הבהלה לכלים חד פעמיים. מאות חרדים מאלעד, מביתר עילית ומודיעין עילית נסעו אתמול (ב') לכפרים ולישובים פלסטינים סמוכים לבתיהם ולמזרח ירושלים לרכוש כדי כלים חד פעמיים במחירים זולים בניסיון לחסוך אלפי שקלים. אולם שם ציפתה להם אכזבה.

"חלק נסעו לכפר לובן, אחרים לדיר קדיס כדי לקנות כלים חד פעמיים במחיר זול יותר מאשר בישראל", מספר יוסף, אברך בישיבה. "בחלק מהחנויות המחירים היו זהים לפני עליית המחירים ובחלק המוכרים דרשו מחירים גבוהים מאלה שבישראל. הם הפקיעו מחירים. למדו מהסופרים בארץ".

אחרים נסעו למזרח ירושלים והצליחו למצוא כלים חד פעמיים שזולים ב-20 אחוזים מאשר בארץ. "היה לנו מזל וקנינו כמויות גדולות של חד פעמיים במכולות במזרח ירושלים במחיר נמוך מישראל", סיפר אחד האברכים. "אני מקווה שנחזיק מעמד ככה כמה חודשים עד שהממשלה הזו תעלם מהעולם".

סוחרים במגזר החרדי רכשו לפני כמה שבועות מכולות רבות עם כלי חד פעמיים והחלו למכור אותם אתמול ברווח גדול מאוד. "יש סוחרים שקנו מכולות עם כלים חד פעמיים לפני עליית המחירים והתחילו למכור אתמול והיום במחירים נמוכים מעט מהסופרים אבל הם גזרו קופון", אומר בעל סופר גדול בבני ברק. "הם חיכו לעליית המחירים ואז התחילו למכור את הסחורה במחיר נמוך יחסית אבל עדיין אטרקטיבי כדי לגרום לאלפים לקנות מהם".

היום החלה מכירה גדולה של סטוקים חד פעמיים באלעד והביקוש גדול מאוד כאשר תוך שעות ספורות המלאי נגמר. הפרשן הפוליטי של תחנת הרדיו קול ברמה, ישראל כהן, אומר כי הציבור החרדי נוקט בכל האמצעים שהוא יכול כדי למצוא עוד ועוד מקומות לרכישת כלים חד פעמיים במחירים זולים מאשר בסופרמרקטים בארץ. "היו אברכים שנסעו לכפרים פלסטינים וקנו כמויות גדולות של כלים חד פעמיים אחרים קנו היום מסוחרים חרדים במחיר נמוך מאשר בסופרים", מגלה כהן, "ותמיד יש כאלה לצערי שמנצלים את המצב ומפקיעים מחירים".

"בגורמים החזקים לא נוגעים"

מס הקנייה החדש על כלי פלסטיק חד פעמיים מוסיף מחיר 11 שקלים לק"ג לקנייה. רשתות הקמעונאות דיווחו בחודש האחרון על עלייה של עשרות אחוזים בקניית כלים. רשתות שנמצאות באזורים חרדיים דיווחו על עלייה של 500 אחוזים לעומת חודשים מקבילים.

במשרד האוצר אומרים כי ישראלים מוציאים מדי שנה 2 מיליארד שקל על כלים חד־פעמיים. במשרד להגנת הסביבה מעריכים כי באמצעות המס החדש הם יצליחו להפחית את השימוש ב-40%, ומשקי בית רבים יעברו להשתמש בכלים רב־פעמיים.

לעומת הביקורת הבוטה נגד המהלך בחברה החרדית, בארגוני איכות הסביבה תומכים במס, והבהירו כי מבחינתם המטרה היא לא לגבות עוד כספי מיסים, אלא לצמצם לאפס את השימוש בכלים חד פעמיים.

מנגד, יו"ר פורום האקלים הישראלי, דב חנין, הביע עמדה מורכבת יותר. "אני מצטער על ההחלטה הזאת, אני בעד שאנשים יצמצמו מאוד את השימוש בפלסטיק חד פעמי אבל יש דרכים לעשות את זה – מסע הסברה, לייצר חלופות", אמר בריאיון לענת דוידוב וגולן יוכפז בתכניתם ברדיו 103FM. "בואו נחשוב על מהלך של סבסוד מדיחי כלים למשפחות ברוכות ילדים", הוסיף חנין.

"הממשלה רוצה להתעסק במשבר אקלים? שיבטלו את עסקת קאצ"א שמאיימת על חוף אשקלון ומתקני ההתפלה, על שמורות הטבע בנגב, מעביר הנפט שלא שייך לנו למקומות אחרים – לאירופה. תריבו עם בעלי המפעלים הפטרוכימיים, יש להם לוביסטים השפעה וקשרים, אבל זה מה שצריך לעשות. אני בעד להתמודד עם נושא החד פעמי אבל הדרך להתמודד היא אחרת, לייצר חלופות, לייצר הסברה ולהתחיל בגורמים החזקים בהם לא נוגעים".