הפשיטה אתמול של חוקרי רשות התחרות על משרדי שופרסל ושטראוס, בחשד להסדר כובל, הכניסה את ענף המזון להלם, אבל גרמה במקביל לתסיסה בענף. השיא, לפחות מבחינה ציבורית, היה בדיון הסוער בוועדת הכלכלה, שעלה לטונים גבוהים והסתיים בסילוקו של רמי לוי מהדיון. יו"ר הוועדה מיכאל ביטון שאל את מנכ"ל שופרסל יצחק אברכהן ישירות: "האם עסקתם בעבר בתיאום מחירים?" ואברכהן ענה בלשון חריפה: "תגידו אתם נורמליים? אני עונה לך על השאלה – לא".

מבחינת הצרכן השאלה המרכזית היא האם החקירה תטרפד את הכוונה לייקר מחירי המזון בקרוב? דינה קורשונוב, אנליסטית קמעונאות בלידר שוקי הון, סבורה שההתייקרות היא בלתי נמנעת משום שמדובר באירוע כלכלי עולמי אמיתי של התייקרות שרשרת האספקה, וכי שולי הרווח של הקמעונאיות לא יאפשרו להן לספוג את ההתייקרויות.

עם זאת, ייתכן ולצרכנים עדיין יש תקווה. "הרעש סביב הענף בעקבות החקירה, יביא אולי לדחיית חלק מההתייקרויות לצרכן. אולי הספקים והרשתות יספגו  חלק מהן, כדי לא לייקר את המחירים. אבל ההתייקרות בסופו של דבר היא בלתי נמנעת והיא תגיע", היא מבהירה.

עו"ד גיל רוזנברג, שותף במשרד שבולת, ראש פרקטיקת דיני תחרות דווקא חושב שהחקירה תרתיע בטווח הקצר את כל הגורמים בשוק, ותמנע העלאת מחירים.

רמי לוי מוצא מהדיון בועדת הכלכלה בכנסת (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
רמי לוי מוצא מהדיון בוועדת הכלכלה | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הייתה כוונה פלילית?

ישיבת הוועדה התקיימה היום על רקע הפרסומים בדבר העלאות מחירים הצפויות ברשתות השיווק ועל רקע פרסום התחקיר של מעיין פרתי ב"תוכנית חיסכון" בו נחשף "האתר הסודי" של רשת שופרסל, "ישיר למהדרין", המיועד למגזר החרדי ובו המחירים נמוכים בעשרות אחוזים לעיתים מאתר "שופרסל אונליין" המיועד למגזר הכללי. אבל כמובן עסק גם בחקירת החשד לתיאום מחירים.

היו"ר ביטון בירך את רשות התחרות על פעילותה אתמול, אבל גם מתח עליה ביקורת, שלא נקטה בפעולות אלו מוקדם יותר, והזהיר כי הוועדה לא תאפשר שהארוע ייגמר בקנס: "אם מישהו חושב שזה יגמר בקנס של 50 מיליון שקלים, וכתב אישום למישהו הוא טועה. הוועדה לא תאפשר, אנחנו נחקור ונציף את זה כל שבוע נצפה מרשות התחרות כל חודש לבדוק ואם צריך להכריז על מישהו כמונופול או קרטל אז להכריז. רשות התחרות ומשרד הכלכלה עומדים פה למבחן וצריכים להפנות זרקור לרשתות השיווק ולספקים".

אתמול החרימה רשות התחרות מחשבים ומסמכים בשתי החברות, וחקרה עובדים בכירים כולל מנכ"לי שתי החברות בחשד לתיאום מחירים, או ניסיון לתיאום מחירים, ולמעשה להסדר כובל (קרטל). יש לציין כי גם ניסיון הוא עבירה פלילית של  שיכולה להביא לעונש מאסר של עד חמש שנים. בנוסף, הוזמן גם מנכ"ל רשת ויקטורי אייל רביד למשרדי הרשות, וייחקרו גם יבואנים וספקים נוספים. מטעם הרשות נמסר שהחקירה נפתחה "בעקבות אירועים שאירעו לאחרונה". מדובר בעיקר בהודעות לתקשורת ודוחות הכספיים של חברת שופרסל ושל חברת שטראוס על התייקרות מחירי מוצרי המזון בקרוב. גם מנכ"ל ויקטורי נחקר במשרדי הרשות בעקבות דברים שפרסם בפייסבוק לאחרונה בהם אמר "ימים קשים לפנינו. אפשר להגיד שלפנינו ממש צונאמי של עליות מחירים".

דינה קורשונוב, אנליסטית קמעונאות בלידר שוקי הון (צילום:  יח"צ)
דינה קורשונוב, אנליסטית קמעונאות בלידר שוקי הון | צילום: יח"צ

לדברי עו"ד ערן זך, שותף במשרד יגאל ארנון וראש תחום צווארון לבן, קרה כזה טרם נבחן בפסיקה של בתי המשפט בישראל. יש צורך בהוכחת מחשבה פלילית של המעורבים ולא (למשל) תגובה לפניית התקשורת ללא כוונת תיאום. "עצם העלאת המחירים באותו זמן אינו עבירה פלילית כל עוד מדובר במהלך עצמאי משיקולים מסחריים. רק מקרה של הבנה משותפת להעלות מחירים עלול להחשב עבירה וזה, כנראה, מה שהרשות בודקת. לכן גם נתפסו מחשבים ומסמכים - לבדוק אם היו תכתובות בנושא", הוא מסביר.

עו"ד ערן זך , שותף במשרד יגאל ארנון ושות', וראש תחום צווארון לבן (צילום: יורם רשף,  יח"צ)
עו"ד ערן זך , שותף במשרד יגאל ארנון ושות', וראש תחום צווארון לבן | צילום: יורם רשף, יח"צ

"אנחנו לא מכירים את המסד העובדתי של חקירת הרשות, כי היא שומרת את הקלפים קרוב לחזה", אומר עו"ד רוזבנרג. "בטכנולוגיה המתקדמת יש אפשרות לתיאומים עקיפים וישירים. הרשות חקרה למשל מסעדנים ששיתפו בקבוצת ווטסאפ משותפת שאין מנוס מייקור מחירים. החקירה מתבססת כנראה על טיוטת גילוי דעת של הממונה על התחרות הקודם, דיויד גילה, לפיה כשמתחרה אומר לכלי תקשורת או בכנס מקצועי, או בדיווח לבורסה, שהמחירים נמוכים מדי, למשל, זה יכול להוות בסיס לניסיון להסדר כובל. פה נחקרת אפשרות לאיתות מתוחכם, כולל באינטרנט וכד'.

עו"ד גיל רוזנברג (צילום: אורן דאי,  יח"צ)
עו"ד גיל רוזנברג | צילום: אורן דאי, יח"צ

"אני רואה שני קשיים משפטיים העומדים בפני הרשות, אם החקירה תגיע לכדי אישום פלילי: 1. צורך בהוכחת יסוד נפשי – להוכיח כוונה לייצר איתות אסור, וזה לא יהיה פשוט. 2. צריך להוכיח שמדובר בהסדר בין הצדדים, וגם את זה לא פשוט יהיה להוכיח. מדובר בסוגיה חדשנית שיהיה קשה להוכיח בהליכים הפליליים הקיימים".

לדברי עו"ד זך, מקרה כזה טרם נבחן בפסיקה של בתי המשפט בישראל, וצריך יהיה להוכיח שמדובר במחשבה פלילית של המעורבים ולא בדיווח/תגובה לתקשורת ללא כוונה כזאת. "עצם העלאת המחירים באותו זמן היא לא עבירה פלילית. רק אם היה תיאום מראש זו עבירה פלילית, וכאן חוקרת רשות התחרות שכנראה היה תיאום מראש, לכן החרמת המחשבים וכו' כדי לראות תכתובות בנושא," הוא מסביר.