זוכרים את התחזיות הכלכליות לשנת 2017 שפורסמו אשתקד? הרבה ממי שכתבו אותם היו מעדיפים שתשכחו. תחזיות כלכליות נשענות על נתונים קיימים וניתוח שלהם ולכן אנשי המקצוע מציגים אותן כעניין מדעי. אולם אין תחזית, כלכלית או אחרת, שהיא לא משאלת לב במידה מסוימת, וניתוח של נתונים הוא מדויק לעבר, אבל לא מבטיח את העתיד. מה גם שאיש לא יכול לחזות מלחמה או אסון טבע ששובר את הכללים.

בשנת 2017, המסתיימת ממש עכשיו, לא היו לנו קטסטרופות, מלחמות או השפעות גלובליות משמעותיות שיפריעו לחוזים. אז בדקנו כיצד התממשו התחזיות הכלכליות של משרדים ממשלתיים, בנק ישראל וגופים כלכליים אחרים בשנה החולפת. לא פעם, בעיקר בנושא מחירי הדיור, ראינו שגם הפסיכולוגיה של נותני התחזיות, ואולי גם האינטרסים שלהם, השפיעו המבט אל העתיד.

דיור: מחכים עדיין לשוק שיתקרר

מה אמרו לנו שיקרה - התחזיות לשנת 2017 בתחום מחירי הדיור צפו "התקררות" והתחלה של ירידת מחירים. היו אפילו שחזו ירידה של 15% (!) כמו ראש מטה הדיור הממשלתי (הזרוע הביצועית של תכניות הדיור הממשלתיות), אביגדור יצחקי. בנק ישראל היה זהיר יותר וצפה "התייצבות והתמתנות קצב עליית מחירי הדירות".

מה קרה באמת -  על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עד אוקטובר 2017 עלו מחירי הדירות בישראל במהלך שנה ב-4.2% בממוצע. (עוד לא פורסמו נתוני נובמבר-דצמבר, אבל לא צפוי שינוי משמעותי בנתונים). לא עזרו הצהרות שר האוצר משה כחלון על ירידת מחירים צפויה והזרמה לשוק של עשרות אלפי יחידות דיור במסגרת תכנית "מחיר למשתכן".

מתברר שקשה בישראל להוריד את מחירי הדיור. למה? כי הישראלי רואה בדירה שלו את הנכס הכי חשוב, והוא לא ממהר להוריד מחירים כשהוא בא למכור אותה. גם הבנקים לא מעוניינים בירידה משמעותית של מחירי הדירות, משום שאז מדובר בסיכון יציבותם של הבנקים שחשופים למאות מיליארדים במשכנתאות וליווי פיננסי לקבלנים. גם היזמים לא מעוניינים בירידת מחירים. היו גם ירידות מחירים קטנות בעיקר בפריפריה הרחוקה, אבל במרכז הארץ, אזור שנהנה מביקוש גבוה ויציב, המחירים ממשיכים לעלות ללא הפסקה. עם זאת, חייבים לציין שעליית המחירים ב-2017 התמתנה לעומת 2016 אז עלו המחירים ב-8%-9%.

בכמה הסתכמה הצמיחה?

המשכנו לצמוח בקצב איטי גם ב-2017. בנושא הזה הייתה תחזית משרד האוצר הקרובה ביותר למציאות; התחזית כיום של בנק ישראל לצמיחה (תמ"ג) ב-2017 היא 2.9%. בנק ישראל עצמו חזה בסוף 2016 שהצמיחה השנה תסתכם בשיעור 3.1%, בית ההשקעות מיטב דש צפה 3.5%, בית ההשקעות פסגות העריך כי המשק הישראלי יצמח ב-3.3%-3.7% בשנה הבאה. ארגון ה-OECD חזה 3.4%, ומשרד האוצר הסתפק בתחזית ריאלית, מסתבר, של 2.7%.

האינפלציה עדיין נמוכה

על פי תחזית משרד האוצר שפורסמה בנובמבר האחרון, תסתכם האינפלציה (עליה של מדד המחירים לצרכן) ב-2017 ב-0.7%. בנק ישראל צפה לפני שנה אינפלציה של 1% ב-2017; קרן המטבע העולמית הייתה בטוחה שנראה אינפלציה שלילית בישראל גם ב-2017 בשיעור של 0.9%-, לאחר שב-2016 ירד המדד ב-0.2%. בית ההשקעות מיטב דש היה קרוב מאוד עם תחזית של 0.8%.

קניון גינדי (צילום: אילן ספירא)
קניון Fahsion TLV. עלייה מתונה בלבד בצריכה | צילום: אילן ספירא

תמשיכו לחכות לעליית הריבית

הריבית במשק נמוכה מאוד כבר למעלה משנתיים - 0.1% (ריבית בנק ישראל), ממנה גוזרים הבנקים את הריבית שלהם. זה פחות טוב לחוסכים ולמחזיקי הפיקדונות, אבל טוב ללווים.

רוב האנליסטים וגם בנק ישראל עצמו, העריכו אשתקד כי הריבית תתחיל לעלות בסוף 2017; בנק ישראל אף העריך שהריבית במשק תעלה בסוף 2017 ל-0.25%.

בפועל – הריבית לא תעלה גם בסוף 2017. גם בנק ישראל שינה את התחזית שלו לפני מספר חודשים ולהערכתו, ריבית בנק ישראל צפויה לעמוד על 0.1% עד הרבעון הראשון של 2018 ולהתחיל לעלות כנראה ברבעון השני של 2018.

צריכה פרטית: לא רצים לחנויות

בבנק ישראל מעריכים, כי הצריכה הפרטית תגדל השנה ב־3%. ב-2016 גדלה הצריכה הפרטית ב-6.3%, בעיקר עקב היקף רכישות חריג של מכוניות חדשות.

מיטב דש העריכו שקצב הגידול בצריכה הפרטית יתמתן אך במעט לעומת 2016 ויסתכם בכ-5% בשנת 2017 – טעו למדי.

בנק ישראל העריך עליה של 4% ב-2017. ואילו, משרד האוצר העריך לפני שנה, כי הצריכה הפרטית תמשיך לגדול בקצב של 3.3% ב-2017, והיה קרוב למדי למציאות.