ד', חרדי  תושב הדרום, ניהל במשך שנים מינימרקט שכונתי. כשהקורונה הגיעה לישראל, עלו הרווחים שלו במאות אחוזים. הוא עבד מסביב לשעון במסירת משלוחי מזון לבתי הלקוחות שהיו בסגר.

לפני כמה חודשים הוא פיטר תלמידה בת 17 שעבדה אצלו, כי לא היה מרוצה ממנה, לדבריו. הנערה סיפרה במקרה ל-א' ידיד שלה שבעל הסופר החרדי ניסה לחבק אותה במחסן.

"אל תדאגי הכול טוב.  אנחנו נוציא ממנו 5,000 שקל", הרגיע הידיד את הנערה על פי כתב אישום שהוגש בסוף הפרשה. אלא שדמי הסחיטה שהוא וחבריו גבו מ-ד', על פי החשד, היו מטורפים בכל קנה מידה.

למחרת, בראשית משבר הקורונה הגיע לחנות בליווי חבורת נערים א', עבריין מורשע שריצה 20 חודשי מאסר בגין אלימות והשתחרר באחרונה מהכלא. הנערים זרעו הרס במקום וצעקו על ד': "תתבייש אתה נוגע בבחורות".

פתאום א' נכנס לסופר וביקש מ-ד' הנסער 1,500 שקל במזומן בתמורה לכך שהנערים לא יפגעו בפרנסתו ולא יפחידו לקוחות. בעל החנות המבוהל מסר לו כסף מהקופה.

"הם הבריחו לי את הלקוחות. שילמתי כי רציתי שקט מהם חשבתי שזה ייגמר אבל טעיתי", סיפר ד' לחוקרי תחנת המשטרה ביישוב בו הוא מתגורר.

זו הייתה רק ההתחלה. הסחיטות לא תמו. א' ושניים מחבריו לא הרפו ממנו. הם איימו שוב ושוב לפרסם שהוא נגע בנערה שעבדה אצלו. ד' חשש לשמו הטוב, ושילם את הכסף. בחודשים האחרונים הוא העביר ל-א' וחבריו סכום של 200 אלף שקל כשהוא נאלץ לפתוח תכניות חיסכון שלו.

"הם רוקנו אותי מכסף. אני חי בקהילה קטנה וכל פרסום כזה עבורי זה גזר דין מוות. כתם לכל החיים", שחזר ד' בפני החוקרים. הוא התייעץ עם אשתו וזו יעצה לו להגיש תלונה במשטרה נגד הסוחטים.

לפני כשבועיים השוטרים ביקשו מ-ד' להזמין את א' לפגישת סחיטה נוספת כדי לתפוס אותו על חם. בלשי המשטרה ארבו ל-א' וכשזה הגיע קיבל את הכסף מ-ד' הם קפצו עליו ועצרו אותו.

פגיעה ברכוש חקלאי באוגוסט האחרון (צילום: דוברות המשטרה)
מפחדים להתלונן למשטרה | צילום: דוברות המשטרה

א', בן 25, ושניים מחבריו, בני 29 ו-20, נעצרו. א' הדמות המרכזית בסחיטה שמר על זכות השתיקה לא ענה לשאלות החוקרים אבל הסכים לומר: "ד' שקרן".

נגד א' ושניים מחבריו שאחד מהם שוחרר למעצר בית הוגש כתב אישום בבית המשפט המחוזי בבאר שבע בגין סחיטה ואיומים.

"הנאשמים כחיות טרף לא הירפו והמשיכו לנגוס בטרף הקל שמצאו במתלונן ללא רחם. חייו הפכן לגיהינום", כתבה הפרקליטות בבקשה להאריך את מעצרו של אחד הנאשמים עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו.

הכסף הגדול

המקרה של ד' אינו מקרה יוצא דופן. ההערכה בקרב גורמים במשטרה היא שעבריינים, בעיקר מהדור הצעיר יותר, ניצלו את הקורונה לסחוט בעלי מרכולים ופיצוציות שכונתיות בכ-100 מיליון שקל.

"הם הבינו שהכסף הגדול נמצא בעסקי מזון שהיו היחידים שפעלו והפעילו עליהם איומים כולל הצתות של המרכולים והפיצוציות ופגיעה פיזית במטעני חבלה אם לא ישלמו להם דמי חסות שקלים עשרות ומאות אלפי שקלים", מפרט קצין משטרה. "הדור החדש של העבריינים הוא אלים ומסוכן מאוד, חסר מעצורים והם די מפחידים. יש כאלה שמפחדים להתלונן מחשש שיירו בהם או יניחו להם מטען בכניסה לעסק או מתחת למכונית".

זה מה שקרה לאורי (שם בדוי) בעל פיצוציה גדולה ממרכז הארץ ששילם כחצי מיליון שקל לעבריינים צעירים שאיימו להצית לו את המקום ולפגוע בו ולשרוף אופנועים של השליחים שלו.

"במרץ השנה באו אליי שני חבר'ה צעירים עם אקדחים ובקבוק תבערה ודרשו 250 אלף שקל על שמירה על העסק. סירבתי. אמרתי להם שיעופו. למחרת נזרקו על העסק שני בקבוקי תבערה גרמו נזק כבד למחסן הסחורות. הבנתי את המסר ושילמתי כחצי מיליון שקל. היום זה 5,000 שקל בשבוע", סיפר אורי, "פחדתי על החיים שלי ושל השליחים שלי".

גורמים במשטרה מעריכים שבעלי מאות עסקי מזון שפעלו בקורונה ושגשגו שילמו פרוטקשן לאותם עבריינים.

"העבריינים גילו שהסופרים השכונתיים הפכו למכרה זהב", סיפר יוני (שם בדוי) בעל סופר שכונתי גדול באזור הצפון. "הם אמרו שהם יודעים איפה אני גר והם יפגעו בי ובילדים ויציתו לי את העסק. בתקופת הקורונה עבדתי 24/7 העסקתי חמישה שליחים שעשו עשרות משלוחים ביום ללקוחות. שילמתי להם 150 אלף שקל בחודשיים האחרונים. הם תקפו עובדים שלי ואיימו עליהם לא להגיע לעבודה. הפכו את החנות כמה פעמים אז שילמתי כדי לשמור על העסק ולא להיפגע מאותם עבריינים. אני מכיר עוד בעלי מכולות שכונתיות ששילמו פרוטקשן. לאחד מהם שברו את החלונות וגנבו לו כספומט שהיה בעסק. הם כמו עיט שנוחת עליך משום מקום וטורף לך את הפרנסה".

במשטרה עצרו עשרות עבריינים צעירים שסחטו בעלי עסקי מזון והעמידו אותם לדין. מרבית הנסחטים העדיפו שלא להתלונן ולשלם מיליוני שקלים כדמי חסות.