זה היה קצר: חברת האופניים השיתופיים אופו (ofo) סוגרת את פעילותה בישראל. זה קורה קצת יותר מחצי משנה לאחר שנכנסה לישראל - בינואר 2018 החלה אופו בפיילוט והפעילה כ-100 אופניים שיתופיים באוניברסיטת בר-אילן, ובאפריל השנה הרחיבה את הפעילות ונכנסה עם כ-600 זוגות אופניים לרמת גן.

הפסקת הפעילות בישראל היא חלק ממערך עולמי של החברה החליטה להפסיק את פעילותה במדינות המזרח התיכון.

כעת יישארו בישראל שתי חברות אופניים שיתופיים מרכזיות: תל אופן הוותיקה (אופניים ירוקים),המפעילה כיום סך הכל 2,110 אופניים: 1,870 בתל אביב־יפו, 100 ברמת גן, 100 בגבעתיים ו–40 בבת ים. ומובייק, לה יש כ-2,500 זוגות אופניים, המפוזרים בקרית ביאליק, קרית מוצקין, אוניברסיטת תל אביב, רחובות, עמק הירדן ומהחודש גם בראשון לציון.

ההבדל המהותי בין החברות הוא שבעוד את האופניים של תל אופן משכירים ומחזירים באמצעות תחנת עגינה, הטכנולוגיה באופניים של אופו ומובייק מאפשרת לעקוב, לפתוח ולנעול אותם, וכך אפשר פשוט לרכוב עליהם עד היעד ולנטוש אותם בכל מקום בתום השימוש.

היתרון המרכזי באופניים השיתופיים הוא בהיותם כלי תחבורה קטן וזול יחסית, שאינו מזהם וחוסך פקקי תנועה ובעיות חניה, אך גם השיטה השיתופית אינה חפה מבעיות. הבעיה המרכזית היא היעדר תשתיות מתאימות לרכיבה: ברוב הערים בישראל אין מסלולי אופניים מוסדרים, מה שהופך את הרכיבה למסוכנת לנהגים ולהולכי הרגל.

בין הבעיות שהתגלו עם המודלים החדשים הן השלכת אופניים בנקודות אקראיות בעיר, בהיעדר תחנות עגינה, וזליגה למקומות שבהם האופניים לא אמורים להיות. בנוסף, בשל המספר הנמוך יחסית זוגות האופניים הזמינים, לא תמיד אפשר להסתמך על כך שניתן יהיה למצוא זוג פנוי לרכיבה.

באופו מכחישים שיש קשר בין ההחלטה לסגור את המיזם לתופעה של גניבה או החבאת האופניים - כלומר אנשים שנעלו את האופניים במנעול פרטי או החביאו אותם כדי להבטיח לעצמם את השימוש באופניים ובכך למנוע זאת מאחרים. תופעת הגניבות גרמה לאופו לסגור את הפיילוט במכון ויצמן שברחובות מוקדם מהצפוי. לטענת החברה, שיעור הגניבות בישראל לא היה יוצא דופן ביחס לעולם.

במבחן רכיבה שערך באחרונה TheMarker לשלושת המותגים השיתופיים זכתה אופו לציון הגבוה ביותר - האופניים של אופו נמצאו כקלים ביותר — 17.5 ק"ג לעומת 22–23 ק"ג לאופניים של השירותים המתחרים — ויש להם שלושה הילוכים. במחיר של 2.9 שקלים לחצי שעה וחוויית הרכיבה עליהם היתה הטובה ביותר.

מאופו נמסר בתגובה: "אופו העולמית החליטה להפסיק את פעילותה במזרח התיכון כדי להתמקד באזורים אחרים בעולם. ההחלטה התקבלה בדרגים הגבוהים ביותר בחברה כהחלטה אסטרטגית, וללא כל קשר להצלחתה של אופו בעיר כזו או אחרת.

אופו, שפעלה בעיר במסגרת פיילוט, זכתה להצלחה, וישראלים רבים השתמשו בשירות. אנו מודים לכל מי שלקח חלק בפיילוט ולעירייה שראתה את פוטנציאל המיזם.
אופו ישראל תתרום חלק מזוגות האופניים, בשיתוף עיריית רמת גן, לארגונים שונים בישראל".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
ההסתדרות דורשת: לקבע את מעמדה של חברת החשמל כמונופול בתחום ההולכה
מלחמת הסחר הגדולה בהיסטוריה: מה מקווה טראמפ להשיג ואיך יושפעו השווקים

mako כסף - כל מה שצריך לדעת