רשם לשכת ההוצאה לפועל בתל-אביב גיא סמולרצ'יק הוציא לאחרונה צו הפטר מחובות של יותר מ-1.6 מיליון שקל לקשיש חולה סרטן במצב סופני. בתוך כך סירב לבקשת אחד הנושים לממש כ-77 אלף שקל שצבר החייב בקרנות פנסיה והשתלמות, והבהיר כי האיש, שמתקיים מקצבת ביטוח לאומי, זקוק לכספים למחייה בסיסית, תרופות וטיפולים. "דומה שהליך ההפטר בהוצאה לפועל... נולד בפרט למקרים כגון אלו", נכתב בהחלטה.

החייב (76) מנהל הליכי הוצאה לפועל משנת 2011 ומשלם מדי חודש 500 שקל ל-14 נושים שחובותיו כלפיהם עמדו נכון לחודש ינואר השנה על 1,638,000 שקל.

בשנה שעברה הוא הגיש בקשה למתן צו הפטר. לאחר שהבקשה פורסמה התקבלו תגובות של חלק מהנושים: הבנק הבינלאומי, בנק לאומי ונושה פרטי נוסף השאירו את ההחלטה לשיקול דעתו של הרשם סמולרצ'יק. לעומתם, נושה נוספת, חברה בע"מ, התנגדה למתן ההפטר ודרשה להורות על מימוש כספי פנסיה בסך 75 אלף שקל שצבר החייב ועוד כ-1,900 שקל שנמצאים בקרן השתלמות.

 

אלא שהרשם סמולרצ'יק סירב לגעת בכספים הפנסיוניים והחליט לפטור את החייב באופן מיידי מכלל חובותיו.

הרשם ציין כי נראה שזהו אחד המקרים המובהקים שלשמם נולד הליך ההפטר בהוצאה לפועל: חייב מבוגר, חולה סופני, המתקיים מקצבת ביטוח לאומי בסך 2,249 שקל, ואין לו נכסים להיפרע מהם למעט כספי פנסיה להם הוא זקוק למחייה בסיסית, טיפולים ותרופות.

הרשם הוסיף כי מלבד מצבו הרפואי וגילו, הליכי ההוצאה לפועל נגדו מתנהלים במשך שנים רבות וכבר ברור שלא צפויה מהם תועלת גדולה יותר מזו שהושגה עד כה, בפרט כשעד עכשיו אף נושה לא ביקש לממש את זכויותיו הפנסיוניות.

הרשם אף הזכיר את חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שתכליתו העיקרית – כפי שניתן להבין משמו – היא לסייע לחייבים להשתקם. הרשם ציין כי החוק אמנם לא חל על ההליך הנוכחי אך אפשר להשתמש בו כמקור פרשני, ונראה כי גם מכוחו שיקום החייב במקרה הזה הוא צעד ראוי.

בהחלטה לא צוינו שמות עורכי דין

עו"ד נחמה עובדיה עוסק/ת ב- הוצאה לפועל
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל