במקום להוריד מחירים, להוריד את המחאה

בשבוע שעבר דיברנו על עליות המחירים, והצורך בלבחור "פנים" חדשות למחאה (שאינן עומר אדם), כלומר לבחור מוצר אחד שיוחרם על מנת לנסות להוריד את מחירו. בפעם האחרונה, כזכור, נבחרה הפסטה של חברת אסם. התוצאה:  ירידת מחיר. שאר החברות הפנימו את המסר הצרכני והודיעו שהן דוחות את עליות המחירים.

מי שהרים את הכפפה היה העיתונאי גיא לרר ומערכת "הצינור" שבחר הפעם בטונה של סטארקיסט, המיובאת על ידי חברת דיפלומט להיות הפנים של מחאת יולי 2022.  בניגוד לאסם, שאמנם התלוננה על כך שהתמקדו בה, אבל דאגה לדחות את עליית המחירים, דיפלומט נקטה בקו שונה לגמרי.

לפני שנספר, כדאי שתחזיקו טוב טוב את הלסת, כי היא עומדת להישמט לרצפה. דיפלומט הוציאו ללרר מכתב משפטי, תחת הכותרת – "מסע ההכפשה נגד דיפלומט מפיצים בע"מ". מבחינתם, אם רק ינפנפו במכתב, הצינור בטח יתקפלו, ויפסיקו לקרוא לחרם נגדם, או לפחות ילכו מולם למשפט שיגמר בפשרה לטובת דיפלומט.

ברכות. כרגע מצאנו את הפנים החדשות של המחאה.

כדי חלילה לא להיות הבאים בתור במסע השעות הנוספות של משרד עורכי הדין של דיפלומט, אנחנו רק נניח את המותגים הבאים שהחברה מייבאת כאן: סטארטקיסט, ג'ילט, פמפרס, היינץ, אוראו, טמפקס, לנור, קלוגס, ג'ייקובס, מילקה, לוטוס, אריאל, פיירי, אוראל בי, לור, הד אנד שולדרס, רד בול, פרינגלס, מזולה, וולה, והרשימה עוד ארוכה.

אנחנו לא אומרים לכם מה לעשות, חלילה. סתם, לידע כללי.

סניף של רשת ספאר בהולנד (צילום: Henk Vrieselaar, shutterstock)
סניף ספאר באנסחדה בהולנד | צילום: Henk Vrieselaar, shutterstock

הרשתות הזרות יעלו לישראל, המחירים יישארו בחו"ל

כולם מחכים לגרסת הסופרמרקט של איקאה. גם שלל רשתות הדיסקאונט הישראליות לא מצליחות לגרום לצרכנים להרגיש שזול פה, ובצדק. הצרכן הישראלי נושא את עיניו לחו"ל, ומקווה שמשם תבוא הישועה. כאילו שביחד עם הלוגו של הרשת יגיעו גם המחירים.

אחרי ההודעה על עלייתה המתקרבת (מתישהו...) של רשת קארפור הצרפתית (שתשתלט על סניפי יינות ביתן), הגיעה ההודעה על בואה של ספאר (SPAR) ההולנדית לישראל. במקביל, עוד הספקנו לשמוע על גישושים של נציגי הרשתות הצרפתיות קזינו ואינטרמרשה לגבי פתיחת סניפים בישראל.

אלא שרגע לפני שאתם לובשים את בגדי החג שלכם לכבוד הביקור הראשון בסניף, כדאי לנחות רגע אל קרקע המציאות. איש לא בונה כעת סניפים של הרשת. מדובר ב"מסמך הבנות" שנחתם בינה לבין עמית זאב, מי שהיה מנכ"ל יינות ביתן לשעבר. רגע, מנכ"ל יינות ביתן? אלה שחתמו על ההסכם עם קארפור? אלה שניהלו במקביל מגעים מול SPAR והחליטו לוותר בגלל שהלוגו שלה דומה מדי לדגל לבנון? מתברר שזאב ידע לעזוב את שותפיו לשעבר ולהפוך ליריב שלהם. אלקטרה, הבעלים של יינות ביתן, כבר הוציאה מכתב התראה לזאב, בטענה שהפר סעיפי סודיות ואי תחרות. מקורות שמכירים את העסקה מקרוב טוענים שגורמים נוספים ינסו לסכל אותה.

מעבר לתפניות והפיתולים בעלילת הסופמרקטים בישראל, קשה לראות את הרשתות מחו"ל מביאות לשינוי משמעותי במחירים. איזו רשת זרה תוותר על הרווחים הגבוהים שמביא לה הצרכן הישראלי, שממשיך לקנות בכל מצב? אחרי הרעש והצלצולים של פתיחת הסניפים, ואולי איזה מבצע או שניים שיתחרו במיתולוגיית העוף בשקל של רמי לוי, הקונים יגלו שהם ממשכם לשלם יותר.

כיף כיף, וטעמי וקרקרים של שוקולד של עלית (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
לא, מוצרי עלית לא חזרו למדפים | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

כמות הפאדיחות בשטראוס ממשיכה לגדול

"יואו, תשמעו איזה קטע, שוב עשינו איזה פאדיחה קטנה. חחחחחח.....", זה בערך מה שעבר לנו בראש כשקראנו את  נוסח ההודעה שהוציאה שלשום שטראוס לתקשורת, אחרי ששוב. בטעות לגמרי, טעות אנוש כמובן, הוציאה מוצרים פגי תוקף לשיווק בחנויות.

"חברת שטראוס מבקשת ליידע את הציבור כי בעקבות טעות אנוש, בסיום תהליך השמדת מוצרי הריקול, הופצה ביומיים האחרונים לנקודות מכירה בודדות כמות מצומצמת של עוגיות וופל  עלית בציפוי שוקולד חלב: פסק זמן נשנושים, טורטית נשנושים וכיף כף נשנושים. החברה פועלת בשעה זאת להוריד את המוצרים מהמדפים. מי שרכש מוצרים אלו מתבקש שלא לצרוך אותם. כל שאר ממתקי עלית שנמצאים על המדפים בטוחים לצריכה". 

בנוסף, הבטיחה החברה, כי מי שרכש את המוצרים מוזמן לפנות למוקד שירות הצרכנים של שטראוס, וכי הם מתנצלים שוב על הטעות.

מעבר לעובדה שהמועצה לצרכנות הצביעה על כך שעשרות רבות של תלונות  כלל לא טופלו מאז הריקול הקודם, והצרכנים מתלוננים על כך שקבלת הזיכוי הפך להליך מסורבל ומייגע ללא החזר כספי בסופו - בואו נדבר על כמות הטעויות בחברה.

איך יתכן, שחברת שטראוס עוד לא התאוששה  מהטעות הגרנדיוזית הקודמת, שהפסיקה ייצור של עשרות מוצרים, וכבר יש טעות נוספת חדשה שמסכנת את הציבור?

להוציא מוצרים פגי תוקף, שהיו צריכים בכלל ללכת להשמדה, זה שיא שיאי מנגנון בקרה כושל עד לא קיים. מעניין מי האדם בחברה שראה כמה קרטונים של פסק זמן, טורטית וכיף כף זרוקים בצד, ובמקום שידלקו לו 200 נורות אדומות, חשב לעצמו, "הי, זה מגניב, בואו נעמיס את זה למשאית ונשלח הלאה".

משום מה קשה להאמין שמדובר בהגדלת ראש של אדם אחד, ושטראוס כנראה חייבת לעשות בדק בית מעמיק יותר מלשלשת של יונים במפעל שוקולד, לפני שהיא מבקשת מהציבור להאמין בה בחזרה.

משחת שיניים קולגייטף בחנות בבריטניה (צילום: Matthew Horwood, Getty Images)
אל תתחילו להזמין עדיין | צילום: Matthew Horwood, Getty Images

הפלסטר של ליברמן

במסגרת הניסיונות של שר האוצר אביגדור ליברמן להקל על יוקר המחיה, השר הנחה את רשות המיסים להגדיל את תקרת הסכום עליו יחול פטור ממס על ייבוא של חבילות מאתרים בין-לאומיים מ-75 דולר ל-300 דולר – פי ארבעה. המטרה היא שהישראלים יוכלו להזמין מוצרים מאתרי אינטרנט ברחבי העולם ללא תשלום מס נוסף על ייבוא, שעומד כיום על 17%, בדומה למע"מ.

ליברמן מתכנן שהפטור יינתן רק למוצרים בשווקים ריכוזיים שנשלטים על ידי יבואנים בלעדיים. הוא סימן למשל את תחום הטואלטיקה, הנשלט על ידי ארבע חברות גדולות, מה שמוביל למחירים גבוהים לצרכן.

אבל רגע לפני שאתם מתחילים להזמין סטוקים של משחת שיניים קולגייט, שראינו רק השבוע שהיא נמכרת במחיר בין הגבוהים בעולם, יש דברים שחשובים לזכור.

ראשית, רשות המיסים בוחנת כעת לאיזה תחומים בדיוק יוענק הפטור, כשהמטרה היא לא לפגוע בענפי ייצור ישראלים. תהיו בטוחים שהלוביסטים כבר מחממים מנועים כדי לנסות להוציא את השחקן שלהם מהמשוואה.

שנית, האתגר המרכזי שיעמוד בפני הרשויות, במידה והפטור יינתן, הוא לבצע אכיפה שתבחין בין מוצרים פטורים למוצרים לא פטורים. כלומר או שאנשי המכס יצטרכו לפתוח חבילה חבילה כדי לגלות מה יש בתוכה, או שיכריחו את החברות ששולחות את המוצרים מחו"ל - אמזון, נקסט, אסוס, אליאקספרס או כל מקום אחר שמזמינים ממנו- לפרט במדויק מה יש בחבילה.

האם הם יסכימו? אין לדעת אבל בכל מקרה תסמכו על המכס ועל דואר ישראל שהם ימצאו איך לדחוף לנו עוד "עמלות טיפול".

בנוסף, מכוון שמדובר בצעד של שר ולא בחקיקה, הפטור המוצע לא מצריך אישור של מליאת הכנסת אלא של ועדת הכספים בלבד. אך מאחר ואנו מצויים בתקופת בחירות, הפטור מחייב אישור משפטי.

במילים אחרות - בהצלחה לנו.

אז אולי במקום פלסטרים, ליברמן (או שר האוצר שיבוא אחריו) ימצא איך לבטל כאן את קרטל היבואניות הגדולות.

מה התייקר? ומה הוזל השבוע?

הפינה השבועית שהכי היינו רוצים לבטל.

  1. כל מוצרי החלב המפוקחים צפויים להתעדכן בקרוב ומחירם יעלה: מחיר ליטר חלב 3% בקרטון, למשל, יעלה מ-5.94 שקל ל-6.23 שקל. גבינה חצי קשה עמק (רגילה) 28% שומן תעלה מ-42.7 שקל לק"ג ל-44.79 שקל לק"ג.
  2. תעריף החשמל בישראל יעלה החל מ-1 באוגוסט ב-8.6% - כך פרסמה שלשום בערב (רביעי) רשות החשמל. ההחלטה מגיעה בעקבות עליית מחירי הפחם בעולם שיותר מהוכפלו מאז פלישת רוסיה לאוקראינה. חשבון החשמל השנתי למשפחה צפוי להתייקר במאות שקלים. ההעלאה אומנם קטנה מעט מזו שתוכננה תחילה, אך היא צפויה לגרור התייקרויות נוספות במוצרים ושירותים.

    החשמל היה אמור להתייקר בשיעור של 9.6 אחוזים אך בסוף הוחלטה העלאה של אחוז פחות. יו"ר התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, טען בתחילת השבוע כי ניתן בכלל לחתוך מהעלאה של 9.6% ל- 4.6%, אם יפרסו את ההעלאה המשוערת של מחירי הפחם עד שנת 2028. שנית הוא הציע לקחת את הסכום העצום שתקבל חברת חשמל ממכירת תחנת הכוח אשכול, בהיקף של כ- 6 מיליארד שקל, ולהשתמש בו למימון תזרימי כדי למתן את העלאת התעריפים. בסופו של דבר ההתייקרות התמתנה אבל רק באחוז אחד. 
  3. לאחר שבדקנו השבוע כמה עולה הדלק ברחבי העולם, וגילינו שבישראל הוא עולה כמעט כפול, בשבוע הבא נשלם פחות על הדלק. שר האוצר יזם הפחתה נוספת של הבלו על הדלק, שכבר פחת בחצי שקל לליטר, החל מתחילת אוגוסט. ההפחתה תעמוד על חצי שקל נוסף, מה שיוזיל את המחיר לליטר בנזין 95 בשירות עצמי ל- 6.94 שקל. כך הופחת מס הבלו מחודש אפריל בשקל, וההפחתה הזו תישאר בתוקף עד סוף החגים.
    אם תהיתם מדוע נבחר דווקא התאריך הזה? ובכן אחרי החגים מתוכננים בחירות, בתקווה שהמס על הדלק יהיה כבר כאב הראש של מישהו אחר.