"אני מודה שבהתחלה לא הבנתי את המטרה של כל זה", אומר מייקל, צעיר יהודי בן 25, במקור מניו ג'רזי, שהיום מתגורר בניו יורק ועובד באחד מהבנקים הגדולים. מייקל השתתף בתכנית "תגלית אקסל" בקיץ 2014 – במסגרתה הגיע לישראל לעשרה שבועות של התמחות, אותם העביר בסיטיבנק בתל אביב. "בשביל מה זה? למה דווקא אני? מי אלה 40 החבר'ה האחרים, ולמה זה טוב?".

מייקל שאל את עצמו את השאלות האלה לפני שנתיים – והיום כבר יש לו תשובות ברורות. אנחנו יושבים באירוע הפתיחה של כנס הבוגרים של תכנית תגלית אקסל, תכנית יוקרתית לחיזוק הקשר של צעירים יהודים מאמריקה עם כלכלת ישראל, והוא מסתכל מסביב בהתרגשות. "רק עכשיו, כשאני רואה את כל האנשים האלה שפה, אני מבין את המשמעות. אנחנו קהילה ענקית, תוך כמה שנים נהיה מאות אנשים. יהיה לנו כוח. זה ממש מרגש".

התכנית פעילה מזה שש שנים, וכיום מונה כבר 400 בוגרים – חציים ישראלים וחציים אמריקאים. נבחרים אליה הסטודנטים היהודים המבריקים ביותר מהאוניברסיטאות ברחבי אמריקה, ואלה מגיעים להתמחות בקיץ בחברות הייעוץ, הכלכלה, הטכנולוגיה והעסקים המצליחות ביותר בארץ. בישראל מוצמד לכל צעיר אמריקאי מנטור, איש עסקים ישראלי מוביל, וכמו כן עמית ישראלי – סטודנט שמשמש עבורו פתח של היכרות עם החברה הישראלית.

כשמייקל חזר לארצות הברית אחרי הקיץ ההוא, הבוס שלו מסיטיבנק ישראל קישר אותו למנהלים הגדולים באמריקה וסייע לו עם הזדמנויות לתעסוקה. אבל תגלית אקסל היא הרבה יותר מרק רשת תעסוקתית – לדברי המנהלים שלה, היא החזון העתידי של יחסי ישראל עם יהדות התפוצות.

חולם על רילוקיישן                    

"התכנית הזו נועדה לאתר ולגבש קבוצה של צעירים יהודים מבטיחים בתחום העסקים ולסייע להם להפוך לרשת עולמית של מובילים עסקיים שכלכלת ישראל ועשיית עסקים איתה יהיו חלק מרכזי בחייהם העסקיים", אומר גידי מרק, מנכ"ל תגלית. "הצעירים האלה מקבלים הדרכה צמודה של אנשי העסקים המובילים בעולם היהודי בארצות הברית, כדי שמדינת ישראל תזכה לשדרה של סיוע אסטרטגי עסקי מיהדות התפוצות במאה ה-21. כבר היום אנחנו רואים את ניצני הפירות של שיתוף הפעולה הזה, כאשר בוגרים של התכנית שבים ארצה ביחד עם הנהלות החברות שבהן הם עובדים – במטרה לחבור לחברות ישראליות ולהשקיע במשק הישראלי".

אנדרו ג'יילס, בוגר התכנית בן 23 מניו יורק, עובד בחברת הייעוץ דלויט ומבין בדיוק על מה מרק מדבר. מאז השתתפותו בתכנית אקסל, ג'יילס מסתכל על ישראל בעיניים אחרות לחלוטין ומשתדל לבקר בה מדי שנה. "אני מעריך את ישראל היום אחרת לגמרי מיהודים אחרים סביבי, שרואים אותה רק כ'מדינת היהודים'. היא כל כך הרבה יותר מזה", הוא אומר ומתכוון להיותה של ישראל מעצמה טכנולוגית של חדשנות ויזמות. "גיליתי שהדת היא רק חלק מהמשוואה. עכשיו יש לי תמונה טובה יותר, אני מכיר את ישראל מבפנים, יש לי חברים ישראלים ויש לי היכרות עם העולם העסקי של ישראל ואיך הוא עובד. יש בישראל המון כשרון והמטרה שלנו היא לשתף אותו עם שאר העולם".

אין תמונה
גידי מרק

 ג'יילס מספר שהוא חושב הרבה על הקשר העתידי שלו עם המדינה. "אני רואה את עצמי מעורב לא רק אישית אלא גם עסקית, ושיתופי פעולה עם ישראל נמצאים אצלי תמיד בראש. החלום שלי הוא שתהיה לי הזדמנות לעשות שנה רילוקיישן בישראל מטעם חברה שאעבוד בה", הוא מגלה, "אני לא רואה את עצמי ממש עושה עליה וחי בישראל, אבל היא מרכיבה חלק משמעותי מהזהות שלי".

"לכל אחד יש קשר אחר לישראל", מוסיפה גם בוגרת התכנית מישל פדרמן, בת 24 העובדת כיום באמזון. "אני לא דתיה, אבל מאוד חשוב לי להישאר בקשרים עסקיים עם ישראל. תכנית אקסל עזרה לי להבין איך אני יכולה להיות מעורבת – אנחנו צריכים לחזק את קהילת בוגרי התכנית, כי רק אם נבנה קהילה איתנה נוכל להשפיע באמת ולחזק את הקשר בין ארה"ב לישראל".

מייסדי התכנית ותורמיה הגדולים, מייקל וג'ודי שטיינהרדט, לין שוסטרמן ופול סינגר מאמינים כי חלק חשוב בבניית הקשרים וחיזוקם בעתיד יהיה ניסיון לטפח מנהיגות יהודית כלכלית חזקה, מקרב סטודנטים אמריקאים, כך שיראו את מדינת ישראל כחלק בלתי נפרד מזהותם היהודית בהקשר עסקי, מנהיגותי, חברתי, תרבותי וערכי. התכנית ממומנת ע"י קרן משפחת שטיינהרדט, קרן משפחת שוסטרמן וקרן סינגר.

באירוע הפתיחה של הכנס הכריז מרק על הישג חדש משמעותי לתכנית - ממשלת ישראל הודיעה כי תממן כשליש מעלות הפרויקט. "הפרויקט הזה נחשב לתכנית היוקרתית ביותר בעולם היהודי היום, כשעשרות בודדות של צעירים מתקבלים מתוך אלפי פונים", מספר לנו מרק. "לאור ההצלחה הממשלה החליטה להצטרף למימון ולהובלת התכנית, לצדם של התורמים שהקימו אותה. התמיכה הממשלתית תאפשר לפרויקט להתפתח ולהעמיק את אחיזתו בקרב המצליחים שבין הצעירים ביהדות התפוצות".

"המציאות היום היא אחרת", אומרת נועה מאיר, מנהלת התכנית הנכנסת. "כבר אין איום קיומי על ישראל, זה לא דור שנולד לניצולי שואה, הקשר עם ישראל כבר לא ברור מאליו. צריך למצוא את הקשר מזווית אחרת, והזווית העסקית היא מאוד רלוונטית לצעירים בהיותה של ישראל מעצמת סטארטאפ. אנחנו רוצים שבעוד 30-40 שנה החבר'ה האלה יהיו מושקעים בישראל רגשית וכלכלית, שכשהם ינהלו חברות ענק יהיה להם קשר עם ישראל".

יפעת בכור, מנהלת תגלית אקסל המסיימת את תפקידה בימים אלה, לא חושבת שנצטרך לחכות 40 שנה לראות את הפירות. "הצעירים האלה הם לא העתיד, הם ההווה", היא אומרת. "בעוד חמש שנים אני רואה אותם כבר בעמדות מפתח משפיעות בעולמות העסקיים, כשישראל היא במרכז ההשקעה העסקית והחברתית שלהם. זה לא חייב להיות ממקום פילנטרופי, בני דור המיליניום יודעים ליצר ערך לא רק מכסף. זה לא דור שפשוט ירשום צ'ק, אלה אנשים שיידעו לנתב אתגרים חברתיים והזדמנויות חברתיות".

"המדינה לא נותנת כסף בקלות", אמר מרק לבוגרים לאחר ההכרזה על השתתפות הממשלה במימון הפרויקט, " זה אומר שאתם ראויים - ושאתם צריכים לעבוד קשה".