בשנים האחרונות נפוצו שמועות על רצונו של דודי עזרא, בעל השליטה בחברת נטו (33,160 +0%) , למכור את השליטה בחברה. הדיווח של החברה הבת, נטו מלינדה, המרכזת את עיקר פעילותה של הקבוצה, מלמד כי דודי עזרא מוביל את קבוצת נטו להתרחבות לתחומי פעילות חדשים, ולצמיחה משמעותית בהיקפי פעילותה.

חברת נטו מלינדה חתמה על הסכם שיווק והפצה עם צד שלישי. על פי ההסכם, היא תפיץ עבור הלקוח עופות כשרים בתמורה לעמלת שיווק. היקף המכירות השנתי של המוצרים שהחברה תפיץ יגיע ל–800 מיליון שקל.

מחזור המכירות של נטו מלינדה הסתכם ב–2.5 מיליארד שקל ב–12 החודשים שהסתיימו ביוני 2019, כך שהסכם ההפצה יגדיל את היקף הפעילות של החברה ב–32%. נטו מלינדה לא ציינה מי יספק לה את העופות הכשרים, אבל לפי הערכות מדובר בטל הל יסכה, שבבעלות משפחת מססה.

משפחת מססה היא בעלת אחת מחמש המשחטות הגדולות בישראל, לאחר שרכשה מחברת תנובה את משחטת מעוף בבאר טוביה. הסכם השיווק וההפצה יאפשר לנטו מלינדה לספק לרשתות השיווק סל מלא של מוצרי בשר ודגים, כולל דגים ובשר קפוא, בשר טרי במותג אנגוס ובלק אנגוס ועופות טריים.

דודי עזרא (צילום: אביב חופי, TheMarker)
דודי עזרא | צילום: אביב חופי, TheMarker

חברה רזה עם רווחיות תפעולית נמוכה

נטו מלינדה עוסקת בשיווק שימורי דגים, עיבוד דגי סלמון, יבוא בשר קפוא וטרי, ייצור ושיווק של עוף ובשר טריים בכשרויות מהודרות, יבוא דגים טריים, מעדני דגים, גבינות איכות, מעדני פרי ועוגות ומוצרי קצפת של המותג RICH. עסקת נטו מלינדה־טל הל יסכה הוכרזה שלושה ימים לאחר שדודי עזרא מכר 6.2% ממניותיה של החברה האם, נטו אחזקות, למשקיעים מוסדיים, תמורת 76 מיליון שקל. בכך הוא הקטין את אחזקתו באמצעות נאמנות משפחת עזרא ל–47% מההון.

שבוע קודם לכן מכרה נטו אחזקות 21.5% ממניותיה של נטו מלינדה למשקיעים מוסדיים, תמורת 213 מיליון שקל — והקטינה את אחזקתה בנטו מלינדה ל–57.9%. שתי העסקות מסמנות ככל הנראה את דפוס המימוש העתידי של דודי עזרא, לאחר שנואש ממכירת השליטה בחברה.

לפי הערכות, עזרא העמיד בסוף 2018 למכירה את השליטה בנטו (57%), לפי שווי חברה של 1.7 מיליארד שקל. ואולם במחיר זה — המשקף פרמיה של 50% על מחיר השוק, מכפיל רווח של 21 ומכפיל שווי פעילות לרווח תפעולי תזרימי של 12 לחברה שצומחת בקצב חד־ספרתי נמוך אם בכלל — לא נמצאו קופצים רבים. פוטנציאל הרוכשים של נטו אינו גדול מלכתחילה, בהתחשב במגבלות של ריכוזיות ובכך שהחברה אינה יעד לקרנות פרטיות. זאת בשל העובדה שמדובר בחברה רזה, שפעילותה מתאפיינת בערך מוסף נמוך ורווחיות תפעולית נמוכה של 4.9% מהמחזור ב–12 החודשים האחרונים.

ההסבר הלא רומנטי לפרישתו של עדי עזרא

הניסיון למכור את נטו מסתבך בשל התלות העצומה של החברה בעזרא. נטו היא הצגה של איש אחד — דודי עזרא — שנחשב לאחד הסוחרים המיומנים והמתוחכמים בשוק המזון. עזרא, 69, מנהל את המו"מ עם הספקים, אחראי ליבוא, לרכש ולתפעול. הניסיון להכניס לנעליו את בנו, עדי, כשל — וביולי 2019 פרש עדי מכהונת היו"ר לאחר תשע שנות כהונה. עדי עזרא ניסה דרך מקורביו להסביר את הפרישה ברצונו להיות לצד אשתו, בר רפאלי, לקראת הלידה הקרבה.

ואולם רבים העדיפו הסבר אחר, פחות רומנטי. עדי עזרא נולד לתוך הכסף, אין לו את תרבות העבודה והדחף להצליח של אביו וגם לא כישורים מסחריים. אביו כנראה לא טרח להסתיר את חוסר הערכתו לבנו והותיר את הניהול בפועל וקבלת ההחלטות בידיו של יד ימינו עמי גולדין.

נוכח הדומיננטיות של דודי עזרא בניהול החברה מצד אחד, והמחיר המפולפל שדרש מצד שני, היה צריך רוכש פוטנציאלי לשאול את עצמו מה בעצם הוא מקבל לידו אם ירכוש את השליטה בחברה, ואם יצליח לשמור על קשרים עם הספקים ולנהל את הרכש והתפעול ברמה דומה של הצלחה כשדודי עזרא ימכור את מניותיו.

עזרא ילך במסלול שהתווה רמי לוי

בהיעדר רוכש ונוכח הפערים בתרבות העבודה, הכישורים והעניין בפעילות המסחרית בינו לבין בנו, נראה כי דודי עזרא בחר באופציית האקזיט דרך השוק, וילך במסלול שהתווה לו רמי לוי, עוד דמות דומיננטית וחסרת תחליף בחברת מזון. לוי החזיק ב–83.8% ממניותיה של חברת רמי לוי שיווק השקמה במאי 2007 לאחר הנפקת החברה.

הוא מכר ב–12 השנים האחרונות 44% ממניות החברה למשקיעים מוסדיים זרים ומקומיים, בהיקף של 517 מיליון שקל. בכך מימש לוי יותר ממחצית אחזקתו בחברה שהקים — ונותר בעל השליטה ללא עוררין, כולל היכולת לקיים עסקות בעלי עניין, שבמסגרתן גובה החברה הפרטית שבבעלותו דמי שכירות שנתיים מהחברה הציבורית בהיקף של 22 מיליון שקל לשנה.

עזרא יקטין בהדרגה את אחזקתה של נטו בנטו מלינדה ואת אחזקתו האישית בנטו — לרמות שיותירו את השליטה האפקטיבית בידיו, אך יאפשרו לו לממש חלקים ממפעל חייו בשווי של מאות מיליוני שקלים. במקביל, בכוונתו למשוך מהחברה שכר מוגדל בעלות של 250 אלף שקל לחודש. הגופים המוסדיים שירכשו מעזרא את מניות נטו ימשיכו לראות בחברת המזון החמישית בגודלה בישראל השקעה יציבה, שחילקה בשלוש השנים האחרונות דיווידנד של 310 מיליון שקל — כלומר, תשואת דיווידנד ממוצעת של 8%.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר TheMarker

כתבות נוספות:

"באים אלי מועמדים עם 4-5 הצעות עבודה": כך זינק מספר ההיי-טקיסטים הערבים
רוב עצום של הישראלים נמצאים במינוס - אבל פורעים חובות כמו שעון