11.2 מיליון העוקבים של אילון מאסק בטוויטר לא ציפו לזה. בסדרה של שאלות ותשובות שערך עם עוקביו בסוף יולי, שאל אחד מהם אם העליות והמורדות שמאסק חווה כיזם תורמות לחיים המדהימים שלו, כפי שהם נשקפים מחשבון האינסטגרם שלו. מאסק, אחד היזמים הבולטים בעולם וללא ספק מהשאפתניים שבהם, חשף בכנות נדירה את העובר על נפשו. "המציאות היא נקודות שיא נהדרות, נקודות שפל נוראיות ומתח בלתי פוסק. אני לא חושב שאנשים רוצים לשמוע על השניים האחרונים", צייץ מאסק. בתגובה שאל עוקב אחר אם הוא סובל מהפרעה דו־קוטבית (מאניה־דיפרסיה). מאסק ענה בפשטות "כן".

לאחר מכן מאסק הרחיב עוד קצת בעניין, אבל לא פיזר את הערפל. "אולי לא מבחינה רפואית. אני לא יודע. רגשות שליליים קשורים לאירועים שליליים, אז אולי הבעיה האמיתית היא שאני נסחף עם הדברים שאליהם אני מתגייס", צייץ האיש שמנהל במקביל שלוש חברות ששואפות לחולל מהפכה כל אחת בתחומה – אחת מהן מתכוונת ליישב קהילה אנושית על המאדים עד 2030.

מאסק – מייסד ומנכ"ל חברת הרכב החשמלי טסלה, מייסד ומנכ"ל חברת החלל הפרטית SpaceX, והכוח המניע מאחורי חברת האנרגיה הסולארית סולאר סיטי – לא ציין אם בלו"ז הצפוף להחריד שלו הוא מפנה שעה שבועית כדי לדבר עם פסיכיאטר, או אם הוא נוטל תרופות פסיכיאטריות כלשהן.

בקרב יזמים, הפרעות נפשיות והפרעות התנהגות הן עניין שכיח כמעט כמו כישלון עסקי: מחקר שפרסם פרופ' מייקל פרימן מאוניברסיטת קליפורניה ב־2015 מצא כי 49% מהאנשים שמקימים חברה אמרו שהם סובלים מסוג מסוים של הפרעה. 32% מהם אמרו שהם סובלים ממנה כל חייהם. במסגרת המחקר, 242 יזמים מילאו שאלון אנונימי שכלל שאלות על ההיסטוריה האישית והמשפחתית של הפרעות נפשיות, ועל מידת המעורבות שלהם ביזמות. בכתבה ב"וושינגטון פוסט" מ־2015, תחת הכותרת "שיגעון חיובי: איך מחלות נפש עוזרות ליזמים לשגשג?", מציין פרופ' פרימן כי "נראה שהאנשים שאנחנו מעריצים כיזמים מגיעים מאותו מאגר גנים של אנשים שסובלים מסטיגמה חברתית בגלל בעיות של בריאות הנפש".

ריצ'רד ברנסון (צילום: צילום: טרייסי קראפט. אתר sbckiteboard.com)
ריצ'רד ברנסון. סובל מהפרעת קשב וריכוז | צילום: צילום: טרייסי קראפט. אתר sbckiteboard.com

מגוון ההפרעות רחב, וכמוהו גם חומרת ההפרעה. בקרב יזמים, הפרעה כמו מאניה דיפרסיה, שיכולה לגרום לאדם כמו מאסק להאמין שהוא יכול ליישב אנשים על מאדים, היא אחת השכיחות – וכמותם גם בקרב אמנים, סופרים, מוזיקאים ומדענים – עיסוקים שמחייבים מידה רבה של יצירתיות ואינדיבידואליות. על פי המחקר, הפרעות שכיחות אחרות הן דיכאון קליני, חרדה, התמכרות – לסמים, למשככי כאבים, לאלכוהול ולמין.

ריצ'רד ברנסון, מייסד תאגיד וירג'ין ואחד היזמים הססגוניים בעולם עסקי קר ומנוכר, סיפר לפני כמה שנים בראיון ל"פורבס" על האופן שבו הוא למד לתעל הפרעת קשב וריכוז חמורה (ADHD) למקום חיובי. "אם משהו לא מעניין אותי, אני לא אבין אותו", אמר ברנסון. אבל כשמשהו מעניין אותו – כמו למשל להקים חברת תעופה פרטית בלי כל ניסיון בתחום ואחרי שהתמחה בעיקר במכירת תקליטים – אדם כמו ברנסון יהיה מוכן לעשות כל שיידרש כדי להגשים אותו, ולגייס את האנרגיה מעוררת ההשראה שלו כדי לדחוף אנשים אחרים לסייע לו להגשים את המטרה – בדיוק כפי שאת היעדים היומרניים של מאסק דוחפים אלפי מהנדסים בחברות שהקים.

אלברט איינשטיין
אלברט איינשטיין. סבל גם הוא?

על פי פרסומים בעיתונות האמריקאית, לרשימת הסובלים מ־ADHD אפשר להוסיף את מייסד איקאה אינגבר קמפארד, מייסד ג'טבלו דיוויד נילמן, וגם דמויות כמו וולט דיסני, הנרי פורד ואלברט איינשטיין.

יזם אחר, ידוע ועשיר אף יותר, מעורר אף הוא תהיות. "האם מארק צוקרברג סובל מאספרגר?", היא שאלה שניתן למצוא עליה שלל התייחסויות ותשובות באתרי שאלות באינטרנט. אבל שאלה זו עדיין בגדר ספקולציה. צוקרברג, מייסד פייסבוק ובעל הון אישי של יותר מ־50 מיליארד דולר, מעולם לא נידב מידע על אחת השאלות המסקרנות ביותר לגבי אחד האנשים המשפיעים והחזקים בעולם.

יזם בולט שבחר להתייחס לעניין הוא פיטר תיל. "נדמה שרבים מהיזמים המצליחים ביותר סובלים מרמה מתונה של אספרגר, שבה אין לך את הגנים של הסוציאליזיציה", אמר בנאום שנשא באוניברסיטת ג'ורג' מייסון ב־2015. אספרגר – תסמונת על הקשת האוטיסטית, מתאפיינת בין היתר בקושי בהבנת סיטואציות חברתיות. בניגוד לתפישה הרווחת, תיל רואה באספרגר יתרון – לפחות ליזמים. "עלינו לשאול מה הסיפור עם החברה שלנו, שבה אלה שלא סובלים מאספרגר נמצאים בנחיתות גדולה בגלל שהחברה תשכנע אותם לרדת מהרעיונות המעניינים, המקוריים והיצירתיים שלהם לפני שהם יהיו מגובשים במלואם. 'אוי, זה קצת יותר מדי מוזר, וזה רעיון קצת חריג, אז אולי אני פשוט אפתח איזו מסעדה שכל אחד יכול להבין, או אעשה משהו אחר שהוא קונבציונלי ובטוח'", תיאר תיל את התפישה החברתית מנקודת מבטו. תיל ידוע לא רק כאחד המשקיעים הראשונים בפייסבוק וכשותף של מאסק להקמת ענקית התשלומים הדיגיטליים פייפאל, אלא גם במוזרויותיו שלו – כמו העניין הרב שהוא מגלה בדמם של ילדים וצעירים כחלק משאיפתו לחיות לנצח, או תמיכתו הפיננסית בארגון שרוצה להקים מושבה של ליברטריאנים על איים מלאכותיים.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
הצניחה במכירת דירות: צפו במפת הערים
סוד השווי של קניון TLV קבור בחניון שלו