דליה (שם בדוי), תושבת נתניה, הגיעה יחד עם בני משפחתה לנופש של שלושה ימים בבית מלון יוקרתי באילת. שם היא גילתה שהחדר שקיבלו מלא באבק, המצעים לא היו נקיים, במקלחת היו כתמי עובש, ועל הקירות היו קורי עכביש וחרקים.

"שילמנו כמעט 15 אלף שקלים עבור הנופש והתאכזבנו לקבל חדר מלוכלך. אני פדנטית מאוד בניקיון. הערתי על כך למנהל המשמרת, אז הוא אמר שהוא מתנצל שיש מחסור בחדרניות ועובדי ניקיון. העביר אותנו לחדר אחר אבל גם המיטה הייתה מאובקת", סיפרה דליה ל-mako. "שאלתי חברים שלי שהיו בנופש בבתי מלון באילת, וכולם אמרו שהחדרים שם ממש לא היו נקיים כמו לפני שנתיים. בגלל הקורונה עובדים מסרבים לעבוד בניקיון בתי מלון, ואנחנו האורחים משלמים את המחיר, והמלונות מרוויחים מכך שאנחנו לקוחות שבויים ולא יכולים לטוס לחו"ל".
זהו אינו מקרה נקודתי במלון אחד. מנהל בכיר באחד מבתי המלון באילת הודה שקיים מחסור ב-3,000 עובדי ניקיון ויותר בבתי המלון בעיר. הדבר בא לידי ביטוי לא רק באי ניקוי החדרים, אלא בערימות האשפה המצטברות בשטחים הציבוריים של המלון ולא מופנות בזמן".

"מעולם לא היינו במחסור כזה של עובדי ניקיון. זה הזוי. העלינו שכר של עשרות אחוזים לעובדי ניקיון, כולל בונוסים, אבל מאז הסגרים והחל"ת חלק גדול מעובדי הניקיון והתחזוקה לא חזרו", טוען הבכיר, "אנחנו מיואשים, חסרי אונים. ייבאנו 700 פועלים מירדן וזה כלום. אולי יאשרו עוד כמה מאות נוספים אבל זה לא מספיק כדי לתת שירות לאורחי המלונות. אני יכול להבין את טענותיהם שהחדרים לא נקיים, הם לא אשמים במצב, אבל אנחנו משתדלים כמה שאפשר".

גם רונן, בעל חברה גדולה ממרכז הארץ המעסיק מאות עובדים, סיפר כי פנה לכמה חברות כוח אדם גייס עובדי ניקיון, ואפילו פרסם מודעות לקליטת עובדים באופן ישיר בתנאי שכר גבוהים, אבל זה לא עזר.

"לחברות כוח אדם אין יכולת לגייס עובדי ניקיון. זו תופעה חמורה. מחסור שלא זכור שנים רבות. אני מבקשי מהעובדים להשתדל לשמור על ניקיון המשרדים כמה שהם יכולים, עד שנוכל לגייס נוספים. בינתיים אנחנו תקועים כמו כולם", הוא מציין.

חדש על המדף 220121 - עובדי ניקיון (צילום: צילום מסך)
חדש על המדף 220121 - עובדי ניקיון | צילום: צילום מסך

"יש מחלקות בבתי חולים שלא מנקים באופן הכי סטרילי"

חברות הייטק גדולות, מפעלים גדולים, משרדי ממשלה, בתי חולים, מרפאות וקליניקות, מוסדות חינוך (בתי ספר, מכללות, אוניברסיטאות), בתי אבות, מרכזי קניות, קניונים, רשתות שיווק, חברות גדולות במשק, ומשקי בית רבים נותרו ללא עובדי ניקיון ומתקשים למצוא מי שינקה את החדרים. גם השכר לשעת ניקיון בבתים פרטיים שקפץ ל-70 ו-80 שקל לא גרם לשיפור המצב.

"יש עובדים ועובדות ניקיון פלסטיניים שלא יכולים להיכנס לישראל, בגלל שלא עשו את שני החיסונים ובגלל בעיות ביורוקרטיות שגרם משבר הקורונה. הם עבדו בעיקר במשקי בית באזור השרון ובתי חולים. אנשים פרטיים בישובים יוקרתיים תקועים בלי עובדות משק בית. מוכנים לשלם הרבה כסף אבל אין", ציין א', מנהל חברת כוח אדם בשרון. "יש בלגן אחד גדול. יש מחלקות בבתי חולים שלא מנקים באופן הכי סטרילי, כי קיים מחסור חמור בעובדי ניקיון. משלמים שעות נוספות לעובדים הקיימים, ומעסיקים באותם בימי שישי, אבל הם נשחקים וקורסים. בסופו של דבר הם בני אדם, לא עבדים. הצענו משכורות ותנאים טובים, כולל אפילו קרנות השתלמות, אבל אין להשיג עובדי ניקיון. דבר כזה לא זכור לי שנים רבות".

חדש על המדף 220121 - עובדי ניקיון (צילום: צילום מסך)
חדש על המדף 220121 - עובדי ניקיון | צילום: צילום מסך

לדברי א' הישראלים לא מוכנים לעבוד בתחום הניקיון למרות שהשכר עלה בעשרות אחוזים, והמדינה לא מאפשר לייבא עובדים זרים בתחום הניקיון אלא רק לסיעוד ולחקלאות.

"אפילו שוטפי כלים במסעדות ובבתי קפה אי אפשר למצוא, למרות שהמשכורת יכולה להגיע ל-12, 14 אלף ברוטו בחודש עם כל התנאים הסוציאליים. הקורונה גרמה לכולם לחשב מסלול מחדש. רבים ישבו בבית וקיבלו דמי אבטלה ממושכים והתרגלו לא לעבוד ולהתפנק, ונוצר מחסור גדול", ציין א'. "מי שאשם זו הממשלה. מצד אחד היא לא מוכנה לייבא עובדי ניקיון בין השאר מחשש שאלה יביאו איתם את זן הדלתא של הקורונה, ומצד שני לא נותנים עידוד ותמריצים למובטלים לעבוד בתחום הניקיון".

 

חדש על המדף 220121 - עובדי ניקיון (צילום: צילום מסך)
חדש על המדף 220121 - עובדי ניקיון | צילום: צילום מסך

לא בכדי חברות כוח אדם וניקיון כולל אפילו חברות הייטק מפרסמות על בסיס יומי אלפי פוסטים בפייסבוק בחיפושים אחר עובדי ניקיון אבל כל מאמציהם לרוב עולים בתוהו. גם בעלי בתים פרטיים מפרסמים ללא הרף מודעות בקבוצות רבות בפייסבוק, על מנת לאתר עובדי משק בית וניקיון ונתקלים לרוב ללא מענה.

"אתה יודע כמה פעמים עובדות ניקיון הבריזו לי?" , סיפרה ל'מאקו' תמר, אשת עסקים מדרום הארץ, "הם פשוט רוצות לעבוד, ברובן בשחור, או דורשות שכר גבוה מאוד, ואז לאחר מכן אני חשופה לתביעות עתידיות שלא שילמתי להן תנאים סוציאליים. פתרון? בינתיים הילדים עוזרים לי לנקות את הבית על חשבון חוגים ושעות בעסק שלי. מנסים להסתדר. גם חברות שלי שהן נשות קריירה לא מוצאות עובדות ניקיון".

המחסור רק ילך ויגדל

על פי סקר של חברת דיאלוג בראשות פרופסור קמיל פוקס, בו תושאלו 70 בעלי חברות ניקיון עולה, כי קיים חשש כבד לפגיעה ברמת הניקיון במוסדות רבים ברחבי הארץ.

על פי הנתונים כיום חסרים כ-30 אלף עובדי ניקיון, והמספר רק ילך ויגדל, דבר שפוגע קשות ברמת הניקיון של בתים פרטיים ומוסדות רבים, ולראייה: 99 אחוזים מהחברות התקשו בחודש יולי לגייס עובדי ניקיון, לעומת 84 אחוז בחודש פברואר.

הסיבות למחסור בעובדי ניקיון, על פי הסקר, הן השכר (57 אחוזים), תדמית בעייתית (31 אחוזים), אופי העבודה (27 אחוזים), ונושא החל"ת (26 אחוזים). השכר הממוצע לעובדי ניקיון, על פי הסקר, עומד על 32.2 שקל לשעה, לעומת שכר המינימום שעומד על 29.12 שקל לשעה.

חדש על המדף 220121 - עובדי ניקיון (צילום: צילום מסך)
חדש על המדף 220121 - עובדי ניקיון | צילום: צילום מסך


מנהלי חברות הניקיון ציינו בסקר כי להערכתם המחסור בעובדי ניקיון יחמיר בעתיד, ויגרום לפגיעה לעליית מחירים בענף ולחוסר יכולת לתת מענה של ניקיון, דבר שיפגע בענפים רבים במשק.

74 אחוזים מבעלי החברות מעריכים כי מחירי הניקיון יעלו, ורובם ציינו כי הדבר עלול לפגוע בהם להתמודד בקבלת עבודות נוספות. 87 אחוזים מהנשאלים סבורים כי תהיה פגיעה ברמת הניקיון בענפי תעשייה רבים במשק.

מחצית מבעלי החברות הביעו את תקוותם שממשלת ישראל תגדל את השכר של עובדי הניקיון במגזר הציבור,י ושליש מהם אמר כי אישור העסקת עובדים זרים בענף הניקיון תסייע לאושש את התחום, ותגדיל את היכולת לנקות את המרחב הציבורי.

ורוניקה רוזנברג. מנכלית ארגון חברות הניקיון בישראל (צילום:  עופר חג'יוב, באדיבות המצולמת)
ורוניקה רוזנברג. מנכלית ארגון חברות הניקיון בישראל | צילום: עופר חג'יוב, באדיבות המצולמת

"ענף הניקיון מתמודד זה שנים עם מחסור בידיים עובדות ומגיע כעת לשיאו", טוענת מנכ"לית ארגון חברות הניקיון בישראל, עו"ד ורוניקה רוזנברג, "תקופת הקורונה מחדדת עוד יותר את הצורך בניקיון וחיטוי המרחב הציבורי ומדגישה את הצורך במציאת פתרון מידי".

"אני קוראת לשר האוצר ולשרת הכלכלה לטפל בנושא באופן בהול ולמצוא פתרונות כדי למנוע פגיעה במוסדות ציבור רבים כולל חדרי ניתוח, בתי אבות ומוסדות חינוך".