתי לתת 50 שקל"

רשות המסים רוצה לשים את ידה על הכסף הזה, בין אם מדובר בתשלום על עריכת ברית, ובין אם בשקלים שמשאירים מאמינים בקערות נחושת ובמעטפות. ברשות המיסים הוציאו באחרונה הנחיות ברורות שנכנסו החודש לתוקפן לפי על הרבנים להצהיר על חשבונותיהם בבנקים בחו"ל, נכסים, על מתנות שהם מקבלים ועל כל הכנסה אחרת: מתן ברכות, קמעות, מים קדושים, סרטים אדומים להסרת עין הרע  או מכירת ספרי קודש.

אבוחצירא והרנטגן. מובילים את הרשימה (צילום: חדשות 2)
הרב איפרגן (הרנטגן) והרב פנחס אבוחצירא. בין עשירי ישראל | צילום: חדשות 2

במקרים האלה, אין כסף קטן. קבלות קהל שרבנים עורכים בחצרותיהם או במוסדות דת שקשורים אליהם הם אחד מקורות ההכנסה שמניבים להם מידי שנה למעלה מ-100 מיליון שקל.

יעקב (שם בדוי) הגיע לפני כשנה לחצר רב מוכר בדרום הארץ. הוא ביקש את ברכת הרב כדי לסייע לאשתו, שהתקשתה להרות. לפני עמדו מאות אנשים וחיכו. כאשר הגיע תורו, הוא הבחין באנשים אחרים ששולפים מארנקיהם מאות שקלים ומניחים בקערת נחושת גדולה, לעיניהם הבוחנות של עוזרי הרב. לאחר שתי דקות של שיחה עם הרב, הוא נפרד מ-300 שקל.

"התביישתי לתת 50 או 100 שקל", הוא מסביר. "ראיתי שלפניי שלף מישהו 500 שקל. הרגשתי מבוכה לתת פחות. יש חשש שבפעם הבאה הוא לא יסכים לקבל אותי".

אחד ממקורביו של הרב סיפר שהוא עורך שתי קבלות קהל ביום. ההכנסות החודשיות שלו מהפעילות הזו בלבד מסתכמת במאות אלפי שקלים בחודש. אפיק הכנסה נוסף הוא הסרת כישופים טיהור הבית,  והחזרת אהבות. תעשייה זו מגלגלת בשנה מאות מיליונים. קבלות או דיווחים למס הכנסה כמעט ולא תמצאו פה.

ב-2012 פרסם פורבס את רשימת הרבנים העשירים בישראל. בראש הרשימה עמד פנחס אבוחצירא, שהונו נאמד ב-1.3 מיליארד שקל. דודו, הרב דוד חי אבוחצירא, שווה על פי ההערכות 750 מיליון שקל. במרחק רב אחריהם נמצאים הרבי מגור, עם הון מוערך של 350 מיליון שקל, האדמו"ר מבעלז, ששווי חצרו 180 מיליון שקל, והרב ניר בן ארצי, שמוערך ב-100 מיליון שקל.

מקווה האר"י הקדוש (צילום: אריאל פלמון)
מקווה האר"י הקדוש. המקובלים הם הסיפור האמיתי | צילום: אריאל פלמון

לכמה מהרבנים חשבונות בבנקים בשוויץ, באיים הקריביים ובליכטנשטיין  שחלקם מוגדרים כמקלטי מס. לאחרים דירות יוקרתיות בערים מבוקשות באירופה: ז'נבה, פריז, לוצרן. לכמה מהרבנים דירות פאר בקנדה ובארצות הברית. לכמה רבנים מהמובילים בישראל יש מניות רבות או שותפות בחברות בארץ ובעולם.

עוקבים אחרי הרבנים

בשנים האחרונות מערך המודיעין ברשות המיסים השתכלל מאוד ולמרות כוח אדם לא גדול יחסית יש מעקב קבוע אחר רבנים חדשים ומקובלים שלפתע הופיעו על מסכי הטלוויזיה בתוכניות שונות או קיבלו כותרות בכלי התקשורת השונים על ניסים ונפלאות שחוללו.

"יש לנו אנשי מודיעין שאוספים כל פרט שמתפרסם על רב או מקובל חדש יחסית שלא מוכר לנו", אומר גורם ברשות המסים. "אנחנו עורכים גם מעקבים בתכניות בידור ורכילות על אותם רבנים. נכנסים לאתרים שלהם. בודקים האם יש להם תיקים אצלנו ואפילו שולחים עובדים סמויים שלנו עם מצלמות כדי לבדוק אותם. להגיד לך שאנחנו מגיעים לכולם? זה לא יהיה רציני לומר, אבל למרביתם  אנחנו מגיעים בדרכים כאלה ואחרות ודורשים מהם לשלם מסים".

אתה מאמין שהרבנים יתחילו להצהיר על כל הכנסה?
"ברור לנו שחלקם ינסו לעשות כל מיני תרגילי מס, ולהיעזר ברואי חשבון מובילים כדי למצוא פתרונות לא לשלם עבור כל ההכנסות. המטרה שלנו היא להפסיק את אי הבהירות בנושא הזה. הרבנים יידרשו לתת הסברים כיצד צברו לעצמם או בסיוע אחרים נכסים רבים בארץ ובחו"ל ומדוע לא דיווחו עליהם כל השנים".

אולם לא כולם בטוחים שהכספים של הרבנים יתחילו לזרום אל קופת המדינה. עורך הדין קובי כהן, העוסק במיסוי אזרחי ופלילי, שבעברו ריכז את נושא הרבנים והמקובלים ביחידה הארצית של רשות המסים, טוען שהבעיה האמיתית היא המקובלים הנתונים ברכות.

"אם יש לי רב שמייעץ לי לעיתים ואני נותן לו מידי פעם מתנות, אז האם המתנה הזו צריכה להיות חייבת במס? זו ההתמודדות העיקרית וההנחיה הזו לא בדיוק פותרת את הסוגיה", טוען כהן. "דווקא ברבנים המקובלים שם ניתנים מתנות לרבנים בסכומי כסף גדולים ושלא דרך עמותות נשארת שאלת חיוב המס לא חד משמעית".