הרבה פעמים אנחנו מדמיינים איך נקום מהספה לטובת תרומה אמיתית ובעלת ערך לחברה. אולי נתנדב באיזו עמותה, או נקים מיזם בעל ערך ולטובת הציבור. אלא שלרוב המחשבות הללו נקטעות כשהחיים העמוסים ואינסוף המטלות היומיומיות מתדפקים על הדלת.

אבל יש כאלה שהצליחו לתעל את היזמות והחזון החינוכי שלהם לדרך חיים, הקימו פרויקטים גדולים ובעלי ערך אמיתי, והם תורמים רבות לחברה ולסביבה וגם מספקים יחסי ציבור לא רעים בכלל למדינת ישראל, שידעה כנראה ימים יפים יותר בתחום הזה. ארגון "שכולו טוב", הוא בדיוק מסוג המקומות האלה שגורמים לנו להבין שיש אנשים שעבורם אין דרך אחרת מלבד השקעה חברתית באחרים. הארגון פועל לטובת שיקום בעלי מוגבלויות ושילובם בחברה, והוא למעשה קבוצת חברות, המורכבת מעשרה מיזמים חברתיים עסקיים.

עוד בשנת 2002 חיפש היזם החברתי עירד אייכלר פעילות מטיבה לחברה. הוא היה אז כבר אחרי השירות הצבאי, ועבד כמדריך בהוסטל לנערות. הרעיון למיזם נולד, במפתיע, במסיבת סילבסטר. "במסגרת עבודתי בהוסטל התקדמתי לתפקיד של רכז חברתי ברשת הוסטלים", מספר אייכלר. "בשלב מסוים שמתי לב שהפעילות החברתית נעשית רק עבור דיירי ההוסטלים מה שמונע אינטרקציה חברתית עם מי שמחוץ להוסטלים. החלטתי להפיק מסיבת סילבסטר לבעלי צרכים מיוחדים ולאנשים רגילים. ביקשתי רשימה של הוסטלים, והרשימה הזו שינתה את חיי".

מדמים סביבת עבודה אמיתית

המיזם החל לפעול בשנת 2005, והוא צמח והתפתח לרשת שלמה. בין היוזמות בקבוצה אפשר למצוא את רשת הספרים "סיפור חוזר", המתקיימת מתרומות ספרים אותם היא מוכרת בבתי קפה וחנויות, רשת "דנדשה"  המונה שלוש חנויות בגדי יד שנייה ועודפי מעצבים ועוד. החזון, והאני מאמין של המיזם, הוא רעיון יפהפה ומרחיב לב. "המטרה היא לשלב כמה שיותר אנשים עם מוגבלות בחברה, הן בהיבט התעסוקתי והן בהיבט החברתי", אומר אייכלר. "לשקם קבוצות שונות באוכלוסיה, לרבות מתמודדי נפש, על ידי שיקום תעסוקתי הכולל  ליווי צמוד של  אנשי מקצוע ומאידך להעניק מענה חברתי תומך. החזון שלנו הוא להפוך לתנועה עולמית מובילה המקדמת שינוי ושיקום עולמי לבעלי מוגבלות".  

לפני כשנה וחצי זכה אייכלר בפרס על פיתוח המודל "היחידה המשלבת" מטעם יוזמת Zero Project של האו"ם, נקודת ציון שהיוותה את הפריצה הגדולה לשוק הבינלאומי. מרגע שארגונים, מדינות וחברות נחשפו למודל פורץ הדרך של הקבוצה בהשגת שיקום בעלי מוגבלויות באחוזי הצלחה ניכרים – הגיעה הכרה גדולה ורצון ללמוד את המודל של הקבוצה ולהטמיע אותו במקומות אחרים ברחבי העולם. כיום מגיעות הנה משלחות מיוון, גרמניה, סין, קטלוניה, והרשימה הולכת ומתארכת. ההצלחה הגדולה של המודל מתבטאת בשיעור השתלבותם של מוגבלי הנפש בחברה: בין 25 ל-30 אחוז, בעוד שבגרמניה עומד השיעור על שלושה אחוז בלבד.

בנוסף, הקבוצה זכתה לאחרונה במכרזים חדשים עבור אוכלוסיות נוספות כגון מכרז של השב"ס, שבמסגרתו אנשי מקצוע מטעם הקבוצה ילווו ויסיעו  בהליך שיקום אסירים אזוקים אלקטרונית.

איך משלבים כלכלה ויזמות חברתית?
אייכלר: "הארגון שלנו לא הוקם מתוך מטרה להתעשר. המטרה היא לתת את התשתית למתמודדי נפש ולדמות סביבת עבודה אמיתית שבה מעורבת הקהילה, במטרה שיוכשרו וייצאו לשוק החופשי. מרחבי השיקום של שכולו טוב נראים ללקוח שקונה את הספר או כוס הקפה כמקום רגיל, אך למעשה מדובר במרחב שיקומי שמדמה ומכין אותם למקומות עבודה בחוץ. התשלום שמתקבל מהעבודה שלהם מועבר ישירות אליהם. הרווחים כרגע הם לא גדולים אולם כעת משנפתח השוק הבינלאומי שפותח בפנינו הזדמנויות למכור את המודל ולהטמיעו ברחבי העולם, הרווחים בהחלט עשויים צפויים להעלות ונוכל להשקיע בחזרה ולפתח עוד יותר את החברות והמודל".

מה החלום להמשך?
"אנחנו רוצים להגיע לעוד אוכלוסיות, לעוד אנשים שצריכים פתרונות וכרגע מתקשים להשיג אותם, ולמצוא פתרונות שמאופיינים בחדשנות. בנוסף, אנחנו רוצים להמשיך ולהפיץ את הבשורה לחו"ל ולהוות גאווה ישראלית, כמדינה שיכולה להתגאות לא רק בתעשיית ההייטק המפותחת שלה, חקלאות, וביוטכנלוגיה, אלא גם כמעצמה של ייצוא מודלים חברתיים".