אחת התמונות שנחרטו בתודעה הישראלית במהלך מבצע "שומר החומות" היא הפצצת האחוזה המפוארת בשכונת רימאל, השייכת לאיש הכספים של החמאס, עבד אל עזיז-אל חאלדי. מטוסי חיל האוויר הטילו כמה פצצות על האחוזה, לאחר שהתקבל מידע שמתחתיה יש מנהרה מסועפת המשמשת להפעלת מנגנון ביטחון הפנים, והמודיעין של החמאס.

שווי האחוזה המפוארת שהוחרבה עד היסוד מוערכת על ידי גורמים בעזה בכ-20 מיליון שקל לפחות. אל-חאלדי ובני משפחתו לא היו במקום, וההערכה היא שהם בכלל שוהים בקטאר. אחרים טוענים שאל חאלדי הסתתר באחת המנהרות של החמאס ,או במסגד שבנה לפני כמה שנים לזכר אביו, ובני משפחתו שוהים באחת ממדינות המפרץ.

"האחוזה של אל חאלדי הייתה מהיפות והיוקרתיות בעזה", הסביר תושב הרצועה הבקיא בענייני נדל"ן. "היא בלטה מעל כולן. סמל לעושר, לסיאוב, ולשחיתות. התושבים בעזה מתעבים את עשירי השכונה, והתפללו שצה"ל יחריב אותה עד היסוד. תשעים אחוזים מהתושבים חיים בעוני מחפיר, והם על גג העולם מתעשרים בחסות החמאס".

"הם לגמרי מנותקים מהחיים בעזה", ממשיך אותו מקור. "הם חיים בארמונות פאר, נוסעים במכוניות מפוארות, מעסיקים עוזרות בית אוכלים במסעדות יוקרה שבחוף הים. הילדים שלהם לומדים בבתי ספר יוקרתיים במדינות המפרץ, באנגליה וארצות הבית, ואנשים פה בקושי חיים מפת לחם. הניכור הזה גרם לשנאה כלפיהם".

לעשירים ההפצצות היו רק מכה קלה בכנף

זו לא הייתה האחוזה היחידה שהופצצה. עוד ווילות של בכירי חמאס, שנטשו בשנים האחרונות את הבתים העלובים והישנים שלהם בשכונות המצוקה במרכז עזה לטובת, שדרוג רמת החיים שלהם- ראו את הוילות שלהם מתפרקות.  

שכונת רימל עזה (צילום: BASHAR TALEB, MAHMUD HAMS, AFP)
שכונת רימאל לפני ואחרי ההפצצות | צילום: BASHAR TALEB, MAHMUD HAMS, AFP

אותן וילות עם נוף לים בשכונת רימאל, הפכו לחמ"ל של הזרוע הצבאית. הנזק שנגרם לשכונה ולמסעדות היוקרה הסובבות אותה נאמד בכ-150 מיליון שקל.

"על פי שיחות שלי עם גורמים בעזה הנזק שצה"ל גרם לרצועה בהרס בניינים ותשתיות נאמד לפחות ברבע מיליארד דולר", חשף עיתונאי המסקר את הרצועה עבור ערוץ טלוויזיה ערבי.  "לעשירים בעזה זו הייתה מכה קטנה בכנף לא יותר מזה. הכסף והעסקים שלהם נמצאים מעבר לים במדינות המפרץ ובאירופה".

אין להם מה לעשות בעזה

בעזה חיים כיום כ-10,000 מיליונרים. לכל אחד יש הון בממוצע שנע בין 50 ל-100 מיליון דולר.  רובם מתפרנסים מחברות בתחום החשמל, האלקטרוניקה, טקסטיל, בנייה, נדל"ן והייטק.

מרבית הריהוט, השיש והמנורות המעטרות את הווילות בסגנון איטלקי-צרפתי כבד, הוברחו בשנים האחרונות דרך המנהרות מסיני לעזה. הם מקיפים עצמם בעוזרות בית, נהגים צמודים, אנשי אבטחה שנועדו להגן מפני פריצות לבתיהם, ועובדי תחזוקה לתחזק את הפעילות השוטפת של האחוזות. בחלק מהאחוזות יש בריכות שחייה, חדרי קולנוע עם הציוד הכי חדיש, מכוני כושר יוקרתיים, והכי חשוב-  מרתפים כדי להסתתר בעת פעילות צבאית של צה"ל בעזה.

"רק למעטים מהעשירים יש מעין ממ"דים. חדרי ביטחון קטנים. רובם מעדיפים להסתתר בתוך מרתפים כי זה המקום הכי בטוח בעת הפצצה של חיל האוויר", חשף ג' תושב הרצועה".

לילדיהם יש לרוב מורים ורופאים פרטיים, הם מחזיקים ברשותם מחשבי אפל, בסוני פלייסטיישן 5', ולובשים בגדי מותגים שהוריהם רכשו עבורם בבתי כלבו יוקרתיים בדובאי ובקטאר.

הם נוסעים במכוניות פאר חדישות ונוצצות כמו ב.מ.וו, ג'יפים של מרצדס וטיוטה, חלק הקטן מאוד מחזיק ביאכטות בקטאר.

אחת המסעדות האהובות על עשירי עזה והסלבס היא 'המלדיביים' השוכנת בצפון הרצועה, אשר הופצצה והוחרבה עד היסוד על ידי צה"ל, בטענה שהקומנדו הימי של חמאס ניסה לשגר בסמוך אליה צוללות נפץ לעבר ישראל. "לרוב הם אוכלים בשעות הצהרים והערב במסעדות יוקרה שלחוף רצועת עזה. הם יכולים להרשות לעצמם את הלוקסוס הזה", מספר מקור בעזה.

"את החופשות המפנקות שלהם בקיץ הם מבלים ביאכטות ובטיולים במלונות בוטיק באיטליה, בדובאי ובספרד. אין להם מה לעשות בעזה", הסביר א' תושב הרצועה המתחזק את אחת הווילות. "אנשים בעזה מקנאים בהם מאוד. היו כמה מקרים שפרצו להם לבתים וגנבו כסף ותכשיטים. החמאס טיפל בפורצים והכניס אותם לכלא".

מאיפה הכסף?

חלק מעשירי רימאל החדשים הם בכירים בחמאס שהיו אחראים על מנהרות שהבריחו במשך שנים רבות לעזה, אמצעי לחימה מכל הסוגים, בעלי חיים, מוצרי מזון, מכשירי משמל וריהוט.

לאיסמעיל הנייה יו"ר הלשכה המדינית של החמאס, ולקודמו בתפקיד חאלד משעל, יש ווילות שמאובטחות על ידי לוחמים מהזרוע הצבאית של החמאס. כמה עשרות מהם נחשבים למעמד הביניים גרים בשכונת אבו מאזן או בווילות בחאן יונס.

על פי גורמים בעזה, הונם של הנייה ומשעל נאמד בלפחות ארבעה מיליארד דולר. "הנייה מסתובב עם גלביות וחליפות בקטאר, והמשפחה שלו מתגוררת בווילות מפוארות. הוא ומשעל עשו סיבוב על חשבון הגב של תושבי עזה. שדדו את הקופה הציבורית והתעשרו על חשבוננו", זועם ב' תושב עזה, "בגלל שזה בשנים האחרונות יש שנאה גדולה לחמאס, ולפערים הגדולים שהלכו וגדלו עם השנים בין עניים לעשירים, כשמעמד הביניים כמעט ונמחק פה".

האחוזה של אל חאלדי . צילום: מתך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

גזבר החמאס המדובר אל חאלדי למשל, רכש קרקעות ברימאל ובשכונת אבו מאזן- השכונה הפחות נוצצת- עבור בכירים החמאס והזרוע הצבאית שלו. הכסף הולבן מכספי הסיוע שהשלטון בקטאר ומדינות המפרץ, הזרימו במשך שנים רבות לשיקום תשתיות ובניית בתים ובתי ספר ברצועה.

"אל חאלדי הקים חברת נדל"ן שדאגה לבכירי החמאס החל מהנייה, יחיא, סינוואר,   ומרואן עיסא, ושימן אותם במיליוני דולרים ובבתים יוקרתיים ברימאל", גילה גורם בעזה, "הם התעשרו והעם נהיה יותר ויותר עני ותלוי בהם".

ההערכות בעזה מדברות על כך ששווי הנכסים והרכוש של עשירי עזה נאמד לפחות במעל עשרים מיליארד שקל. לא מעט מהם משלם דמי חסות-פרוטקשן לחמאס בתמורה לשמירה על רכושם ובתיהם.

מאז מבצע 'צוק איתן' ועד למבצע 'שומר החומות' נטשו את עזה מעל 500 מיליונרים, שהבינו שאין להם מה לחפש בעזה.  רובם פנו לגדל את ילדיהם בארצות הברית, במדינות המפרץ, ובמערב אירופה בשקט ובבטחה. אחרים החליטו לעבור להתגורר בברזיל וקולומביה, ןאף באוסטרליה וניו-זילנד, כשהם נעזרים בבני משפחה המתגוררים במדינות הללו כדי לסייע להם להתאקלם בסביבה החדשה.

"הם לא רוצים שהילדים שלהם יסבלו מטראומות ויגדלו תחת הפצצות של מטוסי חיל האוויר הישראלי. רובם מכרו את הווילות לבכירים ומקורבים לחמאס. מי שדאג לתווך בעסקאות הוא  אל חאלדי. חלק מהווילות הושכרו או נשארו ריקות", הסביר לנו תושב הרצוע., "אני מעריך שעוד מאות עשירים יעזבו את הרצועה בשנה הקרובה בלחץ בני משפחותיהם. העשירים שנשארים נאלצים בחלקם לפעול תחת מטרית הגנה של החמאס ולשלם להם פרוטקשן. מי שנשאר ואין לו לאן לברוח זה העניים. הם אוכלים אותה בכל סבב. גם אין להם כסף, גם אין עתיד לילדיהם ואין להם מי שיממן להם כרטיסי טיסה כדי לעזוב את עזה".