דצמבר 2019, מרקש, מרוקו. עובדת ניקיון בת 46 חודרת לאחד החדרים המאובטחים ביותר בארמונו המפואר של המלך. הודות לחוסר העירנות של המאבטחים, היא מצליחה לגנוב 36 שעוני יוקרה בשווי עשרות מיליוני דולרים; אחד מהם הוא שעון של מותג היוקרה פטק פיליפ אותו נהג המלך לענוד לאירועים רשמיים. הוא עשוי מזהב טהור, משובץ ב-1,075 יהלומים ושוויו המוערך עומד על לא פחות מ-1.2 מיליון דולרים.

חקירת המשטרה החשאית חשפה כי המנקה מכרה חלק מהשעונים לסוחרי תכשיטים, אך היא לא פעלה לבדה: לצידה עמדו 14 גברים נוספים שהיו מעורבים במכירת השעונים או בהתכתם. בחודש ינואר נגזר על המנקה עונש חמור של 15 שנות מאסר בפועל. שותף ישיר בתכנון הגניבה, שגם הפעיל את המנקה, נאסר לזמן דומה. על יתר חברי הכנופיה נגזרו עונשים שנעו בין חמש לשבע שנות מאסר.

פטק פיליפ (צילום:  Craig Barritt Getty Images)
שעונים של מותג היוקרה השוויצרי פטק פיליפ. 15 שנות מאסר נגזרו על עובדת הניקיון | צילום: Craig Barritt Getty Images

הגניבה הסעירה את בית המלוכה ואת מרוקו כולה. רבים טענו כי מדובר באירוע חמור של גניבת רכוש ציבורי, לצד פגיעה ישירה בכבודו של המלך. מנגד, גורמי אופוזיציה התעקשו שהגניבה רק חשפה את עושרו המופרז של המלך מוחמד השישי.

"המלך הוא כמו אלוהים"

קשה לתפוס את עושרו של מלך מרוקו. רק לפני שש שנים העריך מגזין "פורבס" את הונו בכ-2.5 מיליארד דולר, אך לאחרונה דווח כי הונו קפץ ל-8.2 מיליארד דולר; הערכה זו ממצבת אותו במקום השמיני בדירוג העושר של מלכי העולם. אחרים טוענים ששוויו האמיתי הוא כ-20 מיליארד דולר לפחות.  לפי הדיווחים, הוא מחזיק במספר יאכטות (שווי אחת מהן נאמד בתשעים מיליון דולר), מכוניות יוקרה, יצירות אמנות יקרות ערך – ואוסף תכשיטים ושעונים שהוערך בעבר בכמאה מיליון דולר.

מוחמד השישי, בן 56, עלה לשלטון ב-1999; תקופת שלטונו סימנה שינוי עבור אזרחי מרוקו. אביו, חסן השני, דיכא את האופוזיציה ביד רמה: הוא אסר את יריביו, הטיל עליהם עבודות פרך או דאג להעלים אותם. לעומתו, מוחמד השישי נחשב לליברלי ופתוח לעולם. יחד עם זאת, יש שטוענים שאלה שמעזים לבקר אותו ברשתות החברתיות – אנשי סאטירה, מוזיקאים או ראפרים – נשלחים לכלא.

מוחמד השישי (צילום: AP_Abdeljalil Bounhar)
מוחמד השישי בטקס. "אהוד יותר מאשר אביו, חסן השני" | צילום: AP_Abdeljalil Bounhar

"המלך אהוד מאוד במרוקו יותר מאשר אביו חסן השני", אמר ל-mako כסף איש עסקים ישראלי המתגורר במדינה. "מצד שני, הוא חיי חיים ראוותניים שלא תואמים את מצבו של העם, שנחשב לעני ביותר. זה צורם ללא מעט אנשים, שמעזים למתוח ביקורת באופן גלוי. הם לא מבינים למה מלך צריך אוסף יאכטות מפוארות, כשאת הכסף הזה ניתן להשקיע ברווחה ובחינוך".

"המלך במרוקו הוא כמו אלוהים", מוסיף גורם בקהילה היהודית במדינה. "זו מסורת של מאות שנים שעל פי המלך יישק דבר. אסור לערער על החלטותיו, לא משנה אם הן נכונות או מוטעות".

מאין הכסף?

משפחת המלוכה שייכת לשושלת אל-אאוסט שנוסדה ב-1631. כיום המשפחה מחזיקה בכעשרים ארמונות פאר ברחבי המדינה המשתרעים על עשרות אלפי דונמים. רבים מהם הופקעו על ידי אביו של מוחמד השישי לטובת בית המלוכה. בארמונות מועסקים אלפי שומרים, משרתים, עובדי ניקיון ותחזוקה, בנוסף לעשרות יועצים ואנשי סוד במימון המדינה המשתייכים לכוורת הקרובה ביותר למלך.

מלך מרוקו עם הארי ומייגן (צילום: Yui Mok - Pool  Getty Images)
מוחמד השישי עם הארי ומייגן, כשעוד נשאו בתארים מלכותיים | צילום: Yui Mok - Pool Getty Images

המלך אמנם מסתפק במשכורת חודשית צנועה של כ-50 אלף יורו, אבל ההוצאה השנתית על תחזוקה, דמי קיום ומחיה לבני משפחתו מגיעה לרבע מיליארד יורו – כמעט פי שניים מההוצאה על תחזוקת ארמון האליזה של נשיא צרפת.

עם דמי קיום כה נמוכים, קשה להבין כיצד צבר המלך כזה הון; התשובה טמונה ככל הנראה באחזקותיו הרבות בחברות מרוקאיות שהניבו לו ולבני משפחתו הון רב לאורך השנים, לצד מקלטי המס באיי הבתולה ובפנמה. כיום שולט מוחמד השישי בתחומי האנרגיה ואוצרות הטבע (נפט, גז ופוספטים), נדל"ן, תעופה, תקשורת, בנקאות, ביטוח, תעשייה – ואפילו פירוק מוקשים. חלק מהכסף נמצא במקלטי מס באיי הבתולה ובפנמה.

משפחת המלוכה המרוקאית עם ג'ארד קושניר (צילום: AP)
משפחת המלוכה עם ג'ארד קושנר. עשרים ארמונות ברחבי המדינה | צילום: AP

מעבר לשעונים, ליאכטות ולמכוניות, הכסף מושקע בנופשים ראוותניים במיוחד. מדי שנה (וכמה פעמים בשנה) נוסעים המלך ובני משפחתו לאיים אקזוטיים במיוחד; הנסיעות עולות מיליוני דולרים למשלם המיסים המרוקאי, שנאנק להשאיר את הראש מעל למים.

אך האם הכסף הביא לו אושר? אחת הפרשות האישיות שעדיין מסעירות את תושבי מרוקו היא היעלמותה המסתורית של אשתו, הנסיכה ללמה סלמה. כבר תקופה ארוכה שהיא לא נראתה בציבור; השמועות נפוצו כמו אש בשדה קוצים, וצהובונים מחוץ למדינה טוענים שהמלך התגרש ממנה וכלא אותה באחד מארמונותיו. לפי שמועה אחרת, היא נדקרה על ידי אחותו של המלך ובכירת מקורביו, ללא חסנא.

"אין סיכוי שהמלך יודח"

אין ספק שיהודי מרוקו נהנים משלטונו של מוחמד השישי. גורם בקהילה היהודית טוען כי במהלך משבר הקורונה, בו מתו 16 מבני הקהילה, המלך דאג שיקבלו טיפול רפואי הולם וטוב. מדובר ביחסים ארוכי שנים; הרב יאשיהו פינטו – שמונה לאחראי על ענייני הדת בקהילה – נחשב למקורב במיוחד למלך, ואף כתב לו קמע שסייע לו להחלים ממחלה קשה בה לקה. "לא פעם המלך הגיע לבתי כנסת כדי להתארח בשיעור גמרא והדהים את הרבנים בבקיאותו הרבה", אומר הגורם.

הגורם טוען כי הקשרים החשאיים עם גורמים ישראלים, לצד מערכת היחסים של המלך עם ארצות הברית, הובילו לכך שהכיסא של מוחמד השישי לא מתנדנד לרגע. הוא ומשפחתו אף הצליחו לשרוד את האביב הערבי של תחילת העשור הקודם.

"אין סיכוי שהמלך יודח. שלטונו יציב מאוד, למרות כל הפרסומים על עושרו", הוא מסביר. "המלך מקורב יותר לעולם המערבי מאשר לעולם הערבי, והוא יכול גם להפתיע ולהצטלם כאחד האדם עם בעלים של חנות מוצרי חשמל בפריז".

טראמפ מרקל ומקרון עם מוחמד השישי (צילום: AP_Ludovic Marin POO; AFP)
פוטין, מקרון, מרקל, טראמפ, מוחמד השישי וטרודו. מקורב למערב | צילום: AP_Ludovic Marin POO; AFP

"הוא אכן אחד מעשירי העולם, אבל הוא יורד לעם", ציין יהודי המקורב למלך. "מבחינתו, העושר שהוא צבר שייך לעם. אפשר לראות אותו פתאום מטייל בשווקים ונפגש עם אזרחים. האהבה אליו עצומה".