קור (צילום:  Photo by Flash90, פייסבוק)
הקורנפלקס המנוקד | צילום: Photo by Flash90, פייסבוק

שוב תקלה בייצור של קורנפלקס תלמה-יוניליוור: לקוחות שרכשו דגני בוקר קורנפלקס אלופים של תלמה-יוניליוור התלוננו בשבוע האחרון כי כשפתחו את האריזות מצאו כתמים חומים או שחורים על גבי דגני הבוקר. חלקם העלו פוסט לפייסבוק.

מבדיקת TheMarker עולה כי ביוניליוור מודעים לבעיה כבר מיום רביעי שעבר אך החליטו שלא להודיע על כך לצרכנים או למשרד הבריאות ולא להודיע על ריקול (הליך של הודעה על החזרה מרצון של המוצר בו הצרכנים מתבקשים לא לצרוך אותו וניתנת להם האפשרות להחזירו תמורת זיכוי. עד"מ). ביוניליוור אמרו כי אכן התקבלו מספר פניות שנושא לשירות הלקוחות של החברה לפני החג וכי ככל הנראה מדובר באפיית יתר של קמחי קורנפלקס, כלומר שחלק מפתיתי הקורנפלקס נשרפו. לדברי החברה, לא הוחלט על ביצוע ריקול כיוון שלא מדובר בבעיה בריאותית או בבעיה שפוגעת בטעם של המוצר. בחברה נמצאים בתהליכי איסוף של המוצרים מהלקוחות שהתלוננו אך הם טרם נבדקו סופית. 

ב-2015 הזהיר ארגון הבריאות הבריטי כי טוסט, צ'יפס ומוצרי מאפה שונים עלולים לגרום לסרטן שכן נמצאו בהם כמויות גבוהות בהרבה מהמותר של הכימיקל אקרילאמיד, שנמצא בעבר כמסרטן.

התזונאית ד"ר מאיה רוזמן, שצפתה בתמונה של הפתיתים השרופים, אמרה: "לאחרונה היו הרבה אזהרות נגד צריכת מזון שרוף. כשפחמימות עוברות הליך של חריכה נוצר תוצר לוואי של כימיקל בשם אקרילאמיד שהנו מסרטן. עדיף לברור את הפתיתים השרופים בקורנפלקס ולא לאכול אותם, כי בזמן שעמילנים נשרפים נוצרים בהם חומרים מסרטנים כמו אקריל אמיד. כמו שלא כדאי לאכול חלקים שרופים בטוסט, צ'יפס או תפו"א במדורה, אם אפשר אז עדיף להימנע גם מפתיתי הקורנפלקס השרופים שבחבילה עקב היווצרות חומרים מסרטנים". אומרת ד"ר רוזמן.

לדברי עינב אלבר, דיאטנית ממכבי שירותי בריאות, "בישול יתר וחשיפה למזון שבושל יתר על מידה בגדול אינם בריאים. במקרה הזה, כיוון שמדובר בפתיתים דקים שנחרכו נקודתית, להערכתי זה לא מהווה סיכון בריאותי. עם זאת כצרכנית הייתי רוצה לקבל מזון שעבר בקרת איכות ונראה טוב".

גם אם יתברר כי לא מדובר בבעיה שפוגעת בבריאות, ההחלטה של יוניליוור שלא לבצע ריקול מנוגדת למגמה של חברות המזון בשנה האחרונה לבצע ריקולים גם במקרים בהם אין סכנה בריאותית לכאורה בצריכת המוצר. העלייה במספר הריקולים החלה אחרי פרשיית הסלמונלה של יוניליוור. אז שילמה יוניליוור מחיר יקר על כך שהסתירה והטעתה את הצרכנים. לדוגמא, רק בשבוע האחרון ביצעה שופרסל ריקול על  חשש כי מולא סוכר וניל במספר יחידות אריזה של אבקת אפייה ממותג שופרסל, ואילו אסם דיווחה כי בכמות קטנה של בקבוקי קטשופ נמצא טעם שאינו אופייני למוצר. שתי החברות הציעו לצרכנים החזר כספי או קבלת מוצר חלופי. בנוסף, מצופה היה אולי מהחברה להודיע לציבור צרכניה שידעו במה מדובר במידה ורכשו מוצר מהקו הבעייתי ושתינתן להם האפשרות להחליפו.

"הי בנות, אולי תוכלו להרגיע אותי. קניתי היום בצהריים את הקופסא של הקורנפלקס הזאת ברמי לוי. פתחנו אותה היום בערב והבת הקטנה שלי אכלה מהקורנפלקס הזה וקראה לי לראות שהקורנפלקס עם כתמים שחורים! הסתכלתי בתוך השקית וכך זה נראה..צילמתי את התאריך ואת המספר שעל הקופסא, מישהי נתקלה בכזה דבר? האם זה מסוכן?? זה נראה לא טוב.  אני קצת דואגת לבת שלי שאכלה מזה. (הקופסה היתה סגורה וחדשה עד שהבת שלי מזגה לעצמה)", כתבה גולשת ביום רביעי בעמוד הפייסבוק  של קבוצת "אמהות מבשלות ביחד". בצילום שצורף לפוסט כתוב כי תוקף האריזה הינו 8.9.18. הגולשת הוסיפה כי השאלה נובעת גם מפרסומי העבר אודות סלמונלה בדגני בוקר.

בחלק מהתגובות לפוסט סיפרו גולשים כי הם מצאו כתמים חומים/שחורים על קורנפלקס תלמה שרכשו ולדברי אחת הגולשות כשהיא פנתה לחברה בעניין אמרו לה שכך הקורנפלקס נראה כשהוא נשרף.

בחלק מהתגובות לפוסט סיפרו גולשים כי הם מצאו כתמים חומים/שחורים על קורנפלקס תלמה שרכשו ולדברי אחת הגולשות כשהיא פנתה לחברה בעניין אמרו לה שכך הקורנפלקס נראה כשהוא נשרף.

פרשת הסלמונלה בדגני הבוקר החלה ביולי 2016, אז נחשף באתר TheMarker שחברת יוניליוור עצרה בפתאומיות אספקה של מאות טונות דגני בוקר מסוג קורנפלקס ודליפקאן לחנויות אחרי שנמצאה בהם בעיה בבדיקה שנערכה על ידה. בחברה סירבו למסור את הסיבה למרות שידעו כבר חודש שמדובר בזיהום מסוג סלמונלה, ובמקום זה העבירו את המסר שבסך הכל הם עצרו מוצרים לבדיקה, סביר להניח בגלל בעיה בערכים תזונתיים ולא יותר מכך, ועל כן הדבר אינו ראוי לפרסום.

רק בלילה, אחרי שהתפרסמה באתר TheMarker הידיעה הראשונית על כך שיוניליוור עצרה את האספקה ולא מוכנה למסור את הסיבה, הוציאה החברה הודעה והודתה ש"נמצא זיהום באחד מקווי הייצור במפעל הדגנים". גם לאחר פרסום הזיהום מסוג סלמונלה החברה הסתירה כי המוצרים המזוהמים היו מסוג קורנפלקס וקוקומן, ולא מסוג קורנפלקס ודליפקאן, כפי שפורסם על ידי התקשורת לאורך המשבר. זהות המוצרים האמיתית נמסרה על ידי החברה, רק אחרי שמשרד הבריאות הורה להם למסור את פרטי הסדרות הבעייתיות בעקבות לחץ שהופעל על ידי התקשורת.

במהלך הפרשה יוניליוור לא רק הסתירה מידע מהציבור אלא גם נהגה לכאורה ברשלנות בשמירה על מוצרים מזוהמים בסלמונלה. יוניליוור לא השמידו את המוצרים הנגועים בסלמונלה במשך חודש, ושמרו אותם במחסן חיצוני, מבלי להפרידם הפרדה פיזית ראויה ממוצרים המשווקים לחנויות, ומבלי להודיע למנהלי המחסן כי מדובר במוצרים מזוהמים בסלמונלה. בפועל, אכן זלגו מהמחסן מוצרים מהקו המזוהם בסלמונלה והגיעו לחנויות ולבתי הצרכנים.

האירוע גרם לפגיעה באמון הצרכנים וגם שנה אחרי הפרשה יוניליוור עדיין סובלת מירידה חדה במכירות של דגני הבוקר מהמותג תלמה.  חלק מהירידה במכירות מיוחסת גם לכך שבהנהלת יוניליוור עדיין לא יודעים כיצד להסביר כיצד הגיע את הימצאותו של חיידק מסוג סלמונלה לקו הייצור של דגני הבוקר במפעל בערד - ממצא שהתגלה פעמיים בתוך שלושה חודשים, ביולי ובספטמבר 2016. בחברה לא יודעים אם מקור הזיהום היה סביבתי או אנושי, ולכן מבוצעות בדיקות תכופות יותר לקווי הייצור, האריזה והמוצרים — מה שמאט במידת מה את תהליכי הייצור וההפצה.

מיוניליוור נמסר כי "מדובר בתופעה מוכרת של אפיית יתר נקודתית של קמחי קורנפלקס. אין כל חשש בצריכת המוצר".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
למה אסור לחפש בגוגל מידע על מחלות
אזהרה לחוק הג'ובים החדש - ותראו איך מכנים אותו בממשלה