נתחיל בלשבור מיתוס על חימום בעונת החורף: מכשיר החימום לא צריך לפלוט לבה רותחת, וגם לא חום של 30 מעלות. טמפרטורת האוויר המומלצת, גם מבחינה כלכלית וגם בריאותית, היא 18-20 מעלות בלבד. עכשיו, לאחר שכיוונתם את התרמוסטטים מחדש, בואו נתפנה לאחת מסוגיות החורפיות הוותיקות והחשובות ביותר: כיצד מחממים את הבית כמו שצריך, ובזול?

ההשוואה שלפניכם מנסה לעשות סדר בין שלל הנתונים שיכולים לבלבל כל הדיוט כמו קוט"ש, יעילות אנרגטית ותפוקת חימום. כמו כן, לא מדובר בהשוואת מחירים – אלא רק בהוצאה הכלכלית לאחר קניית מכשיר החימום. חשוב לזכור שטווח המחירים בכל קטגוריה של מוצר חימום נע בין מאות ואלפי שקלים.

עוד ב-mako כסף:

לפני שנגש להשוואה עצמה, קצת סדר במושגים:

ההספק החשמלי של מכשיר חימום מבטא את יכולת המכשיר להמיר אנרגיה חשמלית לחום, והוא נמדד ביחידות וואט או קילוואט. על כן, מכשיר חימום עם 2000 וואט יחמם את החלל מהר יותר ממכשיר עם הספק של 1,500.

צריכת החשמל של המכשיר כמוה צריכת הדלק של אוטו. כלומר, מכשיר עם הספק של 2,000 וואט (2 קילוואט) שפעל במשך שלוש שעות, צורך 6 קוט"ש (קילוואט שעה).

מקדם יעילות אנרגטית, הוא סימון אשר משרד האנרגיה מחייב את יצרני מכשירי החימום לשים על גבי המכשיר, ומציין את רמת היעילות והחיסכון שלו. A היא הרמה הגבוהה ביותר ו-G הנמוכה ביותר.

מקדם יעילות החום מציין את היחס בין כמות האנרגיה התרמית המתקבלת מהמכשיר לצורך חימום לבין כמות האנרגיה החשמלית הנדרשת להפעלתו. ככל שמקדם יעילות החימום גבוה יותר̈ כך פוחתת צריכת החשמל של המכשיר.

דירוג אנרגטי של מוצרי חשמל (אילוסטרציה: Shutterstock)
דירוג אנרגטי. עדיף לבחור ביעיל יותר | אילוסטרציה: Shutterstock

כמו כן, לנוחיותכם נוצר מחשבון אומדן עלויות החימום של משרד האנרגיה, שמחשב עבורכם את כמות הקוט"ש הדרושה כדי לחמם כראוי את ביתכם, כמו גם את העלות הכלכלית הנלווית לכך. המחשבון לוקח בחשבון פרמטרים שלא בהכרח נהוג להתחשב בהם במהלך בחירת מכשיר החימום כגון מיקום גאוגרפי (בירושלים ובהרי הצפון נדרש יותר חימום), קומת הדירה (קומות ביניים דורשות פחות חימום) ורמת הבידוד התרמי. לפניכם טבלה שמתייחסת לעלות החימום השנתית של דירת 100 מ"ר בקומת ביניים ללא בידוד תרמי, על פי פילוח גאוגרפי, כשמחיר הקוט"ש הוא 54.94 (על פי התעריף הרשמי של חברת החשמל).

 

על פי אותו תעריף, חישבנו את עלות החימום של המכשירים השונים למשך שבוע אחד (12 שעות ביום, שהן 84 שעות). כאמור, מזגן הוא מכשיר החימום החסכוני ביותר, כשמקדם יעילות החום שלו נע בין 2 ל-3 (משמע, מוריד את עלות החימום עד פי 3 ממכשיר רגיל). מקדם יעילות החום של שאר מכשירי החימום הוא 1. חשוב לציין, שעבור כל מכשיר חישבנו את ההספק הממוצע על פי נתוני חברת החשמל.