תעשיית היהלומים סובלת בשנים האחרונות מצניחת מחירים וקושי למשוך את הצעירים. אצלנו בישראל תעשיית טבעות האירוסין דווקא משגשגת, אבל האם תעשיית יהלומי המעבדה המלאכותיים שיוצרו על ידי האדם מאיימת לשבור את השוק?

מעל עשור חלף מאז שיחק ליאונרדו די קפריו בסרט "לגעת ביהלום", ומאז הפך למשקיע בחברת סטארט אפ שמגדלת יהלומים במעבדה. עכשיו נשאלת השאלה, אם הגבר הכי שווה יציע לכן נישואים בטבעת יהלום לא אמיתית, מה תגידו?

לא מדובר בחיקוי. זה לא פלסטיק. זה לא זרקון. פשוט יהלום שלא מהטבע. הוא לא אחד מיהלומי הדמים הידוע לשמצה. הוא לא פוגע בסביבה. ואולי הכי חשוב: הוא זול יותר, לפעמים בחצי מחיר. אז לקחנו שתי טבעות אירוסין – אחת עם יהלום אמיתי בשווי 3,200 שקלים ואחת עם יהלום אמיתי, אבל סינתטי. כזה שייוצר במעבדה ב-2,500 שקלים. באמצעות המצלמה הנסתרת בדקנו אם יצליחו לזהות את ההבדל.

בחנויות בבורסה ליהלומים לא הצליחו במשימה. אז לקחנו את היהלומים לבדיקת מעבדה מיוחדת בחברת CGI  מרכזים גמולוגיים. התוצאה – רק אחרי בדיקת מעבדה עם מכשור מיוחד ויקר ניתן לזהות את ההבדל בין היהלומים. בלי מכשור, העין הלא מקצועית שלנו לא תבחין בהבדל.

בענף כבר מודאגים מתעשיית יהלומי המעבדה שמשגשגת. אחת החברות הגדולות בתחום הכריזה שהיא מסוגלת לייצר בתוך שבועיים מאות יהלומים עד גודל של 9 קראט. ככל שהטכנולוגיה תתפתח גם המחיר יוזל, ואולי גם אנחנו הצרכנים נשנה את קו המחשבה שלנו.