קולטנים סולאריים (צילום: stock_xchng)
השאיפה שעד שנת 2020 חמישית מהאנרגיה בארץ תהיה אנרגיה סולארית | צילום: stock_xchng

הקבינט הכלכלי-חברתי של הממשלה בראשות שר האוצר, רוני בר-און, ושר התשתיות, בנימין בן אליעזר, אמור לאשר מחר (ג') את התוכנית לקידום אנרגיות מתחדשות באזור הנגב והערבה.

על פי הצעת ההחלטה שתובא מחר בפני השרים, יוקמו תחנות כוח המבוססות על מקורות אנרגיה מתחדשים באזור הנגב והערבה, בהיקף שלא יפחת מ-250 מגאווט בכל שנה, החל משנת 2010 ועד שנת 2020, כדי לעמוד בהחלטת הממשלה לאספקה של לפחות 10 אחוז ועד 20 אחוז של צורכי האנרגיה בחשמל של המדינה באנרגיות ממקורות מתחדשים עד לשנת 2020.

על פי המסמך שיובא מחר בפני השרים, מוצע כי באחריות החשב הכללי במשרד האוצר, עד לסוף פברואר 2009 יפורסם מכרז בשיטת ב-BOT, לתכנון, הקמה ומימון של תחנת כוח בשטח המועצה האזורית אילת איילות, בהיקף של 250 מגאווט בטכנולוגיות סולאריות. האתר יקודם על ידי משרד התשתיות בתוכנית מתאר ארצית.

עוד מציעה ההחלטה כי מנהל התכנון במשרד הפנים, ביחד עם מנהל החשמל במשרד התשתיות הלאומיות והמשרד להגנת הסביבה, יאתרו באזור הנגב קרקעות נוספות המתאימות להקמת תחנות כוח באנרגיה סולארית תוך מגמה להביא לאישור אתרים המתאימים להקמת 500 מגאווט לפחות התוך שנתיים וחצי.

יצוין כי הקמת תחנת כוח בהיקף של 250 מגאווט באתר אשלים נמצאת כיום בשלבי המיון המוקדם, לאחר שמכרזים אלה פורסמו במחצית הראשונה של שנת 2008.

חלק חשוב נוסף בהחלטה הוא לפעול להכללת תחום הקמת מתקנים לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות ואנרגיה סולארית בחוק לעידוד השקעות הון, כך שהיזמים יוכלו לקבל הטבות מס. בהתאם להצעה ההחלטה, בתוך כ-60 יום יביא שר התמ"ת לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה הצעת לתיקון החוק שתאפשר.

לדברי ניר פפאי, ראש אגף שמירת טבע וסביבה בחברה להגנת הטבע, "המשמעות של הקמת תחנות כוח סולאריות היא פגיעה בשטחים נרחבים. ישנם אתרים מוסכמים שאין עליהם ויכוח, כמו אתר אשלים, ויש להשקיע ראשית את מלוא המרץ והמשאבים בהקמת אתר זה. לצערנו, למרות שהוחלט על הקמת האתר כבר לפני כמה שנים, בעקבות קשיים שהערימו גורמים שונים על הפרויקט הוא מקודם בקצב איטי ונמצא כעת בשלב של מיון ראשוני בלבד. אנחנו קוראים לגופים האחראים לפעול לקידום מהיר ככל הניתן של אתר אשלים, כדי למנוע מצב של יוזמות פחות רצויות באזורים יותר בעייתיים".