ביצועיו החלשים של קניון TLV ברבעונים הראשונים לאחר פתיחתו, וההשלכות התזרימיות שנלוו להם, מאלצים את משפחת גינדי לוותר על גינדי השקעות. מוטי בן משה, באמצעות אלון רבוע כחול, נמצא על סף רכישת גינדי השקעות, בתמורה ל-40 מיליון שקל – כך נודע ל-TheMarker. הצדדים סיכמו על פרטי העסקה – שנעשית בדומה להונה העצמי של גינדי – ונמצאים על סף חתימה.

גינדי, שהוקמה ב–2003, היא חברה משפחתית בשליטת גינדי קפיטל, המוחזקת על ידי מנור גינדי, אורי לוי, אייל פרידמן וכפיר גינדי, שהם בניו וחתניו של משה גינדי. הנכס העיקרי של גינדי השקעות הוא 25% מקניון TLV Fashion בתל אביב, בשותפות עם האחים משה ויגאל גינדי (25%), ורבוע כחלון נדל"ן, שבשליטת בן משה (50%). מניותיה של גינדי השקעות אינן נסחרות בבורסה, אך בעבר הנפיקה החברה סדרת אג"ח סחירה (ד'), שיתרתה מסתכמת בכ-60 מיליון שקל.

>> למה קניון האופנה לא אופנתי?

גינדי נקלעה ב-2017 לגירעונות תזרימיים, לאחר שלא היו ברשותה מקורות מספיקים לפרוע חוב של כ-110 מיליון שקל למחזיקי האג"ח מסדרה ד'. מדובר בסדרה המשועבדת כנגד זכויותיה של גינדי ב-TLV Fashion. גינדי התכוונה לפרוע את החוב באמצעו מחזורו (רה-פייננס), כשם ש"מגלגלים" חוב על נכסים מניבים. ואולם, התוכנית למחזור החוב מעולם לא יצאה אל הפועל – כנראה בגלל הביצועים החלשים של הקניון.

מאז פתיחתו במארס 2017 סבל קניון TLV מתנועה דלילה של מבקרים, שהביאה לפדיון נמוך בחנויות. מאז הפתיחה ועד סוף ספטמבר 2017 הפסיד הקניון כ–70 מיליון שקל (כ–33 מיליון שקל ברבעון השלישי של 2017 ו–35.5 מיליון שקל ברבעון השני של 2017), והשותפות נאלצו להפחית את שוויו בכמה עשרות מיליוני שקלים — לכ-1.8 מיליארד שקל (שווי פעילות). באחרונה נראה כי חל שיפור בפעילות הקניון על רקע אכלוס הבניינים מסביב וקמפיין פרסומי רחב.

פרט לביצועיו החלשים של קניון TLV, גם הרווחיות בפרויקט המגורים שמסביב לקניון ("גינדי תל אביב") נחתכה משמעותית, כתוצאה מעיכוב ארוך במסירת הדירות ופיצויים לדיירים. בדו"חות האחרונים דיווחה גינדי כי הרווח הגולמי בפרויקט נחתך ב-30% ל–172 מיליון שקל (100%), ובמקביל הרווח לפני מס הופחת ל–87 מיליון שקל — קיטון של כ–50%.

על רקע מצבה התזרימי הבעייתי, בחודשים האחרונים נאלצה משפחת גינדי לתמוך בגינדי השקעות ולבצע הזרמות של עשרות מיליוני שקלים לחברה, על מנת שתוכל לפרוע את חובותיה. בנוסף, גינדי נאלצה ללוות 75 מיליון שקל מבית ההשקעות ילין לפידות בריבית "שוק אפור" של קרוב ל-12% (בשקלול עמלות שונות).

בן משה מנצל הזדמנות

בן משה מבחינתו מנצל את מצבה של גינדי על מנת לבצר את שליטתו בקניון TLV, שלפי הערכות ביצועיו בשנים הבאות צפויים להשתפר, עם הבשלתם של פרויקטי נדל"ן גדולים באזור. בן משה כבר ניצל את הנפילה שנרשמה בסדרה ד' של גינדי השקעות ביולי 2017, במטרה להפוך לנושה מרכזי של גינדי (רכש כ-20% מהסדרה), ובמקרה של כשל בפירעון החוב – להשתלט על החברה, כך לפי הערכות.

קניון גינדי (צילום: אילן ספירא)
גם הרווחיות בפרויקט המגורים שמסביב לקניון ("גינדי תל אביב") נחתכה משמעותית | צילום: אילן ספירא

נכון לסוף ספטמבר 2017, לאלון רבוע כחול יתרות נזילות בשווי של כ-200 מיליון שקל. אלון רבוע כחול היא אחת מהחברות באמצעותן רוכש בן משה גם את נכסי קבוצת אפריקה ישראל, כחלק מההסדר שנחתם עם מחזיקי האג"ח. בהסדר נקבע, בין היתר, כי אלון רבוע כחול תרכוש את אחזקות אפריקה ישראל בחברת הנדל"ן המניב אפריקה נכסים, כך שלאחר ההסדר, אלון רבוע כחול תשלוט באפריקה נכסים, ברבוע כחול נדל"ן, ובחברת האנרגיה דור אלון.

פינוי בינוי בגבעתיים, נדל"ן בבוקרשט

פרט לקניון TLV ולפרויקט המגורים שבצמוד לו, נכסיה של גינדי השקעות - שעלתה לכותרות לפני כשלוש שנים, עם קריסת המרפסות בפרויקט מגורים בחדרה - כוללים פרויקט ייזום נדל"ן בבוקרשט רומניה (החברה כבר בנתה 2 בניינים מתוך ארבע, והחלה במסירת הדירות). בנוסף, לחברה שני פרויקטים של פינוי בינוי בגבעתיים וברמת השרון, שנמצאים בשלבים הסופיים של החתמת הדיירים, שיימכרו כחלק מהעסקה.

לפי דו"ח התזרים החזוי שפירסמה גינדי, מקורותיה התזרימיים ל-2018 נסמכים על גיוס חוב של 135 מיליון שקל, קבלת עודפי מזומנים מפרויקט גינדי תל אביב בסכום של 36.8 מיליון שקל ו–4 מיליון שקל בקופה.

לעומת זאת, ההתחייבויות והשימושים ב–2018 מסתכמים בכ–164 מיליון שקל. בניכוי כספי ההלוואה שהתקבלה מילין לפידות ועודפי המזומנים מפרויקט גינדי תל אביב שישמשו לפירעון הלוואה בנקאית, גינדי נדרשת לגייס השנה עוד 70 מיליון שקל.

יודגש כי למרות הקשיים, משפחת גינדי עמדה מאחורי גינדי השקעות והצהירה שתתמוך בה ככל שתצטרך. באחרונה אף התחייבה המשפחה להזרים עוד 50 מיליון שקל לחברה (בנוסף ל-30 מיליון שקל שכבר הזרימה בחודשים האחרונים) לצורך פירעון יתרת החוב למחזיקי האג"ח מסדרה ד'. גינדי מסרה כי הכספים הופקדו בחשבון נאמנות, והיא תשתמש בהם ככל שתזדקק לכך.

מאלון רבוע כחול נמסר: "יש כל הזמן שמועות לגבי מהלכים עסקיים של מוטי בן משה, ואנחנו לא נוהגים להגיב עליהן".

מגינדי קפיטל נמסר :" מתנהלים מגעים למכירת גינדי קפיטל, חברת האם של גינדי השקעות. המגעים מתנהלים מול מספר גורמים ונכון לרגע זה לא הבשיל המו״מ עם אף גורם. נתוני העסקה שפורטו אינם נכונים. ברצוננו להדגיש כי בשום מצב לא מדובר בחברת מגדלי TLV (בנייני המגורים הנבנים בימים אלה), זוהי חברה פרטית שלא קשורה לענין הקניון ואנו מבקשים להדגיש נושא חשוב זה".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
אחרי סערת הבינתחומי: מבקר המדינה בודק את המל"ג בתקופת בנט
סערת הטיפים: "המלצרים ירוויחו פחות למרות הזכויות שיקבלו"

mako כסף - כל מה שצריך לדעת