בית המשפט למשפחה בחיפה לא היסס לקבוע כי משמורת על ילדה כבת 9 תהיה משותפת, אף ש-4 שנים קודם לכן אביה נתן לה לסבן את איבר מינו כשערך עמה מקלחת משותפת. לאחרונה, שופטי בית המשפט המחוזי בחיפה קיבלו ערעור שהגישה האם בנושא והחזירו את התיק להערכה מחודשת. בפסק הדין נקבע בית המשפט למשפחה המעיט בערכו של האירוע החמור ולא בחן לעומק את מסוכנות האב כלפי בתו.  

במסגרת תיק המשמורת שהתנהל בין ההורים לא ייחסו גורמי הרווחה והטיפול משמעות הרת גורל לחקירה משטרתית שהתנהלה נגד האב לאחר שבתו בת ה-5.5 דיווחה שהתקלחה עמו וסיבנה לו את הישבן ואת איבר המין.

בחוות הדעת והתסקירים שהגישו נקבע כי האב לא היה מודע למשמעות של המקלחות המשותפות והבטיח להפסיק איתן. כמו כן נמצא כי אין עדות לכך שהילדה נפגעה, וכי משמורת משותפת תשרת את טובתה.

המלצות אלה התקבלו על ידי בית המשפט למשפחה שקבע כי המשמורת תהיה משותפת לשני ההורים והילדה תיפגש עם אביה פעמיים בשבוע כולל לינה בכל סוף שבוע שני.

לא שולי

אלא שערעור שהגישה האם בנושא התקבל לאחרונה. בפסק דין חריף שנכתב על ידי השופט סארי ג'יוסי נקבע כי בית המשפט למשפחה התייחס לאירוע החריג כאילו היה שולי וחסר משמעות בעוד שהיה עליו לבחון לעומק האם אב שנותן לבתו בת ה-5.5 לסבן את ישבנו ואת איבר מינו מסוגל לשמש כמשמורן.

השופט ציין כי אף אחד לא בדק את האירוע מתוך נקודת מוצא שהילדה נפגעה בידי אביה ולא נבחנה השאלה האם אירוע חמור שכזה עלול לחזור על עצמו. אם לא די בכך, בית המשפט הסתפק בכך שהפרקליטות סגרה את התיק מחוסר ראיות ולא עיין בחומרי החקירה למרות התכנים החמורים, בראשם הודאת האב במעשה.

לאור זאת נקבע כי אי אפשר להשאיר את פסק הדין על כנו, ויש לבצע הערכה מחודשת של סוגיית המשמורת והסדרי השהות לאחר שהאב ייבדק בידי מומחה להערכת מסוכנות, כולל מינית.

השופטים חננאל שרעבי ואספרנצה אלון הסכימו עם תוצאה זו אך השופטת אלון חלקה על הנחת הבסיס של השופט ג'יוסי כי הילדה בהכרח נפגעה. 

גילה עיני (צילום: אלבום פרטי, פסקדין)
עו"ד גילה עיני | צילום: אלבום פרטי, פסקדין

"אין ספק כי מקלחות משותפות בעירום וסיבון הדדי של איברי מין של ילדה בת 5 ושל אביה, הם מדאיגים, אינם תקינים, מדליקים נורת אזהרה ומחייבים הערכה מקצועית ביחס להשלכות הנובעות מהתנהגות זו של האב ותפיסתו את גבולות הגוף", כתבה, "יחד עם זאת, משלא הונחה תשתית הקובעת כי הקטינה נפגעה, הייתי נזהרת ונמנעת מלקבוע זאת".

בסיכומו של עניין נקבע כי בית המשפט למשפחה יכריע מחדש בתיק המשמורת לאחר קבלת חוות דעת ממומחה שלנגד עיניו יעמדו מלוא חומרי החקירה המשטרתית. בדעת רוב של השופטים ג'יוסי ושרעבי חויב האב בהוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין של 6,000 שקל.

קישור לפסק הדין

ב"כ האם: עו"ד א' גולדבליט

ב"כ האב: ט' איטקין, עו"ד לענייני משפחה

עו"ד גילה עיני עוסק/ת ב- דיני משפחה 
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל