שופט בית המשפט לתעבורה בחיפה אור לרנר זיכה לאחרונה בחור צעיר מעבירה של שימוש בטלפון נייד ללא דיבורית. בהכרעת הדין נקבע כי התגלו פערים קטנים בין הרישום בדו"ח לבין גרסת ההגנה שלא מאפשרים להגיע להכרעה חד-משמעית הנדרשת לצורך הרשעה. כך למשל, בדו"ח נרשם שהטלפון היה שחור אבל הנאשם הציג תמונה של מכשיר בצבע בהיר. בנוסף נכתב שהחבר שישב לצידו ישן ולא ראה את העבירה אבל החבר טען שהיה ער והכחיש שהנאשם נגע בטלפון. לכך הצטרף פלט שיחות שהעלה ספק באשר לשימוש בטלפון לפני שהנאשם נעצר.

הנאשם נתפס על ידי שוטר לפנות בוקר לפני כשנה וחצי וקיבל דו"ח על שימוש בטלפון נייד. בבקשה להישפט שהגיש הוא טען כי הדו"ח לא מדויק בעליל, ובניגוד למה שכתב השוטר הטלפון שלו היה מונח במתקן והוא לא החזיק בו בידיים. בנוסף, בדו"ח נכתב שהחבר שישב לצידו נרדם בעוד שהוא היה ער, ולא אוזכר בו שחבר נוסף ישב מאחור. הנאשם הגיש גם פלט שיחות שמוכיח לטענתו כי לא ביצע שיחה לפני שנעצר, מה גם שבדו"ח צוין טלפון שחור ואילו המכשיר שלו בצבע בהיר.

הנאשם הביא לעדות את החבר שישב לצידו ואת הוריו ואילו התביעה הסתפקה בעדות השוטר. אבל השופט אור לרנר קבע כי אף שהשוטר הותיר רושם מהימן הגרסה שלו לא מספיקה לצורך הרשעה.

התביעה לא התמודדה

השופט לרנר ציין כי עדות יחידה מכילה בתוכה ספק מובנה ולכן מצריכה שכנוע מיוחד. במקרה הזה, השוטר לא זכר את האירוע והסתמך על מה שנרשם בדו"ח אלא שהיו בו פערים שכל אחד כשלעצמו אמנם זניח אבל ביחד הם מעוררים ספק.

בין היתר ציין השופט שהתביעה לא התמודדה עם סוגיית הצבע של הטלפון, שגובתה בתמונה ובעדות אביו של הנאשם שאישר כי המכשיר שמצולם בה הוא הטלפון של בנו.

בנוסף, בדו"ח נרשם שהעבירה בוצעה ב-06:15. פלט השיחות שהציג הנאשם הראה כי השיחה הראשונה שביצע מחצות הייתה בשעה 06:12, כשלטענתו התקשר לאמא שלו לספר לה שנתפס. כלומר, אחרי שכבר נעצר. גרסתו נתמכה בעדות החבר שישב לצידו ובעדותה של אמו והעלתה ספק שביצע שיחה טרם ביצוע העבירה.

בהקשר הזה השופט ציין כי היעדרן של שיחות לא מעיד בהכרח שלא נעשה שימוש בטלפון, שכן ייתכן שהנאשם השתמש ביישומון, אבל התביעה לא הוכיחה זאת. בנוסף היא לא עימתה את החבר עם העובדה שבדו"ח נכתב שישן וכלל לא היה עד לאירוע. עניין נוסף הוא שהתביעה לא זימנה לעדות את החבר הנוסף שהיה ברכב ולא הופיע בדו"ח – וגם התנהלות זו נזקפת לחובתה.

בסיכומו של דבר השופט קבע כי התביעה לא הצליחה לערער את גרסת ההגנה שלפיה הנאשם לא אחז בטלפון. "בסופו של יום, לאחר שעיינתי ושבתי ועיינתי בעדויות הצדדים ובראיות שהוצגו בפניי, נותר בליבי ספק באשר לאשמתו של הנאשם, אשר גם אם הינו קל עדיין הוא בגדר הספק הסביר", כתב.

בהכרעת הדין לא צוינו עורכי דין תעבורה

עו"ד טמיר כרמי עוסק/ת ב- תעבורה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל