מציפים את האוויר בעשן (צילום: Stock Exchange)
הטלת מכסות קשוחות על פליטת גזי החממה תפגע בכלכלה | צילום: Stock Exchange

נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, כשל אתמול (ש') כשניסה לצאת מהמבוי הסתום, אליו נקלע עם המדינות האירופיות הקומוניסטיות לשעבר, סביב שאלת תוכנית האקלים של האיחוד האירופי. עם זאת, הוא צופה כי יושג הסכם עד הוועידה של סוף השבוע הקרוב.

כך התנבא סרקוזי, אשר מדינתו מכהנת כנשיאה התורנית של האיחוד, לאחר שנפגש עם ראש הממשלה הפולני ושמונה מנהיגים אחרים באירופה המזרחית.

פולין, הנשענת על פחם מזהם עבור 90% מהחשמל שלה, איימה להטיל וטו על תוכניתו של האיחוד האירופי להפחית, עד 2020, את פליטת גזי החממה ב-20% מתחת לרמות 1990 - אלא אם ורשה תזכה לוויתורים.

ראש ממשלת פולין, דונלד טסק, אמר, שסרקוזי והנציבות האירופית נתנו הסכמתם להאריך את פרק הזמן בו יוגבלו רכישות הכרחיות של אישורים לפליטת גזי חממה, עבור מפעלי פחם מזרח-אירופיים, בהצעה שתדרוש גיבוי של כל מנהיגי האיחוד האירופי.

מדינות מזרח אירופיות עניות יותר טוענות כי הטלת מכסות קשוחות על פליטת גזי החממה תפגע בכלכלה שלהן, בייחוד משום שאלו זמנים של משבר פיננסי גלובלי, ותמנע מהן להשיג את המדינות המערב אירופיות.

המדינות המזרח אירופיות אינן המתנגדות היחידות. ראש הממשלה האיטלקי, סילביו ברלוסקוני, אמר התוכנית אינה מציאותית ורומא העלתה את האפשרות שמנהיגים אירופיים יאשרו בוועידה רק חלקים מהחבילה כולה.

דיפלומטים אירופיים להוטים לסיים כבר החודש את דיוניי האקלים, לפני שנשיאות האיחוד האירופי תעבור מצרפת לרפובליקה הצ'כית, בראשה עומד נשיא שאינו מאמין שהאנושות היא שגרמה לשינויי האקלים.