השופט ארנון איתן ביטל לאחרונה הרשעת נאשם שהודה בסחר בחשיש. הצעיר, כיום חייל בסדיר, מכר את הסם ב-2017 כשהיה בן 18 וארבעה חודשים, תמורת 600 שקל. הוא החל להשתמש בסם ולסחור בו על רקע חיפוש זהות לאחר יציאה מאורח חיים דתי. השופט קיבל את המלצת שירות המבחן הסנגור לבטל את ההרשעה כדי לא לפגוע בשיקומו של הנאשם ובעתידו.

על פי כתב האישום במאי 2017 מכר הנאשם שקית ובה 3 אצבעות חשיש תמורת 600 שקל. הנאשם הודעה בעבירה והורשע. 

בתסקיר שירות המבחן נכתב כי כיום הנאשם כבן 21, חייל בשירות סדיר. לפני כמה שנים יצא בשאלה אך נותר בקשר קרוב עם הוריו ואחיו. בעקבות עזיבת הדת הוא התנסה בשימוש בסמים קלים, כחלק מחיפוש שייכות חברתית ומבלי שפיתח דפוסי תלות. בזמן אמת הוא לא הבין את המשמעות הפלילית של מעשיו, אלא רק בדיעבד. 

השירות הוסיף כי הנאשם הביע חרטה והבנה והוא מוסר בדיקות שתן נקיות.  בנסיבות אלה המליץ השירות לאמץ אפיק שיקומי ולשקול את סיום ההליך ללא הרשעה כדי למנוע פגיעה משמעותית בעתידו של הצעיר. 

במסגרת הטיעונים לעונש הדגישה המדינה את הצורך להיאבק בנגע הסמים כדי להגן על החברה, באמצעות הטלת עונשים משמעותיים. 

המדינה ביקשה לדחות את עמדת שירות המבחן ולהרשיע את הנאשם תוך שציינה כי הפגיעה הצפויה לנאשם בהתאם לתסקיר היא ערטילאית. 

הסנגור ציין כי למרות שהנאשם ביצע את העבירות לאחר גיל 18 בהתנהלותו באותו הזמן היה עדיין ״ילד״ באופיו. לדבריו, מדובר במקרה חריג בו ראוי לאמץ את עמדת שרות המבחן, ולסיים את ההליך בצו שירות לתועלת הציבור מבלי להרשיע את הנאשם.

הנאשם עצמו ביקש שלא להכתימו, וציין כי הוא אינו רואה עצמו כסוחר סמים, אלא כמעשה אותו ביצע בין חברים. 

חריג שבחריגים

השופט ארנון איתן מבית משפט השלום בירושלים הדגיש כי לרוב נהוג לגזור בגין עבירות סחר בסם מסוכן עונשי מאסר לריצוי בפועל. זאת ועוד, לנוכח הצורך החשוב שבמאבק בעבירות הסחר בסם, על בית המשפט לתת משקל ממשי לשיקולי הרתעתה אל מול שיקולים האישיים. כמו כן נקבע בפסיקה כי אי ההרשעה היא בגדר חריג שבחריגים, נוכח חומרתה של העבירה, והיות הנאשם חוטא ומחטיא את הזולת. עם זאת, ישנם מקרים בהם יש להעדיף שיקולי שיקום על פני שיקולי הרתעה. 

השופט ציין כי הנאשם הוא בחור צעיר, ללא הרשעות קודמות, שנמצא כעת לקראת סיום השירות הצבאי. הוא נטל אחריות על מעשיו.

כמו כן, יש מקום להתחשב בגילו הצעיר של הנאשם במועד ביצוע העבירה ובכך שמדובר היה במכירה בודדת של סם קל. בנוסף, מאז ביצוע העבירה חלפו למעלה משלוש וחצי שנים, ומאז לא נפתחו כנגד הנאשם תיקים נוספים.

עוד הביא בחשבון השופט את העובדה כי המעידה החריגה הזו התרחשה כשהנאשם יצא מניהול אורח חיים דתי וחיפש זהות ושייכות באמצעות חבירה לקבוצה חברתית חדשה. 

בנסיבות אלה אימץ השופט את עמדת ההגנה ושירות המבחן והורה על ביטול ההרשעה. הוא גזר על הנאשם צו שירות לתועלת הציבור בהיקף של 300 שעות והתחייבות בסך 3,000 שקל להימנע מביצוע עבירה דומה. 

שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בהחלטה

עו"ד גל שר טוב עוסק/ת ב- פלילי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל