זוכרים את התרסקות מחירי הנפט בשיא משבר הקורונה של חודש אפריל השנה? המחירים הגיעו אז לפחות מ-15 דולר לחבית בחוזים עתידיים, מכל מיני סיבות ובראשן ירידה דרסטית בשימוש ברכב. זה התבטא גם במחיר הבנזין שצנח ל-4.89 שקלים לליטר, אלא שאז המכונית עמדה בחניה.

מאז התאוששו מחירי הנפט, בעיקר משום שהמטוסים חזרו לאוויר, ובחודש האחרון רשמו מחירי הנפט הגולמי עליה משמעותית – החודש בו החלו הדיבורים על אישורי החיסונים הקרבים. ביום שני הגיע מחיר חבית נפט גולמי בחוזים עתידיים ליותר מ-47 דולר – אמנם עדיין לא המחיר של דצמבר 2019, שנשק ל-65 דולר לחבית, אבל הרבה יותר מלפני חודש, אז נסחרה חבית נפט בכ-40 דולר.

"העלייה במחיר הנפט התרחשה בעיקר במחצית השנייה של השבוע שעבר והיא נבעה מאישור החיסון של חברת פייזר לשימוש חירום, מה שתרם למידת האופטימיות באשר לאפשרות של האצת ההתאוששות של הפעילות הכלכלית הגלובלית", אומר ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי.

בבנק לאומי צופים כי בשנה הקרובה מחיר הנפט הגולמי צפוי להמשיך ולעלות. "במידה ונתוני הציות יהיו חיוביים והחיסון יתברר כיעיל ובטוח אנו מעריכים כי מחיר הנפט צפוי לעלות עוד במהלך שנת 2021 ל-55-60 דולרים לחבית. זאת, בשל הצפי לעלייה בביקושים שינבעו מהחזרת הפעילות הכלכלית".

צפויה גם ירידה בהיצע

בפמן מציין עוד שלצד החיסון שיגביר הביקוש. צפויה ירידה בהיצע. "תפוקת הנפט של ארה"ב צפויה לרדת השנה יותר מהצפי שהיה בעבר, על רקע השפל ההיסטורי שנרשם בביקוש בשל התפשטות נגיף הקורונה והטלת מגבלות וסגרים במספר רב של מדינות. ה-EIA הפחית את תחזית הייצור לשנת 2020 ולהערכתו יצור הנפט של ארה"ב יקטן השנה ב-910 אלף חביות ביום. כמו כן, יצרני הפצלים בארה"ב נפגעו קשה מאוד השנה ועד חודש אוקטובר 43 מהם הגיעו לפשיטת רגל."

נראה שהחיסונים יביאו כנראה למיגור מגפת הקורונה, אבל דווקא כשנחזור לשגרה וניסע יותר ברכב הפרטי, גם לעבודה כשנצא מהחל"ת, נצטרך לשלם יותר על הדלק.