ההסכם החדש להסדרת שוק החלב, שעליו חתמו השבוע נציגי החקלאים ומשרדי האוצר והחקלאות, נועד למנוע התייקרויות ולהגביר תחרות בענף. ואולם עד שהצרכנים ירגישו בכיסם את ההוזלות יחלוף לא מעט זמן.

הסיבה לכך היא שההסכם מתוכנן ליישום הדרגתי שיתפרש על פני שמונה שנים, שבהן יירדו מחירי החלב הגולמי ויופחת המכס על גבינות קשות. רק בקצה הדרך נזכה ליהנות מהוזלות מלאות של מוצרי חלב וגבינות צהובות ומיוחדות (כמו גאודה, אדם, ברי, קממבר ופרמזן). ההערכה היא שההסכם יוזיל את מוצרי החלב רק בעוד שנתיים, והורדת המכסים — שתשפיע על שוק הגבינות הצהובות והמיוחדות — תסתיים רק ב–2026. בינואר 2019 נזכה להורדה חלקית של המכס בשיעור של 38%, ועד 2026 יירד המכס ב–68% משיעורו כיום

בינתיים, הצרכנים ייהנו מהקפאת מחירים של מוצרי החלב המפוקחים, שהיו אמורים לעלות ב–5%–6% לפי הנוסחאות ששר האוצר, משה כחלון, סירב לקבל, ומפתיחת השוק למגוון רחב יותר של גבינות צהובות מיובאות ומוצרים מיובאים נוספים, שיגבירו את התחרות.

בשוק הגבינות הצהובות והמיוחדות השינוי כבר קורה בפועל. מאז 2015 מפעיל משרד הכלכלה מנגנון של חלוקת מכסות יבוא לגבינות קשות בפטור ממכס, כאמצעי להגברת התחרות בשוק הקמעוני שתוריד מחירים לצרכן. המכסות הפטורות ממכס הן עד 6,000 טונה לשנה, ומוצעות במכרזים ליבואנים. מעבר למכסות אלה מוטל מכס של כ–8 שקלים לק"ג.

בעקבות מנגנון הפטורים, מחיר הגבינות הצהובות במותגים מובילים ירד ב–2017 ביותר מ–10% לעומת 2015, לפי נתוני משרד הכלכלה. ירידה זו ממשיכה גם ב–2018, וצפויה להתגבר משמעותית בעקבות ההסכם החדש — שמבטיח הפחתת מכסים גורפת, ולא רק באמצעות מכסות, ולכן יפתח את השוק עוד יותר לתחרות. המשמעות היא מגוון גדול יותר של גבינות צהובות ומיוחדות והורדת מחירים של המוצרים הקיימים.

"הכוח של המחלבות הגדולות יירד"

המכירות בשוק הגבינות הצהובות והמיוחדות מסתכמות כיום ב–1.3 מיליארד שקל בשנה (מיליארד שקל בגבינות הצהובות). 20% מהסכום הוא יבוא, והשאר הוא ייצור של המחלבות המקומיות, שהדומיננטית בהן היא תנובה, עם המותג עמק (58.4% מהקטגוריה).

אחד היבואנים הבכירים סבור כי ההסכם יביא לכך שהמחירים ימשיכו לרדת: "אפשר לראות בשנים האחרונות, שבכל מקום שהמדינה פתחה את השוק ליבוא אמיתי — המחיר ירד. מחיר הגבינות הצהובות ירד דרמטית, אך הבעיה היתה שעד כה השיטה היתה של מכסות, וזו שיטה מאוד לא יציבה. ברגע שיירדו המכסים באופן גורף אין ספק שתהיה הוזלה משמעותית".

היבואן מעריך כי היבוא מאירופה יגבר וכוחן של המחלבות יקטן: "כיום אין בעיה של יבוא. לכולנו יש מקורות רכש בעולם, בעיקר מאירופה — פולין, גרמניה, צרפת ספרד, בלגיה, הולנד, איטליה — בשל תאריך התפוגה של המוצרים. ברגע שזזים למקומות רחוקים יותר, ההובלה מתייקרת ונדרש יותר זמן — מה גם שמדובר במוצרים שדורשים צינון וקירור, אז רוצים להישאר קרוב. אני מעריך שהכוח של המחלבות הגדולות יירד. כבר היום אנחנו רואים שמחלבות נפגעו והנתח שלהן מהמכירות ירד בעקבות היבוא, אז אני מניח שהמגמה רק תגבר במוצרים שלהם זמן מדף ארוך יותר והם קלים ליבוא".

בכיר ברשת גדולה סבור כי בעקבות היבוא, מחיריהם של מוצרים נוספים מלבד הגבינות הצהובות יירדו גם הם. "קודם כל, בגבינות צהובות כל המכירות בקטגוריה גדלו קצת מאז שהתחלנו לייבא — לצרכנים זה זול יותר, אז הם קונים יותר", הוא אומר. "מלבד זאת, נתחיל לייבא מוצרים שזמן המדף שלהם ארוך יחסית, יותר משלושה שבועות — למשל, מעדנים, יוגורט עזים, או גבינות מיוחדות כמו גאודה — ואז באופן טבעי נוכל להוזיל אותם".

קטגוריות שבהן לא צפויות הוזלות משמעותיות הן של הגבינות הרכות, כמו גבינות לבנות וקוטג', שלהם זמן מדף קצר יחסית ולכן רוב היבואנים יעדיפו לא לייבאם, ולהמשיך להסתמך על הייצור המקומי של המחלבות.

המחלבות לא יורידו מחירים עד 2020

במוצרי החלב המפוקחים הסיפור מורכב קצת יותר. כאן ירידות המחיר יתחילו לחול רק בעוד כשנתיים, בשל המחלוקת בין תנובה לשר האוצר. בין הצדדים התגלעה מחלוקת עקב הפער בין מחירו המפוקח של החלב הגולמי שרוכשת תנובה מהרפתנים, שממשיך להתעדכן כסדרו, לבין מחירי מוצרי החלב — שכחלון סירב לעדכן מספר חודשים.

בתחילת ספטמבר הודיעה תנובה כי בעקבות סירובו של כחלון לחתום על העדכון, היא תייקר חלק ממוצרי החלב שאינם בפיקוח. תנובה, שהיתה המחלבה הראשונה שעשתה זאת, טענה אז כי עד כה נשאה החברה בתוספת עלויות של כ–160 מיליון שקל בגין התייקרות החלב, ועד סוף 2018 יגדל הסכום לכ–200 מיליון שקל. בחישוב כללי, מעריכים בענף, ההפסד הכולל בענף הוא של כ–300 מיליון שקל.

כעת מבקשות המחלבות לתקן את המצב ולפצות עצמן על ההפסד. ההערכה היא שאין מחלבה שתוריד מחירים עד שהמצב יתאזן, וזה יקרה כנראה ברבעון האחרון של 2020. עד אז, הצרכנים ייהנו בעיקר מכך שהמחירים לא יוסיפו לעלות.

מקור באחת המחלבות מדגיש כי ירידות המחירים של מוצרי החלב המפוקחים לא יועילו בהרבה לצרכנים: "אם יש מקום שבו הצרכנים כבר מוגנים זה במוצרים בפיקוח. אשל עולה 1.45 שקל, שמנת חמוצה עולה 2.1 שקלים, אז מה בדיוק יחסכו כשיירדו המחירים — 5 אגורות למוצר? כמעט כל מוצרי המזון (שאינם חלב) מתייקרים בחודשים האחרונים. כמה אגורות לכאן או לכאן לא ישנו לצרכנים".