mako
פרסומת

המצעד השנתי: מדדי המניות עם התשואות הכי גבוהות בשנת תשפ"ה

מדדי המניות של בורסת תל אביב שברו שיאים בשנה העברית החולפת ועקפו את מדדי הבורסות המובילות בעולם. מיהם המדדים שהצליחו לבלוט מעל לכולם?

אפרת נומברג יונגר
פורסם: | עודכן:
עליות שערים בבורסה
עליות שערים בבורסה | צילום: 123rf
הקישור הועתק


שנת תשפ"ה התאפיינה בחוסן ובעוצמה של שוק ההון הישראלי. למרות האתגרים הביטחוניים והכלכליים, ביצועי מדדי המניות המובילים בבורסת תל אביב שברו שיאים ועקפו את ביצועי הבורסות המובילות בעולם. מדדי הדגל של הבורסה - מדד ת"א-35, ת"א-90 ות"א-125 - רשמו עליות שנתיות מרשימות בשיעורים של כ־43%, כ-48% וכ-45%, בהתאמה. המדדים אף סיימו את השנה העברית בשיעור ממוצע של כ-63% מעל לרמה שבה היו ערב פרוץ מלחמת חרבות ברזל.
בסיכומה של השנת העברית שהסתיימה, בחנו מי הם מדדי המניות שהניבו את התשואות השנתיות הגבוהות ביותר מבין שלל מדדי הבורסה בתל אביב. לצורך כך, נעזרנו בנתונים שאסף עבור makoיניב הירש, מנהל מדור שיווק מדדים במחלקת המסחר של הבורסה לניירות ערך. בכל הנתונים המוצגים לפניכם, תשואות המדדים נלקחו ממערכת ה-BI של הבורסה לניירות ערך, כאשר התשואות חושבו לתקופה של 12 החודשים שהסתיימה ב-22 בספטמבר 2025, ערב ראש השנה.
מדד ת"א-ביטוח – תשואה שנתית של יותר מ-180%
אחד הכוכבים של השנה האחרונה מבין מדדי המניות של בורסת תל אביב הוא ללא ספק מדד ת"א-ביטוח. מדד זה כולל את כל המניות בענף הביטוח של הבורסה, הכולל, בין היתר, חברות כמו הפניקס, מגדל, הראל, כלל ומנורה, שהניבו תשואות בשיעורים דו-ספרתיים בשנה העברית החולפת. מדד ת"א-ביטוח עצמו הניב תשואה שנתית יוצאת דופן, עם עלייה של כ-180%.
נכון למועד כתיבת שורות אלה, המדד הזה מרכז כבר מעל 3 מיליארד שקל בהשקעות. זאת, בהשוואה ל-280 מיליון שקל השקעות פאסיביות רק לפני כארבע שנים. המדד דה-פקטו נהפך להיות "אחיו" של מדד הבנקים של תל אביב, מבחינת היקפי ההשקעות.
הסיבה לעליות בשנה החולפת נבעו בעיקר על רקע שיפור ניכר בתוצאות החיתומיות של חברות הביטוח (ירידה בתביעות לעומת השנים הקודמות, במיוחד בענפי רכב ובריאות), וכן על רקע רווחים חריגים מהשקעות שנבעו מעליית שוקי ההון (המקומי והעולמיים). שילוב זה יחד עם היקפים משמעותיים של כספים שמוזרמים על ידי הציבור מדי חודש, וכניסתו לתוקף של התקן החשבונאיIFRS 17 המאפשר לחברות הביטוח להכיר ברווחים עתידיים, תרמו לשיעורי תשואה גבוהים על ההון בחברות הביטוח, מעבר לממוצע הרב־שנתי, והציבו את הענף במוקד תשומת לבם של המשקיעים.
כאשר חושבים על חברות ביטוח, לרוב עולה אסוציאציה של פוליסות ביטוח רכב ודירה. אבל למעשה, חברות הביטוח בישראל הן חברות עם מגוון רחב מאוד של עסקים ומוצרים - החל מפוליסות ביטוח קלאסיות, שמחיריהן עלו משמעותית בשנים האחרונות, ועד לניהול כספי עמיתים בקופות הגמל והפנסיה וניהול כספי הנוסטרו של הגופים המוסדיים, המסתכמים יחד בהערכות זהירות ביותר מ-3 טריליון שקל.
הראלי בשוק המניות בשנים האחרונות תמך גם ברווחי חברות הביטוח, דרך רווחי נוסטרו גדולים ושווי תיקי עמיתים הנמצא בעלייה מתמדת, וכך גם הרווח מדמי הניהול של קופות העמיתים. באחרונה חברות הביטוח אף נמצאות במרוץ לכניסה לתחום כרטיסי האשראי, ואף התחילו להיכנס לתחום של מתן אשראי צרכני ומשכנתאות, שהיה שמור בעיקר לבנקים.
מדד ת"א-פיננסים – תשואה שנתית של 110%
מדד המניות ת"א-פיננסים כולל את כל המניות הנכללות בשלושה ענפי פיננסים בבורסת תל אביב: ענף הבנקים, ענף הביטוח וענף השירותים הפיננסים. המדד הזה כולל את המניות של הבנקים הגדולים (לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבנק הבינלאומי) ושל חברות הביטוח הגדולות (שאותן הזכרנו בהרכב המניות של מדד ת"א-ביטוח), וזאת לצד מניות של בתי השקעות ושירותים פיננסים, כגון מיטב השקעות, איי.בי.איי, מור בית השקעות, וגם המניות של ישראכרט ושל הבורסה לניירות ערך.
בשנה העברית החולפת, מדד ת"א-פיננסים הניב תשואה של כ-110%. המדד הזה מאפשר למשקיעים בבורסה להשקיע במדד מניות רחב, ולא להצטמצם בתחום ספציפי של המגזר הפיננסי, שכן הוא כולל בסך הכל 38 ניירות ערך מתחומים שונים אבל משיקים.
ת"א-בנקים – תשואה שנתית של 73%
מדד המניות ת"א-בנקים כולל את המניות של חמשת הבנקים הגדולים בישראל: בנק לאומי, בנק הפועלים, בנק מזרחי טפחות, בנק דיסקונט והבנק הבינלאומי. משקל המניות במדד מתפזר באופן אופטימלי, כך שאף שהמדד מונה רק 5 מניות, אף אחת מהן לא יכולה לעלות מעל למשקל של 24% מהמדד. זאת, בזכות מנגנון ייחודי השזור בלב מתודולוגיית המדד (2 מניות מקסימום 22% כל מניה, ושלוש מניות מקסימום 20% כל מניה). מנגנון ייחודי זה אינו מאפשר לנייר בודד להיות דומיננטי מדי במדד, אך מאידך מאפשר משקל נאה וחשיפה של המשקיע גם לבנקים הבינוניים-הקטנים יותר במשק.
התשואה של מדד ת"א בנקים בשנה העברית החולפת עמדה על כ-73%. בעידן הריבית הגבוהה במשק, רווחי הבנקים רשמו שיאים חדשים. סביבת הריבית הגבוהה בשנה העברית החולפת אפשרה לבנקים לשמור על מרווחי המימון, לצד גידול באשראי לציבור (תוך שמירה על איכות הנכסים). במקביל, הירידה ההדרגתית בציפיות האינפלציה והאיתותים להפחתות ריבית יצרו אווירה תומכת במגזר הבנקאות, שנחשב לעוגן מרכזי בכלכלה הישראלית.
למעשה, הבנקים בישראל נחשבים לברומטר של השוק המקומי, והציגו תוצאות כספיות חזקות, שהתבטאו, בין השאר, בשיפור בתשואה על ההון שהובילה לתמחור חדש של מניות הסקטור.
מדד ת"א-125 ערך – תשואה שנתית של 70%
מדד ת"א 125 ערך הציג תשואה של כ-70% בשנה העברית החולפת, וזאת בהשוואה ל"אחיו הגדול", מדד ת"א-125, שהניב באותה תקופה תשואה של כ-50%.
מדד המניות ת"א 125 הושק במאי 2024 והוא מורכב ממניות המדדים ת"א-35 ות"א-.90 ת"א-35: עוקב אחר 35 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר. ת"א-90: עוקב אחר 90 המניות הבאות בתור בגודלן.
וורן באפט, משקיע הערך האגדי, צוטט בעבר כשאמר כי "כל מה שצריך כדי להשקיע, זה לבחור מניות טובות בזמנים טובים, ולהמשיך להחזיק בהן כל זמן שהן ממשיכות לייצג חברות טובות". מדד מניות ערך עושה עבור המשקיע את העבודה, כשהמדד בוחן בכלים מקובלים מיהי מניית ערך, ורק הטובות באמת ייכנסו למדד.
מדדים חדשים הצטרפו לבורסה בשנת תשפ"ה
במהלך השנה העברית החולפת השיקה הבורסה בתל אביב שבעה מדדים חדשים בשוק המניות, אשר נועדו להרחיב את מגוון אפשרויות ההשקעה, להעמיק את הפיזור ולתת מענה לצרכים משתנים של המשקיעים. המדדים שהושקו כוללים שני מדדי סקטוריאליים חדשים - מדד בנקים משקל שווה ומדד בנקים וביטוח משקל שווה, המקנים פיזור רחב ומפחיתים תלות במניות בודדות. בנוסף, הושקו מדד ת”א־90 מודל רווחיות משקל שווה ומדד ת”א SME-60 מודל רווחיות משקל שווה, הכוללים אך ורק חברות שהציגו רווחיות בשתיים מתוך שלוש השנים האחרונות, ובכך מאפשרים חשיפה איכותית ומפוזרת לחברות בעלות יציבות עסקית.
לצד אלה הושקו גם מדד ת”א־20, מדד ת”א־200, המרחיב את הפיזור מעבר לחברות הכלולות במדדי ת”א־125 ו־SME-60 גם לחברות נוספות, תוך שמירה על מגבלת משקל של 1% לכל מניה. חידוש נוסף הוא מדד ת”א־50 ריאלי, המעניק משקל גדול יותר לחברות הטכנולוגיה והתעשייה הריאלית לאור אי הכללת הסקטור הפיננסי במדד.
שני מדדים נוספים אשר יושקו בנובמבר הקרוב הינם מדד ת"א ביטחוניות, הצפוי לתת מענה לצמיחה ולביקוש הגובר לחברות מתחום הביטחון והטכנולוגיות המתקדמות, ומדד ת”א תשתיות, המתמקד בחברות הפועלות בין היתר, בתחומי החשמל, האנרגיה והתחבורה - מנועי צמיחה מרכזיים במשק הישראלי. מדדים אלו מהווים בסיס להנפקת מוצרים פאסיביים חדשים, וצפויים למשוך משקיעים מקומיים ובינלאומיים.
"בשורה התחתונה, כמו בחיים - כך גם בהשקעות, הסוד הוא באיזון נכון. איזון נכון בתיק ההשקעות, הכולל חשיפה למגוון רחב של מדדי מניות - רצוי שיהיה בכל תיק השקעות", מסכם הירש" .באתר הבורסה לניירות ערך אפשר למצוא מידע רב על כל מדדי המניות, וזהו מקור מצוין ללמידה ולמעקב אחרי ההתפתחויות בשוק. בבחירת קרן סל או קרן מחקה על אחד המדדים, מומלץ לשים לב במיוחד לעמלות המסחר ולדמי ניהול של הקרנות. לצורך כך, מחשבון השוואת עמלות המסחר של הבורסה הוא כלי יעיל. בכל מקרה, חשוב לזכור שההשקעה כרוכה גם בסיכון - ולכן כדאי לפעול תמיד בזהירות ובהדרגה".