שלט שנתלה בסופרמרקט בשכונת כפר שלם בתל אביב (צילום: בן בירון)
שלט בחנות בשכונת כפר שלם בתל אביב | צילום: בן בירון

דליה (שם בדוי) נכנסה לפני כמה חודשים יחד עם שלושת ילדיה הקטנים לערוך קניות בסופר מרקט השייך לרשת גדולה באחד הישובים במרכז הארץ. היא קנתה פירות וירקות ומעט בשר, אבל הילדים רצו ביצי קינדר.  היא ניסתה להסביר שאין לה מספיק כסף, אבל העקשנות של הילדים הכריעה אותי. דליה הסתירה 20 ביצי קינדר בגרביים ובכיסים בשמלתה.

לרוע מזלה בדרכה החוצה, קצין הביטחון המתין לה בחוץ, ביקש ממנה להתלוות אליו לחדרו ולהביט במצלמות האבטחה המתעדות אותה גונבת את ביצי הקינדר. "אני ממש מצטערת", מיררה דליה בבכי, "הילדים שיגעו אותי, חפרו לי בראש שאקנה להם ביצי קינדר ולא היה לי מספיק כסף. מבטיחה לך שיותר זה לא יקרה. רק אל תזמין בבקשה משטרה".

קצין הביטחון בסופר שריחם על דליה החליט לוותר. "הבנתי שזו אימא במצוקה כלכלית ולא גנבת סדרתית והחלטתי להסתפק באזהרה ובהחזרת המוצרים לסופר. בכלל ביצי קינדר הם אחד המוצרים הכי נגנבים בסופר. הן סוג של מותרות שלא כל ההורים יכולים להרשות לעצמם", הסביר הקב"ט,  "במיוחד אם יש לך כמה ילדים ואתה צריך לקנות כמות גדולה וזה יכול להסתיים בהוצאה של עשרות שקלים ועד גם מאה שקל, אז יש כאלה שמעדיפים להסתכן ולגנוב אותן ולא מבינים שזה עלול להסתיים בתיק פלילי ובחקירה לא נעימה במשטרה".

>> מה גורם לאנשים לגנוב מחנויות?

גם במרכולי קניות גדולים קציני ביטחון מדווחים על גניבות גדולות של ביצי קינדר שבמרבית המקרים מתגלות כאשר נערכת ספירת מלאי. " זה להיט. הן קטנות, קל מאוד לגנוב אותן בתוך כיסים או בעגלות תינוקות גם בכמויות גדולות וקשה לאתר אותן על גוף הלקוח", מסביר קצין ביטחון העובד שנים רבות בסופרמרקט גדול בחבל לכיש, "יש לנו אנשים שצופים במצלמות האבטחה, אבל לא כל הזמן. אי אפשר לשבת 16 שעות ביום מול המצלמות, גם לא תמיד אפשר לאתר את הגנבים מבין אלפי הלקוחות".

מרבית הגניבות מתגלות בסוף היום כאשר נסגרות הקופות ובודקים את מחסור ההכנסות היומי או במהלך ספירות המלאי שלרוב מתבצעות פעמיים עד ארבע פעמים בשנה.

רשימה שחורה

בסופרמרקטים בישראל יש רשימה שחורה של מאות לקוחות שנאסרה עליהם הכניסה לחנויות. קציני הביטחון מקבלים תמונות שלהם כדי למנוע זאת לאחר שהתברר שמדובר בגנבים סדרתיים שגונבים נזקים כבדים שלעיתים מגיעים לאלפי שקלים לכל גניבה.

"בסופר שבו אני  עובד יש הוראה חד משמעית למאבטחים לבדוק את התיקים של הלקוחות ביציאה בגלל ריבוי הגניבות. לא לכל המוצרים מוצמדים זמזמים", טוען דן (שם בדוי) קב"ט במרכול בנגב, "אני יודע שיש עוד סופרים גם בדרום תל אביב ובאזור אשדוד ואשקלון שיש הוראה לבדוק את תיקי הלקוחות ביציאה מחשש שהם גנבו מוצרים כמו גבינות תוצרת חו"ל ונקניקים יקרים. היה לי מקרה של לקוח שגנב בתוך הז'קט שלו ובתיק הגב נקניקים בשווי של מאות שקלים. הבעיה שבתי המשפט לא מחמיר ברמת הענישה עם הגנבים וזה נותן להם רוח גבית ".

בישראל יש עשרות אלפי מקרי גניבה בשנה. רק כחמישה אחוזים מכלל הגנבים עומדים לדין, ולרוב מקבלים עונשים קלים של קנס, עבודות שירות או מאסר על תנאי.

לא מדובר בתופעה שייחודית רק ללקוחות מהמעמד הנמוך או ממעמד הביניים. גם העשירון העליון לא תמיד רוצה לשלם בקופה. כך למשל תושב אחד הישובים בשרון נתפס גונב גבינות הולנדיות וטונה יקרה מאוד.

"ראיתי שהוא יוצא מהסופר בהליכה די מוזרה, עקבתי אחריו לחנייה, הוא הגיע עם ג'יפ ב.מ.וו די חדש. פתאום ראיתי אותו מוציא מהחליפה ומהכיסים גבינות, טונה יקרה מאוד בצנצנות זכוכית. גניבה של 250 שקל", סיפר בני, קב"ט בסופר גדול באזור השרון, "הוא היה בהלם כאשר תיעדתי אותו מוציא את המוצרים מהכיסים. הזמנתי משטרה, הוא שילם על המוצרים שגנב ולאחר מכן נלקח לחקירה. הוא לא העשיר היחיד שתפסתי. דווקא הם יותר מתפתים לגנוב כדי לחסוך כסף".

בכמה מכולות שכונתיות בדרום תל אביב וכמה ישובים בנגב החליטו הבעלים לאסור על לקוחות להשתמש בעגלות וניתנה הוראה חד משמעית מהשומר לבדוק את תיקי הלקוחות עקב ריבוי גניבות של מוצרי מזון ואלכוהול.

"הבעיה במכולות השכונתיות שגניבות של אלפי שקלים בחודש יכולים לגרום להם להפסדים כספיים גדולים מאוד עד כדי פשיטות רגל. גם הרשתות הגדולות נפגעות מגניבות אבל יש להן גב כלכלי הרבה יותר חזק ויכולת תמרון גבוהה מאוד כדי לשרוד", טוען סגן ניצב בדימוס, ישראל אריאלי, שמשמש כחוקר פרטי והיה אחראי על קציני ביטחון ברשת מזון גדולה במרכז הארץ, "בסניפים הללו אין קציני ביטחון או מאבטחים לכל היותר אולי שומר וזה פוגע בהם כלכלית. מנהל החנות לא יכול לשבת על מצלמות האבטחה 24 שעות ביממה. הרשתות יכולות להרשות לעצמן כלכלית להשתמש בסוכנים סמויים שיעקבו אחר הלקוחות ולתפוס אותם בזמן אמת".

כך למשל בעל מרכול שכונתי בדרום תל אביב, שחווה גל של גניבות החליט באחרונה להודיע ללקוחות שלו באמצעות כרזה שהדביק על חלון הכניסה שמעתה והלאה תיקיהם ייבדקו ביציאה מהמרכול והם לא יכלו יותר להשתמש בעגלות. "עקב ריבוי הגניבות אין הכנסות עגלות וייבדקו התיקים ביציאה", נאמר במודעה.

ההערכות של גורמים בענף ובהסתמך על שיחות קציני הביטחון הן שברשתות הגדולות חלה ירידה של עד 20 אחוז בגניבות מוצרים בשנת 2017 לעומת 2016 ומתחילת השנה בעיקר בגלל שימוש במצלמות אבטחה רבות ומאבטחים סמויים. בעוד שבמכולות והסופרים השכונתיים נרשמה עלייה של כ-25 אחוז בגניבות.