משבר המים מכה בישראל, וזו השנה החמישית ברציפות שכמויות הגשמים היו נמוכות מהממוצע. התשדירים של רשות המים מבקשים מהאזרחים לעשות ככל שהם יכולים על מנת לחסוך במים וגם הממשלה חוקקה חוקים נגד בזבוז מים. אלא שבפועל, מתברר, אף אחד לא אוכף אותם.

לפי תקנות משרד התשתיות, עסקים לרחיצת מכוניות, הידועים כבזבזני מים אדירים, מחויבים להשתמש במים ממוחזרים לשטיפת כל רכב. בפועל, אף מתקן לשטיפת מכוניות לא מקפיד על עמידה בתקנות.

צחי פלג, החזאי של תוכנית הבוקר "יום חדש" שחשף את הסיפור, מסביר: "מתוך 10 מקומות שבדקתי, 9 בכלל לא ידעו שהם צריכים למחזר מים. חלק מהמקומות אפילו משתמשים בזרנוק לחץ המבזבז כמויות של מים". ואולי שורש הבעיה נעוץ בכך שקבלת רישיון לעסק של שטיפת מכוניות בכלל לא צריך לעמוד בדרישות מחזור המים.

הממשלה האצילה את סמכויות האכיפה לרשויות המקומיות, ובהתאם לתקנות נקבע כי לרשות המקומית תהיה הזכות לאכוף את נושא בזבוז מים ולקנוס עבריינים. אלא שבשטח אין כמעט פקחים, או במילים פשוטות יותר - כולם מנסים להתחמק מאחריות. 

משרד התשתיות גבה עד כה כחצי מיליון שקל מקנסות על בזבוז מים. ובכל זאת, זוהי טיפה בים, תרתי משמע. "במקום להקצות את הכסף לעוד פקחים ועוד אכיפה, העדיפו במשרד התשתיות להשקיע בפרסומות שמבקשות מאנשים לחסוך במים", מתרעם פלג.

בינתיים, עד שבמשרד יטפלו בעברייני המים הכבדים, עיקר תשומת הלב תופנה דווקא לצרכן הביתי, זה שכמעט לא מבזבז מי, אבל נדרש בכל זאת להצטמצם עוד ועוד.

משרד התשתיות: הקמפיינים פועלים

ממשרד התשתיות נמסר בתגובה כי "בשנת 2001 התקין שר התשתיות דאז, אביגדור ליברמן, תקנות שעיקרן חיסכון במים על ידי איסור השימוש במים זורמים לשטיפת רכבים ומשטחים מרוצפים. בספטמבר 2002, הוקם מנגנון אכיפה מנהלי, דרכו נקבעו קנסות על בסיס תקנות אלו. בתחילת דצמבר 2002 שר התשתיות אפי איתם ושר הפנים אלי ישי חתמו על צו המסמיך את ראשי הרשויות המקומיות למנות עובדי רשות לפיקוח על קיומן של התקנות".

במשרד ציינו כי למרות זאת, "עיקר ההישגים בחיסכון במים בשנים אלו בא בעקבות העלאת נושא החיסכון במים למודעות דרך המערכת ההסברתית והלחץ הציבורי, באמצעות קמפיינים שנערכו בזמנו".

לטענת אנשי המשרד, בעתיד מתכוונים שם דווקא לקדם מהלכים נוספים כחלק ממערכת ההסברה לעידוד החיסכון במים, כגון ייקור התעריף למשתמשים הכבדים, ועידוד הטיפוח של גינות וגידולי נוי הדורשים מינימום השקיה.

נתקלתם בבזבוז מים? רוצים להציע טיפים לחיסכון במים? שלחו מייל לצחי פלג, החזאי של תכנית הבוקר "יום חדש": Zahip@mako.co.il