בית הדין לעבודה קיבל לאחרונה תביעה שהגישה אישה שעובדת כזבנית בסופר נגד ביטוח לאומי. בפסק הדין התקבלה חוות הדעת של מומחה שמונה מטעם בית הדין שלפיה תנאי עבודתה המחייבים דיבור ותקשורת עם לקוחות וספקים במשך שעות רבות מידי יום גרמו להחמרת מחלה קיימת ולהופעת הצרידות.  

התובעת, כבת 45, סיפרה כי מאז 2003 היא עובדת כמוכרת במעדניה בסופר במשרה מלאה. עבודתה כרוכה בדיבור לצורך תקשורת עם לקוחות שבאים לקנות, עם יתר העובדים ועם ספקים. 

היא ציינה כי ב-2017 החלה לסבול מצרידות מתמשכת. היא עברה שני ניתוחים במיתרי הקול שלאחריהם נאלצה להיות ב-10 ימי שתיקה מוחלטת.

התובעת הוסיפה כי היא גרושה ואם לשני ילדים קטנים. עול הפרנסה שמוטל על כתפיה מאלץ אותה להמשיך בעבודתה במעדניה. עוד היא ציינה כי מעולם לא עישנה. 

בית הדין מינה מומחה ברפואת אף אוזן גרון. המומחה העלה תהיות מה גרם להופעת צרידות אצל התובעת לאחר כ-14 שנות עבודה: ״עשרות אלפי אנשים עובדים בתפקידי מכירה דומים ומדברים במהלך יום העבודה ואינם מצטרדים. מה השתנה בשנת 2017 אצל התובעת?״. המומחה ציין כי מחלתה של התובעת הופיעה רק במיתר הקול הימני ואילו נגרמה ממאמץ קולי הציפיה הייתה לפגיעה סימטרית בשני המיתרים.

לפיכך הגיע המומחה למסקנה שהצרידות הופיעה על רקע מחלה בסיסית מסוימת ועבודתה של התובעת החמירה את מצבה. הוא הפנה את התובעת לבדיקה שלאחריה אבחן כי היא סובלת מרפלוקס ונגע בצרתי במיתר הקול הימני והדיבור המאומץ גרם להופעת הצרידות.  

ביטוח לאומי טען כי אין כאן תשתית עובדתית מספקת הנדרשת לקבוע כי מצבה של התובעת קשור לתנאי עבודתה. לדבריו, הוא מכיר בצרידות אצל מורות וגננות שנדרשות לשימוש חריג במיתרי הקול אך אין הצדקה להכרה בזבנית. 

לא רק מורות וגננות

נשיא בית הדין לעבודה בחיפה, השופט אלכס קוגן, דחה את טענת המוסד והבהיר כי מעצם העובדה שהעומס הקולי הנדרש בעבודתה של התובעת פחות מהעומס הקולי של אותן מורות וגננות המגישות תביעות להכיר בפגיעה במיתרי הקול כפגיעה בעבודה, עדיין לא ניתן לקבוע מראש שאין כאן תשתית עובדתית מספקת להכרה. ״לא היה מקום מלכתחילה לדחות את התביעה כבר בשלב סיום שמיעת הראיות״, כתב השופט.

השופט קיבל את חוות דעת המומחה וציין כי לנוכח מחלתה הבסיסית של התובעת הומלץ לה להפחית את העומס הקולי בעבודתה אך היא לא הייתה יכולה להרשות לעצמה.

״יתכן ועבור אדם שאינו סובל מהמחלה הבסיסית במיתרי הקול כפי שסובלת התובעת תנאי עבודתה של התובעת היו מהווים דיבור רגיל, אך עבור התובעת הסובלת ממחלה בסיסית במיתרי הקול, היוו תנאי עבודתה עומס קולי שאימץ את מיתרי קולה״.

בנסיבות אלה קיבל השופט את התביעה והורה למוסד להכיר בפגיעה של הזבנית. 

ביטוח לאומי חויב בשכ״ט עו״ד בסך 4,000 שקל

ב״כ התובעת: עו״ד קרן אינשטיין

ב״כ הנתבע: הלשכה המשפטית חיפה

עו״ד אריק שלו עוסק/ת ב- נזיקין
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל