כמעט שנה חלפה מאז הג׳ירו איטליה, האירוע הבינלאומי הגדול ביותר שהתקיים אי־פעם בישראל, שנערך בעקבות תרומתו של הפילנתרופ סילבן אדמס ביחד עם מפיק העל הישראלי דניאל בנעים. שבוע בדיוק לאחר מכן, נטע ברזילי קטפה את המקום הראשון באירוויזיון, והביאה לישראל הרבה כבוד, לצד הפריבילגיה לארח את אירוויזיון 2019.

בניגוד לג'ירו, שזכה לחיבוק אוהד במיוחד מהממשלה, דווקא האירוויזיון — תוצר של זכייה ישראלית רשמית בתחרות האירופית — נהפך לתפוח אדמה לוהט שאף אחד במשרדי הממשלה לא רוצה לאחוז בו. זאת, אף שעם זכייתה של ברזילי הובטח שהמדינה תספק מימון להפקת התחרות בישראל. אלא שבשלב מסויים לקחו כולם צעד אחורה, וכעת תאגיד השידור ועיריית תל אביב נותרו עם העלויות.

בעיריית תל אביב צפו בתחילת הדרך שתקציב ההיערכות והפקת חגיגות שבוע האירוויזיון יסתכם ב–20 מיליון שקל, אולם כעת כבר מבינים שמדובר בכ–30 מיליון שקל, כאשר רק הפקת היורו וילג' — מתחם הפנינג בטיילת תל אביב עם הופעות, מסיבות ודוכני אוכל במהלך כל שבוע האירוויזיון — צפויה לעלות 4–5 מיליון שקל (שמתוכם כשני מיליון שקל יוחזרו לעירייה כחסויות של חברות מסחריות).

גורם בתאגיד השידור הציבורי כאן אומר כי עם הזכייה הובטחו לתאגיד כ–110 מיליון שקל, מתוך הסכמה שתקציב האירוויזיון הכולל יעמוד על 150 מיליון שקל, ומתוכם 40 מיליון שקל במימון התאגיד. אלא שכבר במסגרת ההתחייבות מול תאגיד השידור האירופי — ה–EBU — לקיום האירועים בישראל, נאלץ התאגיד לשלם ערבות של כ–50 מיליון שקל, ששולמו לאור הבטחות של המדינה לממן את מרבית עלויות הפקת האירוע. בפועל, ככל הידוע עד כה, החלק הרשמי שסיפקה המדינה הוא הלוואה של 70 מיליון שקל לתאגיד, למשך 15 שנה, שיתווספו ל–50 מיליון שקל שישולמו על ידי התאגיד ויבואו על חשבון היצירה הישראלית וצמצום תוכניות מקור. כ–20 מיליון שקל מהסכום מצפים בתאגיד להשיב באמצעות מכירת כרטיסים — מה שמסביר את מחירם הגבוה — ומכירת זכויות שידור מאיגוד השידור האירופי וחסויות.

כעת, כחודש וחצי לפני התחרות, נראה שמשרד ראש הממשלה ומשרדים ממשלתיים אחרים עושים כמיטב יכולתם להתעלם מהאירוע, או לפחות לא לקחת בו חלק באופן רשמי. לעת עתה אף אחד מהם אינו מוכן לתרום מתקציבו וכולם מטילים את האחריות על משרד אחר או על התאגיד — כאילו מדובר באירוע הטלוויזיוני בלבד — שיתקיים באקספו תל אביב (מרכז הירידים לשעבר). אלא שהמשמעות האופרטיבית רחבה הרבה יותר — עם הגעתם של אלפי תיירים לישראל, לצד סיקור מתמשך של כ–1,500 עיתונאים רשמיים שינחתו כאן, ועוד מאות עיתונאים ובלוגרים שאינם שייכים לגופי התקשורת המוכרים.

אם נחזור להשוואה המתבקשת לג'ירו — המנותק מפוליטיקה בדיוק כמו האירוויזיון — הרי שאז משרדי הממשלה התחרו זה בזה ברוחב החיבוק שהעניקו לאירוע ולאדמס עצמו, שאף זכה לרכיבת אופניים מתוקשרת עם ראש הממשלה. בנעים אמר לפני המרוץ כי "משרדי התיירות והספורט משתפים פעולה, אבל מי שהרים את הכפפה היה דווקא שר האוצר, משה כחלון, שראה את הערך הכלכלי של האירוע ומיד נתן אישור למהלך. גם השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, עזר במימון עלויות המשטרה".

נעים מסר אז כי תרומת הממשלה לג'ירו היתה כ–25 מיליון שקל. המשרד לביטחון פנים אמנם לא תרם כסף, אך הסכים לספוג את עלויות המשטרה שנאמדו ב–7 מיליון שקל; משרדי התיירות, האוצר והתרבות והספורט הקצו כל אחד 6.25 מיליון שקל; המשרד לירושלים ומורשת תרם 5 מיליון שקל; ומשרד ראש הממשלה תרם 1.25 מיליון שקל. בתאגיד כאן יכולים רק לחלום על הירתמות כזו לאירוויזיון.

אבטחה: נתניהו הבטיח — אך המימון חסר

בסיטואציה הנוכחית אף משרד ממשלתי לא רוצה להתעסק באופן רשמי ובגלוי בענייני האירוויזיון, עד כדי כך, שנושא מהותי כמו אבטחת המרחב הציבורי שמחוץ לאולם האקספו שבו תתקיים התחרות וביורו ווילג' נותר עד כה ללא פתרון מימוני, סוגיה שיוצרת מבוכה הולכת ומתעצמת מול איגוד השידור האירופי.

האחריות על אבטחת התחרות בתוך האולם עצמו מוטלת על התאגיד, שהטיל את הטיפול על חברת ההפקה של האירוע — שהחליטה לפצל את הנושא בין שלוש חברות אבטחה, בעלות כוללת של כ–12 מיליון שקל. לעומת זאת, השגת התקציב לאבטחת המרחב הציבורי היא אחת הבעיות המרכזיות העומדות כרגע בפני התאגיד ועיריית תל אביב. מדובר בעלות המוערכת בכ–13 מיליון שקל: 9.1 מיליון שקל עלויות אבטחה וכיבוי אש לאורך שבוע האירוויזיון במתחם האקספו, ו–4.3 מיליון שקל לאבטחה במתחם היורו וילג'. אמנם עם קבלת ההחלטה על קיום האירוויזיון בישראל הבטיח ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לאיגוד השידור האירופי כי ההיבטים הביטחוניים יהיו באחריות המדינה ולא הגוף המשדר, אך כחודש וחצי לפני התחרות — עדיין לא הוחלט מי יישא בעלויות האבטחה, שתבוצע על ידי משטרת ישראל. גורמים המעורים בפרטים מספרים כי הסוגיה נמצאת מזה זמן על שולחן משרד ראש הממשלה — אך ההחלטה מבוששת.

האירופאים מודאגים

בינתיים, כבר לפני חודש וחצי שלח הממונה על האירוויזיון מטעם איגוד השידור האירופי, פרנק דיטר פרילינג, מכתב לראש הממשלה, שעליו מכותבים גם שר האוצר ושר התקשורת, ובו הוא מבקש להזכיר לראש הממשלה את התחייבותו למימון סידורי האבטחה. מהמכתב עולה כי בפגישתו עם נתניהו באוקטובר 2018, עלתה לדיון גם שאלת חשיבות האבטחה מסביב לאולם ומימונה, וכי ראש הממשלה שב ואישר כי הנושא נמצא באחריותה הבלעדית של המדינה — ולא של המפיק (כלומר תאגיד השידור). פרילינג מוסיף במכתבו כי התחייבות כזו מתאימה לנהוג באירועי האירוויזיון — שבהם האחריות לאבטחה במרחב הציבורי ומסביב לאולם מוטלת על העיר או המדינה ולא על גוף השידור. פרילינג מוסיף כי אם הנושא יישאר באחריות התאגיד הדבר יהווה פגיעה משמעותית באיכות ההפקה, ויגרום נזק כללי לגורמים המפיקים את האירוע לצד הפגיעה התדמיתית במדינה המארחת.

הסלמה? סבב לחימה ידוע מראש (צילום: רועי אברהם, לע"מ‎, חדשות)
בנימין נתניהו | צילום: רועי אברהם, לע"מ‎, חדשות

מבחינת איגוד השידור האירופי, שאלת האבטחה היא בעלת חשיבות עליונה. פרילינג מציין במכתבו כי עם התקרבות מועד התחרות מתקבלות עוד ועוד פניות מגופים שונים ומהמדינות המשתתפות לגבי אמצעי האבטחה ורמתם, וחשוב שיוכל להבטיח לכל הגורמים כי מדינת ישראל לוקחת אחריות מלאה על הנושא. בסיום מכתבו פונה פרילינג ישירות לראש הממשלה, וכותב כי הוא בטוח כי יסכים שממשלת ישראל אינה יכולה להתחמק מאחריותה לספק אמצעי אבטחה מספקים בכל מהלך האירועים — ולספק את המימון המלא לכך.

אולם לעת עתה, ולמרות הזמן האוזל, במשרדי הממשלה מסרבים להתרגש ודוחים את הדאגות, כאשר עד כה אף משרד לא לקח על עצמו את האחריות לנושא. בתשובה לפניית TheMarker למשרדים הרלוונטיים התקבלו תגובות מגוונות, שלא סיפקו מענה לשאלת מימון סידורי האבטחה. שאלה נוספת שנותרה ללא מענה היא האם קיימת הנחיה ישירה למשרדים שלא לתקצב את אירועי האירוויזיון.

ממשרד התרבות והספורט נמסר שנושא האירוויזיון נמצא בכלל אחריות משרד התקשורת, וכי המשרד "אינו מתערב בענייני האירוויזיון, לרבות בנושא איגום המשאבים — שהוא כאמור באחריות משרד התקשורת". לגבי מימון הג'ירו לפני שנה, נמסר מהמשרד כי "משרד התרבות והספורט מעמיד מדי שנה תקציב תמיכה לאירוח תחרויות בינלאומיות כחלק ממדיניות השרה, ומתוך הבנה שאירוח תחרויות בינלאומיות בארץ מחזק את הלגיטימציה הבינלאומית של ישראל ומעמדה ורצון לחזק את מעמד איגודי הספורט בתוך האיגודים הבינלאומיים. איגוד האופניים הגיש בקשת תמיכה בכפוף למבחני התמיכה ותוקצב בהתאם".

במשרד התקשורת אמרו כי המשרד עומד בראש ועדת ההיגוי הבין משרדית לאירוויזיון 2019, "במסגרת זו מקיים מנכ"ל המשרד בחודשים האחרונים עבודת מטה מקיפה מול כלל הגורמים הרלוונטיים הנדרשים למעטפת האירוע שאחראים על הפקת האירוע מקצה לקצה, ובתיאום מלא עם התאגיד. סוגיית העלויות מרוכזת ומנוהלת על ידי משרד האוצר".

ממשרד האוצר נמסר כי יש לפנות בנושא האירוויזיון למשרד ראש הממשלה.

בינתיים, גורם המקורב לנושא סיפר ל–TheMarker כי בנוגע לעלויות האבטחה הפתרון המסתמן הוא השתתפות בהוצאות של כ–7 מיליון שקל, שיתחלקו בין משרדי האוצר, ביטחון הפנים, התקשורת, התיירות וגם תאגיד השידור. עם זאת, עד כה לא יצאה הנחיה ברורה בעניין, ובחלק מהמשרדים אומרים כי הם לא מכירים עדיין את התוכנית המתגבשת.

במשרד לביטחון פנים אומרים כי "כבכל אירוע מסחרי, עלויות אבטחת האירוע ממומנות על ידי המארגנים, שידעו היטב מראש שיש עלויות אבטחה ושיטור לאירוע, והיו אמורים לקחת זאת בחשבון. למשרד ולמשטרה אין יכולת לממן באופן מלא או חלקי עלויות אבטחה לאירועים של גורמים מסחריים או פרטיים. גלגול העלויות על הציבור או על המשרד לביטחון פנים והמשטרה יבוא על חשבון היכולת לתת הגנה לציבור בתחומים אחרים, על אחת כמה וכמה לאחר הקיצוץ הכפול שהשית האוצר על המשרד והמשטרה בקיצוץ הרוחבי האחרון".

במשטרה לא מסגירים למי יוגש החשבון הסופי, אך כן מפרטים כי "באירועים בסדר גודל כזה יש היבטי אבטחה רבים ומורכבים הנקבעים בתום בחינת מכלול שיקולים אובייקטיביים, בהתאם להערכת המצב, תמונת המודיעין, אופי האירוע והיקפו, הרכב המשתתפים, תנאי הסביבה הפיזית ועוד. בתקופת האירוויזיון, תתמקד האבטחה בכל המתחמים בהם יתקיימו האירועים השונים, לרבות מקומות סגורים ואירועים במרחב הציבורי. מימון עלויות השיטור והאבטחה נדון בימים אלה בין משרדי הממשלה הנוגעים בדבר. מטבע הדברים לא נפרט מעבר לכך אודות סידורי האבטחה ופרישתה".

מתאגיד כאן נמסר: "עלויות האבטחה מחוץ לאקספו הן באחריות המדינה, כפי שהתחייב ראש הממשלה נתניהו לאיגוד השידור האירופי. אנו פעלנו בנושא מול השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, ומצפים כבר בימים הקרובים לאישור כי התקציב יועבר לכוחות הביטחון".

על כ"ץ: עשה מהלכים גדולים (צילום: הדס פארוש, פלאש 90, חדשות)
ישראל כץ | צילום: הדס פארוש, פלאש 90, חדשות

תחבורה: העירייה מבטיחה שיהיה בסדר

נושא האבטחה רחוק מלהיות הסוגייה היחידה שעדיין לא נפתרה. תחרות הגמר של האירוויזיון תתקיים במוצאי שבת, לאחר החזרות הגנרליות שאמורות להיערך בשישי ובשבת בצהריים — ימים שבהם התחבורה הציבורית בתל אביב, כמו במרבית ישראל, אינה פועלת. איך יגיעו רוכשי הכרטיסים לאקספו כדי לצפות בתחרות שעליה שילמו ממיטב כספם, וכיצד יחזרו מאזור גני התערוכה למרכז תל אביב? לשאלה זו אין בינתיים מענה.

בחודשים האחרונים מתקיים דיאלוג אינטנסיבי בין משרד התחבורה לעיריית תל אביב בשאלה מי אמור לממן שאטלים או כל אמצעי תחבורה אחר שיפתור את הבעיה, אך הצדדים לא הצליחו להגיע להסכמות. בלוח הזמנים הלחוץ אפילו קורקינטים ואמצעי תחבורה שיתופית אחרים הועלו כאפשרות, מאחר שמספר האנשים הגדול שולל את האפשרות שמוניות ספיישל יוכלו לפתור את הבעיה. דובר עיריית תל אביב, גידי שמרלינג, שמונה לאחראי על האירוויזיון מטעם העירייה, מנסה להרגיע את הרוחות. לדבריו, "יימצא הפתרון. יש דיאלוג עם משרד התחבורה, ובשורה התחתונה לא יהיה מצב שתייר יסיים את ההופעה באקספו ולא יהיה לו איך לחזור למרכז תל אביב. זה כרגע במשא ומתן".

במשרד התחבורה בחרו במענה לפנייתנו להתעלם מנושא השבת, והשיבו כי במסגרת ההיערכות לאירועי האירוויזיון גובשה בשיתוף עיריית תל אביב תוכנית לתגבור והארכת שעות הפעילות של קווי האוטובוס והרכבת, ובהם קווים המגיעים לאקספו בתל אביב, בעיקר בשעות הערב והלילה — ובהתאם למועדי האירועים.

עוד נמסר מהמשרד כי "מידע מפורט על פעילות הקווים יפורסם לקראת האירוע. בנוסף, יושק באפריל קו שירות חדש (445) מנתב"ג לתל אביב דרך אזור המלונות. בשדה התעופה יוצבו עמדות מידע לתייר, שיספקו מפה מיוחדת המפרטת את קווי השירות במטרופולין תל אביב, השילוט הדיגיטלי בתחנות האוטובוס ובאוטובוסים בקווי השירות המרכזיים יהיה גם באנגלית, וכל המידע על השימוש ברב קו מפורסם באנגלית באתרי המידע ובאפליקציות השונות".

אפליקציית Airbnb (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
במקום מלונות? | צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

השבח ל–Airbnb

עיר האוהלים שביקשה עיריית תל אביב להקים בגני יהושע ירדה מהפרק, לאחר שאף חברה לא ניגשה למכרז — משלא נמצאה היתכנות כלכלית לפרויקט — אבל להמוני התיירים שיפקדו את תל אביב בשבוע האירוויזיון לא יחסרו מקומות לינה. בתי המלון לצד האכסניות ואלפי דירות הנופש המוצעות ב–Airbnb יוכלו לשכן את כמות התיירים הצפויה.

אף שבתי מלון רבים בעיר הקפיצו את המחירים לקראת האירוע, וכך עשו גם המשכירים לתקופה קצרה ב–Airbnb — נותרו עדיין לא מעט חדרים פנויים, ואפילו במחירים סבירים. "אם לא היתה Airbnb היו מגיעים פחות תיירים — זו השורה התחתונה. גם עכשיו יש תיירים שלא מגיעים בגלל מחסור בחדרים במחיר סביר, ואנחנו לא יודעים על זה. מדובר בתיירים שרואים שמלון עולה 300 דולר ללילה ואומרים 'טוב, אז אני לא נוסע'. אנחנו יודעים מי מגיע — ולא מי לא מגיע", אומר שמרלינג.

לתשעת מופעי האירוויזיון — הכוללים את שני חצאי הגמר והגמר, בנוסף לשתי חזרות גנרליות לכל מופע — מוצעים בסך הכל 50 אלף כרטיסים. מכיוון שרק 30% מהכרטיסים מיועדים לתיירים והיתר לישראלים, יוצעו לתיירים רק 15 אלף כרטיסים. ייתכן כמובן שחלק מהתיירים רוכשים כרטיסים לשניים או אפילו לשלושה אירועים באקספו, ובתאגיד לא מספקים מידע על מצב המכירות עד כה — ולכן גם אין אפשרות לדעת כמה תיירים יגיעו לבסוף.

במינהלת עיר עולם ותיירות של עיריית תל אביב העריכו בעבר כי יגיעו 14–18 אלף תיירים לקראת האירוויזיון, אך זאת לפני שהתבררו מבנה האולם ומספר הכרטיסים שיוצאו למכירה וגם לא עלות הכרטיסים, שבדיעבד התבררה כגבוהה יחסית לאירועי האירוויזיון בשנים קודמות. בנוסף, ההערכה היתה שהכרטיסים יימכרו בשלב מוקדם יותר, ולא יוצעו בראשונה רק בפברואר — כשהמופע מתקיים במאי.

לכן כעת ההערכה של הגורמים השונים היא שמספר התיירים שיגיעו לאירוויזיון יהיה 10,000 בלבד, אך לאלה מתווספים עוד כמה אלפים הכוללים את משלחות המשתתפים ואת העיתונאים — הרשמיים והלא רשמיים. בנוסף, צפויים להגיע גם תיירים שלא ירכשו כרטיסים להופעות כדי להתבשם באווירת האירוויזיון, כך שסביר להניח שתל אביב תהיה עמוסה. מה גם שמאי הוא באופן מסורתי חודש עמוס בבתי המלון בתל אביב — עם תפוסה של כ–85% שמבוססת על ביקורי אנשי עסקים ובאי הכנסים השונים המתקיימים בעיר בתקופה זו.

משרד התיירות שותק

שר התיירות, יריב לוין, התייחס בשבוע שעבר לשאלה, והסביר כי "מבחינת מספר התיירים שמגיעים האירוויזיון הוא אירוע נחמד, אבל זה לא באמת משנה. החשיבות הגדולה היא שהאירוע יכול להוות מנוף שיווקי גדול, במיוחד מול מדינות אירופה". למרות זאת, במשרד התיירות עדיין לא יצאו בקמפיין שיווקי הנוגע לאירוויזיון במדינות אירופה, ורק מסרו כי הם צפויים לעשות זאת.

גם שמרלינג מייחס למספר התיירים שיגיעו חשיבות פחותה ביחס להשפעה העתידית הכוללת על התיירות בעיר. "כולם שואלים כרגע כמה תיירים יגיעו, אבל מה שחשוב זה מה יקרה בעוד שנה. האם מה שקורה בליסבון — שם חלה עלייה חדה מאוד וקבועה במספר התיירים, כי העיר קיבלה חשיפה מאוד גבוהה וחיובית, יקרה גם כאן. אם בעוד שנה נראה עלייה של עשרות אחוזים במספר התיירים שמגיעים לתל אביב — נדע שהצלחנו. ואנחנו נדע להתמודד עם העלייה הזו כי עד אז ייפתחו עוד בתי מלון שיוכלו לארח אותם".

שמרלינג טוען כי העירייה דווקא זוכה לשיתוף פעולה מלא מהדרגים המקצועיים בכלל גופי הממשלה — כולל משרד התיירות, לשכת העיתונות הממשלתית ועוד. לדבריו "בשבילנו האירוויזיון זה שיעור על איך מתמודדים עם אירוע בסדר גודל כזה. העירייה, חברות הבת שלה ומשרדי הממשלה לומדים איך להתמודד עם אירוע בינלאומי גדול, וכל דבר קטן יקבל חשיפה — לטוב ולרע. לכן חשוב להדק פינות שאולי לא כולם היו רגילים להן; שהמסלול של התייר מרגע הנחיתה ועד לבית המלון יעבור חלק. ואני מאמין שחוויית התייר שיבוא לתל אביב ביום שאחרי האירוויזיון תהיה טובה יותר, כי כולנו לומדים ומשפרים, והתשתית שמוקמת כרגע היא תשתית לטווח הארצי". גם ממשרד התיירות נמסר כי "לקראת האירוויזיון המשרד ועיריית תל אביב עורכים סדנאות הכשרה לנותני שירותים לתיירים, ובין היתר למצילים, לסוחרים בשוק, לנהגי מוניות וכדומה".

חוץ ממספר התיירים, גם מספר העיתונאים שיגיעו לאירוע — שיא של 1,500 עיתונאים רשמיים (יותר משהיו בביקור אובמה או ביקור האפיפיור) ועוד מאות עיתונאים ובלוגרים לא רשמיים — הוא משמעותי, וגם משך ביקורם בישראל, כעשרה ימים לסיקור כלל אירועי האירוויזיון, חורג מהרגיל. למרות זאת, במענה לשאלה כיצד מתכוונים במשרד התיירות למנף את הגעתם, טענו במשרד כי בשלב זה אין כל סיכום בנושא, ונמנעים מלהכריז על תוכנית ללוות את העיתונאים ולהראות להם מה יש לישראל להציע כדי שידווחו על כך לקהל במדינותיהם. אף שמדובר בנוהל מוכר למשרד — המיומן באירוח של מובילי דעה ועיתונאים בישראל, הפעם נראה כי הוא בוחר שלא לקחת על עצמו את האחריות הזו — לפחות עד כה, והפוטנציאל האדיר למינוף ישראל כיעד תיירותי עלול לרדת לטימיון — אם מתחם העיתונאים באקספו יהיה כל מה שיראו מישראל.

כרגע ידוע שלשכת העיתונות הממשלתית היא זו שתדאג לסיורים עבור העיתונאים שיגיעו, תחת הקונספט השיווקי של Israel beyond the conflict, וכי האירועים יתקיימו בשעות המתות שסביב אירועי האירוויזיון. בנוסף תעניק להם עיריית תל אביב כרטיס הטבות לכניסה חינם למוסדות תרבות — כמו מוזיאונים שונים בעיר — והיא גם צפויה לארח אותם באזורי הבילוי והמסעדות.

ממשרד התיירות נמסר בתגובה: "המשרד מקפיד שלא להתערב בנושא האירוויזיון כפי שנדרש לעשות על ידי התאגיד עצמו. בצד השיווקי, המשרד מתאים את מאמצי השיווק שנעשים לחשיפה שתקבל ישראל בעקבות האירוויזיון".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:

קריסת פירמידת בזק: הבנקים חטפו, עכשיו הקרן של רועי ורמוס עלולה לשלם ביוקר
מסתבך גם באוסטרליה: הפועלים פיצה מפרקי חברות ב-11 מיליון שקל