כמה עולה קופסת פח? אותו יצרן אבל המחיר כמעט כפול
לרגל הסערה התורנית סביב מחיר העוגה של דניאל עמית, הזמנו את "עוגת חגיגה" - עוגת שוקולד עם סוכריות צבעוניות של חברת פיס אוף קייק, שמייצרת גם את העוגה של עמית. אז מה שונה בה והאם המחיר באמת הגון?


השקת עוגת השוקולד הפשוטה בקופסת פח של דניאל עמית במחיר של 139 שקלים, מעוררת ב-24 השעות האחרונות סערה גדולה ברשת. העוגה מבוססת על מתכון של עמית ועברה אי-אילו שינויים ושדרוגים על מנת להוציאה כמוצר צריכה, כך על פי יחסי הציבור של המותג.
את המחיר הגבוה של העוגה הסבירו בהודעה לעיתונות בזה הלשון: "על אף העלייה הדרמטית במחירי הקקאו בעולם, נבנה מודל שמאפשר להציע את העוגה במחיר הוגן, כך שכל אחד יוכל להזמין אותה לביתו בלי לוותר על האיכות".
המחיר של העוגה החדשה מתחיל, כאמור, ב-139 שקלים, ואמור עוד לעלות בהמשך. אבל ביחס לכמות השוקולד המריר שיש ברשימת הרכיבים, 9% מכלל רכיבי העוגה (כ-90 גרם שוקולד בלבד), גם אם השתמשו כאן בשוקולד המריר היוקרתי ביותר, המחיר שלו לצרכן (שלא לדבר על מחיר רכישה בכמויות גדולות), לא עולה על 15-18 שקלים לטבלייה.
דגל אדום נוסף לגבי התמחור המוגזם של העוגה הוא היצרן שלה: חברת "פיס אוף קייק", שבעצמה משווקת עוגה דומה במחיר של 80 שקלים. לצורך התחקיר המעמיק הזמנו למערכת את עוגת השוקולד של "פיס אוף קייק" - או בשמה השיווקי "עוגת חגיגה".
כן, מדובר בעוגת שוקולד שעולה במחיר ההגון של 80 שקלים לעוגה במשקל של 730 גרם. יש לציין כי אצל עמית היא שוקלת לפי הכתוב באריזה כ-1 ק"ג וכששקלנו אותה במערכת משקלה היה אפילו 1.4 ק״ג כולל הקופסה שמשקלה 220 גרם. כמו כן, יש שינויים מהותיים בין רכיבי העוגות. בראש ובראשונה הרכיב המרכזי - בעוגה של דניאל מדובר בקרם קקאו ואגוזי לוז לעומת הרכיב הראשון בעוגת "חגיגה" שהוא סוכר. בנוסף, העוגה של דניאל כוללת חמאה לעומת הרבה שומן צמחי שיש בעוגה של "פיס אוף קייק".
לכן צריך להגיד ביושר שההשוואה בין העוגות היא ממש לא תפוחים לתפוחים ושבוודאי שהעוגה של דניאל עמית איכותית יותר וטעימה יותר. אבל האם זה אומר שהמחיר הוגן גם אם מוסיפים את אריזת הפח החריגה? מה שבטוח הוא שהמשפט "על אף העלייה הדרמטית במחירי הקקאו בעולם", שנכתב בקומוניקט שהגיע עם העוגה, ובא למעשה להסביר את התמחור הגבוה שלה - פשוט לא נכון.
מחיר הקקאו בכלל ירד בחודשים האחרונים, מה שלא מתיישב עם התמחור של העוגה, שלא לדבר על כך שהיא מכילה ממש מעט קקאו (כ-10%). "בחודשים האחרונים נרשמה ירידה חדה במחירי הקקאו שעלו בסוף 2024", מסביר ד"ר חזי גור מזרחי, מנהל המכון לחקר קמעונאות. "הבעיה המרכזית היא שחברות אינן ממהרות להחזיר את המחירים לצרכן - במקום לראות ירידה מקבילה, אנו עדים לכך שמחירי השיא הופכים לבסיס החדש, מבלי שאף יצרן או ספק מרים דגל לבן ומצהיר: אם המחיר ירד, גם אנחנו נוריד".
ריטה גולדשטיין, כתבת האוכל של mako שטעמה את העוגה, סיכמה זאת היטב: "למרות ההנאה, המחיר כאן הוא פרמטר שקשה לדלג מעליו. האם החוויה הדי בסיסית במהותה הזאת שווה כמעט 139 שקלים? זאת כבר החלטה שלכם. בעיני, אם בא לכם על עוגת שוקולד של דניאל עמית, המתכון המקורי שלה קיים ברשת, קל מאוד להכנה ומונה רכיבים שסך התמחור שלהם מסתכם בכמחצית מהמחיר של העוגה שמגיעה במשלוח. את יתר חישובי העלות תועלת כאן, אתם יכולים לעשות לבד".