ז'נבה, שוויץ (צילום: Samuel Borges Photography, shutterstock)
ז'נבה, שוויץ | צילום: Samuel Borges Photography, shutterstock

מקום 10: שוויץ

אם בוחנים את התוצר לנפש - המשקף את עושר המדינות ביחס לגודל האוכלוסייה שלהן, שוויץ ניצבת במקום העשירי במדד המדינות העשירות עם 67.6 אלף דולר תוצר מקומי גולמי לנפש.

נערות כווייתיות חוגגות את יום העצמאות הכוויתי (צילום: ap)
כווית | צילום: ap

מקום 9: כווית

התמ"ג עומד במדינה 67.9 אלף דולר לנפש. כווית בעלת עתודות נפט עצומות של 96 מיליארד חביות נפט - 10 אחוזים מעתודת הנפט העולמי, ולכן לא פלא ש- 80 אחוזים מכלכלת המדינה מבוססת על הנפט ומציבים אותה במקום התשיעי והמכובד.

מגדלי איתיחאד, אבו דאבי (צילום: Zhukov Oleg, shutterstock)
מגדלי איתיחאד, אבו דאבי | צילום: Zhukov Oleg, shutterstock

מקום 8: איחוד האמירויות

הסכם השלום עם ישראל אומנם לא זה שממצב את איחוד האמירויות במקום ה- 8 עם תמ"ג של 70.4 אלף דולר לנפש, אבל תמיד טוב לדחוף אותנו לסיפור כדי להרגיש טוב יותר. עד שנות ה-60 נחשבה כלכלת האמירויות לכלכלה נחשלת, אולם מאז גילוי הנפט בתחומה מהפכה כלכלית, המאפשרת מאז ואילך רמת חיים מן הגבוהות בעולם.

קו הרקיע של אוסלו (צילום: William Perugini, shuttetstock)
צילום: William Perugini, shuttetstock

מקום שביעי: נורבגיה

נורבגיה, העשירה במשאבים טבעיים כגון: נפט, כוח הידרואלקטרי, דגה, עץ ומינרלים, נהנית ממדיניות שוק חופשי יחד עם התערבות ממשלתית כיאה למודל מדיניות הרווחה הסקנדינבית. הדבר הזה ממצב אותה במקום השביעי עם 79.6 אלף דולר תמ"ג לנפש.

ברוניי (צילום: Milosz Maslanka, shutterstock)
ברוניי | צילום: Milosz Maslanka, shutterstock

מקום שישי: ברוניי דארוסלאם

כן, גם אנחנו פתחנו את גוגל מפות כדי לחפש את הסולטנות הקטנה והעשירה בנפט שנמצאת בדרום מזרח אסיה וגובלת במלזיה. הכנסה השנתית הממוצעת לנפש עומדת על 49 אלף דולר, התושבים נהנים מביטוח רפואי וחינוך חינם, סיבסוד של אורז ודיור ואינם משלמים מס הכנסה.

כל הטוב הזה קורה כי ייצוא נפט גולמי וגז טבעי מהווים כמחצית מהתמ"ג, וישנה הכנסה מהותית גם מהשקעות זרות, מה שממצב את ברוניי במקום השישי ברשימת המדינות העשירות בעולם, בה התמ"ג עומד על 85 אלף דולר לנפש.

צוקים באירלנד (צילום: Jacki Soikis)
צילום: Jacki Soikis

מקום חמישי: אירלנד

כלכלת אירלנד צמחה בקצב מסחרר בשנים האחרונות. מסחרר כל כך, שהכלכלנים פשוט משפשפים את עיניהם בתדהמה כשאירלנד מתברגת במקום החמישי ברשימת המדינות העשירות בעולם כם תמ"ג של 87 אלף דולר לנפש.
כל זה קרה בעיקר בגלל המעבר שלה מחקלאות לתעשייה ופתיחת המדינה להשקעות זרות והזמנת חברות להעביר את בסיס המס שלהם לאירלנד, שכן מס החברות במדינה הוא אחר הנמוכים בעולם ועומד על 12.5 אחוזים בלבד.

סינגפור (צילום: anekoho)
סינגפור | צילום: anekoho

מקום רביעי: סינגפור

מי שלא ראה את הסרט "עשיר בהפתעה", או בקיא בפרטי המדינה בקטנה בדרום מזרח אסיה, כנראה לא יבין מדוע המדינה הקטנטנה ממוקמת במקום הרביעי עם תמ"ג של 105.7 אלף דולר לנפש. כלכלת סינגפור נסמכת על ייצור וייצוא מוצרי אלקטרוניקה, ביוטכנולוגיה, פרמצבטיקה, כימיקלים וכן על היותה מרכז פיננסים ומסחר חשוב, המאופיין בכמות המעוטה ביותר של רגולציה עסקית בעולם ומיסוי נמוך.

פנורמה של לוקסמבורג סיטי (צילום: 123rf)
פנורמה של לוקסמבורג סיטי | צילום: 123rf

מקום שלישי: לוקסמבורג

הדוכסות הקטנה במערב אירופה מונה כ-600 אלף נפש ושטחה 2,586 קילומטרים רבועים. אף על פי שהמדינה מעוטת משאבים, היא ידועה בעיקר בתעשיות הכימיקלים, הפלסטיק וההיי-טק שלה. בנוסף, השירותים הפיננסיים, במיוחד בנקאות (בלוקסמבורג יש יותר מ-1,000 קרנות השקעה ו-200 בנקים), הם אלו שמושכים משקיעים לאזור וממצבות אותה עם תמ"ג של 112 אלף דולר לנפש.

מלון הוונישיאן (צילום: NavinTar, Shutterstock)
מלון הוונישיאן, מקאו | צילום: NavinTar, Shutterstock

מקום שני: מקאו

אם גם אתם חיפשתם את חבל הארץ הצפוף בעולם שמוגדר בתור האזור המנהלי המיוחד של הרפובליקה העממית של סין - אתם לא לבד. הכלכלה של מקאו מבוססת בעיקר על תיירות, אך גם על טקסטיל שהוא מקור לשלושה רבעים מריווחי היצוא של מקאו, ותעשיית ההימורים המהווה יותר מ-40 אחוזים מהתמ"ג. כל אלו ממצבים אותה במקום השני ברשימת המדינות העשירות בעולם עם 113.4 אלף דולר לנפש.

קטאר (צילום: Zaha Hadid Architects)
המבנים של חדיד, קטאר, אילוסטרציה | צילום: Zaha Hadid Architects

מקום ראשון: קטאר

כלכלת קטר מבוססת בעיקר על נפט, שנתגלה בה בשנת 1939, ועל גז טבעי. בשל העושר הרב המופק מהנפט, לצד האוכלוסייה המצומצמת, התמ"ג לנפש בה הוא במקום הראשון בעולם, ועומד על לא פחות מ- 138.9 אלף דולר לנפש.