ניצול סולארי (תמונת AVI: חדשות)
500 מגה ואט מ-15 קיבוצים. החוות הסולאריות | תמונת AVI: חדשות

התקדמות באחד המיזמים הסולאריים הגדולים באזור הנגב. חברת ערבה פאוור (APC) הודיעה כי הגיעה להסכמים לשיתוף פעולה עם 15 קיבוצים המחזיקים בקרקעות זמינות בכמות שתאפשר בשלב הראשון הפקה של עד 500 מגה ואט חשמל פוטו-וולטאי.

ערבה פאוור נמצאת בשליטת קיבוץ קטורה (40%) וקבוצת משקיעים יהודים אמריקאים, בראשות יוסף אברמוביץ', המכהן גם כנשיא החברה. מדובר בהסכם ראשון בין חברת אנרגיה סולארית לקיבוצים באזור הנגב והערבה, שאמור להוות את הבסיס להקמת חוות סולאריות בשטחי הקיבוצים.

15 הקיבוצים, בהם קיבוץ קטורה וקיבוץ יוטבתה, חתמו על הסכם לשיתוף פעולה בלעדי עם ערבה פאוור. להערכת החברה, עד סוף השנה למעלה מ-20 קיבוצים ייכללו בהסדר, "החברה אינה מתייחסת להסכמים המסחריים בינה לקיבוצים, אבל מדובר בשיתוף פעולה בכל ההיבטים של הפרויקט", ציין סגן נשיא הפיתוח האזורי של ערבה פאוור, יונתן כהן. את ההסכמים מלווה עו"ד אורית מרום-אלבק, ראש מחלקת קלינטק ואיכות סביבה במשרד עו"ד שיבולת ושות'.

היקף ההשקעה הכולל במיזם שמקדמת ערבה פאוור נאמד ב-2.5-3 מיליארד דולר.

כפי שפורסם ב"גלובס", ערבה פאוור מנהלת מזה מספר חודשים מגעים לצירוף שותפים אסטרטגיים ופיננסיים לחברה. בין השאר, ניהלה חברת האנרגיה האמריקאית AES מגעים לכניסה לשותפות בחברה אך בסופו של דבר המו"מ לא הבשיל לכדי הסכם.

מחכים לחלטת הרשות לחשמל

בערבה פאוור ציינו כי החברה פנתה באחרונה לרשות לחשמל ולמשרד התשתיות בבקשה לאשר תעריפים עבור שדות סולאריים בגודל בינוני (עד 5 מגה ואט) ולתקן את התעריף הקיים לשדות סולאריים פוטו-וולטאים (PV) גדולים (5-25 מגה ואט ומעלה).

הרשות לחשמל אמורה לפרסם במהלך דצמבר לשימוע את ההחלטה בעניין התעריפים, כאשר בתחילת 2009 ייקבע התעריף הסופי. יצוין כי בשלב הראשון הודיעה הרשות כי בכוונתה לאפשר מכסה לשדות בינוניים שלא תעלה על 100 מגה ואט למספר שנים לכלל המשק.

נשיא החברה, יוסף אברמוביץ', אמר כי אם ייקבע התעריף המתאים יוכלו הקיבוצים לספק חלק גדול ממכסת החשמל הסולארי ,"אם הרשות לחשמל תפעל לאשר תעריף משתלם כלכלית ניתן יהיה להגיע למכסה של 500 מגה ואט כבר במהלך השנים הקרובות ואף יותר."

סגן נשיא לפיתוח עסקי ורגולציה בחברה, דוד חיון, ציין כי החברה ממשיכה לנהל מגעים מול משקיעים פיננסיים ואסטרטגיים בארץ ובחו"ל. לדבריו, המשבר העולמי הפך את ההשקעה בישראל ובחברה עצמה לאטרקטיבי יותר, וקיימת אפשרות לצירוף יותר ממשקיע אחד.

התעניינות בחברה

אברמוביץ' עצמו ציין כי החברה העדיפה לעכב את צירוף השותף עד לחתימת ההסכם עם הקיבוצים מתוך הנחה ששווי החברה יעלה. "לפני שנה התנאים לא היו מספיק טובים, ולא רצינו שכל הכסף יברח לחו"ל. בעבר רוב הפניות היו ממשקיעים בינלאומיים, ובארץ הייתה סקפטיות. כיום אנחנו מקבלים הרבה פניות מחברות ישראליות".