בארצות הברית ובאירופה זה כבר דבר מוכר, אולם בארץ - חברת "בריקסטון" היא למעשה הראשונה לפתוח מתחם כספות בבעלות פרטית. הרעיון פשוט: אתם שוכרים את שירותיה של החברה, כדי שתשמור על הדברים יקרי הערך שבבעלותכם, בין אם מדובר בכסף מזומן ובין אם בחפצים, מתוך ידיעה כי נהלי האבטחה בחברה פרטית וייעודית מחמירים בהרבה מאשר אלה שמחכים לכם בבנקים, שלא נדבר על הבית הפרטי שלכם. החברה הישראלית נמצאת בבעלות קבוצת עורכי דין בעלי עבר ביטחוני בצה"ל ובמערכת הביטחון, שהשקיעו לא פחות מ-1.5 מיליון דולר בהקמת המתחם.

ביקרנו במתחם היוקרתי, שנמצא במגדלי רובינשטיין בתל אביב ומשתרע על שטח של 180 מ"ר. למעשה, מדובר במתחם היחיד בישראל המוקף מכל צדדיו בפלדה - ארבעת הקירות, התקרה והרצפה כולם עשויים פלדה, כחלק מאמצעי הבטיחות הקיצוניים שננקטים במקום.

כבר בכניסה למבואה, יש להזדהות באמצעות טביעת אצבע ופנים. אחרי שנכנסנו ואף עברנו בדיקה במגנומטר, המשכנו מלווים בקצין הביטחון אל תוך המתחם. לבסוף, הגענו אל הכניסה ל"חדר האוצר", המקום בו נמצא הכסף הגדול, תרתי משמע. בחדר הזה, נמצאות 2,400 הכספות (בגודל סטנדרטי של 10x20x40 ס"מ).

כדי להיכנס אל החדר עברנו דלת פלדה כבדה, ממש כמו זו שרואים בסרטים. כדי לפתוח את הדלת, יש צורך במספר סיסמאות - כשלמעשה איש מעובדי החברה, כולל המנכ"ל עצמו, עורך הדין דביר אינדיג, לא מחזיק ביותר מאשר סיסמא אחת. כדי לפתוח כל אחת מהכספות, יש צורך בשני מפתחות - האחד נמצא בידי בריקסטון ואילו השני בידי הלקוח. מעבר לכך, כל העובדים עוברים בדיקת פוליגרף אחת לשלושה חודשים.

מנכ"ל בריקסטון דביר אינדיג (יח``צ: מורג ביטון)
עורך הדין דביר אינדיג | יח``צ: מורג ביטון

מתחם בריקסטון הוקם בשיתוף פעולה עם חברת Balth One, מהחברות הגדולות באנגליה בתחום מתחמי הכספות, שבבעלותה למעלה מ-20 אלף כספות. הקמתו נמשכה כשנתיים, וכללה חיזוק של הקירות ושל הרצפה, כדי שתעמוד בעומס של 3,000 ק"ג, וכן הקמת תשתיות ביטחון אלקטרוניות, מהמתקדמות בעולם.

ועכשיו לשאלה שבטח תהיתם לגביה - מה העלות של שכירת כספת. תוכלו לשכור כספת יחידה בעלות של 19 שקלים ליום, 790 שקלים עבור שלושה חודשים, 1,990 שקלים לשנה או 4,990 שקלים לתקופה של שלוש שנים. כל לקוח השוכר כספת (מינימום של שלושה ימים) מקבל פוליסת ביטוח של חברה הביטוח הבינלאומית  LLOYD'S בשווי של 5,000 דולרים, אך ניתן להגדיל את הפוליסה על פי שווי התכולה.

אם בשלב זה אתם מופתעים לטובה, כדאי שתדעו שלא בכדי העלויות של שכירת כספת בבריקסטון סבירות לחלוטין - קהל היעד שהם מכוונים אליו, לדבריהם, הוא ממש לא האלפיון העליון בלבד, אלא גם בני מעמד הביניים, שמעוניינים לשמור על מיטב חפציהם באופן הטוב והבטוח ביותר. ואמנם, במהלך הביקור שלנו, מעט הלקוחות שנתקלנו בהם ממש לא נראו אילי הון.

ממחקר שנעשה על ידי חברת "בריקסטון", עולה כי הישראלים מחזיקים כיום כ-30,000 כספות אישיות במתחמי הבנקים, ועוד כמיליון כספות פרטיות מסוגים שונים בבתים ובבתי עסק. לדבריו של אינדיג, בשנים הקרובות צפויים להיסגר יותר ויותר מתחמי כספות הממוקמים בסניפי בנקים מרכזיים, כחלק מתהליך התייעלות של הבנקים והמעבר לבנקאות הדיגיטלית. זאת, לצד החשש מפריצות לבתים פרטיים וגניבת כספות - יוביל, בראייתה של בריקסטון, לפנייה גוברת אל מתחמי הכספות הפרטיים.

לפי התכנית האסטרטגית של בריקסטון, החברה עתידה להקים בחמש השנים הקרובות כעשרה מתחמי כספות פרטיים נוספים בכל רחבי הארץ, בעלות כוללת של כ-60 מיליון שקלים.