גם אם לא יצא לכם להשתתף בחגיגות השופינג האינטרנטיות הגדולות, ודאי יצא לכם להזמין אוכל דרך האינטרנט, לשלם חשבונות, או להעביר כספים באפליקציות תשלום. לפי נתונים של דואר ישראל, רק במבצעי סוף השנה הנוכחית - כולל יום הרווקים הסיני, בלאק פריידיי וסייבר מאנדיי – יטופלו עפ"י התחזיות כ-14.5 מיליון חבילות, כאשר הצפי למשקל כולל של 3,600 טון חבילות, גידול של 18% במשקל מול תקופה מקבילה אשתקד. מה שאומר שפרטי כרטיס האשראי שלכם כבר מזמן לא שמורים רק בארנק שלכם, אלא עשו כבר את דרכם במרחב הווירטואלי. אין מה להילחץ מזה שכן מיליוני אנשים רוכשים אונליין מדי יום, ומערכי האבטחה האינטרנטיים כבר מתוחכמים מספיק בשביל שזה לא יהיה ביג דיל בשום צורה. יחד עם זאת, ויפה שעה אחת קודם, כדאי בכל זאת לוודא כמה דברים לפני שמקלידים את הספרות הרגישות הללו באתרים או באפליקציות.
1. רכישה באתרים מוכרים
במציאות אולי מדגדג לנסות בוטיקים מקוריים וחנויות קטנות ולא מוכרות, אבל באינטרנט עדיף תמיד ללכת על בטוח, ולרכוש ממותגים או מאתרים שכולם מכירים ויודעים כמו אמזון, איביי, אסוס, עלי אקספרס, נקסט וטרמינל X. יש סיבה שאתרי המכירות הללו המוניים ופופולריים במיוחד, ורבים סומכים עליהם בלי שום בעיה. מצאתם את המוצר שאתם רוצים במחיר זול במיוחד, אבל באתר שאיש לא שמע עליו והכתובת שלו לא מוכרת לכם? רצוי שלא לקחת סיכון, כי יש לא מעט אתרים מזויפים שמתחזים לאתרי מכירות, ובפועל סתם לוקחים מכם פרטי אשראי לטובת הונאות. אם נתקלתם באתר לא מוכר, שווה להריץ עליו חיפוש בגוגל ולבדוק אם יש בו תגובות של רוכשים אחרים, או דירוגים שונים. וכמובן, לוודא שהוא מאובטח כראוי.
2. אתרים מאובטחים
חשוב מאוד להקפיד כי התשלום באתר האינטרנט מתבצע בעמוד מאובטח בהצפנת SSL. הצפנה זו למעשה גורמת לכך שפרטי כרטיס האשראי שלכם לא יעברו כפי שהם ברשת אלא יוצפנו בצורה שאף אחד לא יוכל לפענח אותם מלבד הצד המקבל. אפשר לזהות אתרים מאובטחים על ידי סימן קטן של מנעול לצד כתובת האינטרנט או בשורת הסטטוס בתחתית הדף, כמו גם תוספת של האות S לצד ה-http בתחילת כתובת האתר. דפדפנים מסוימים אף יצבעו את הכתובת בירוק כדי לסייע לכם לזהות אתר מאובטח. יחד עם זאת, אם חלק ה-http מסומן בקו חוצה או בצבע אדום – האתר אינו מאובטח כלל בשום פרוטוקול ועל כן יש להימנע מלרכוש דרכו.
3. הסרת פרטי כרטיס האשראי
רכשתם באמצעות כרטיס אשראי או אפליקציה? למרות שאתרים ואפליקציות רבות יציעו לשמור את הפרטים שלכם אצלם כדי שיהיה לכם קל ומהיר יותר לרכוש בפעם הבאה, רצוי לסרב ואף למחוק את הנתונים הללו לאחר הרכישה. כך תוכלו להיות אקסטרה בטוחים שהפרטים הללו לא יגיעו לידיים הלא נכונות.
אופציה נוספת שתמנע לחלוטין מפרטי כרטיס האשראי שלכם להיות חשופים באינטרנט היא רכישת כרטיס נטען מאובטח של דואר ישראל. בנק הדואר מציע לציבור הרחב, בין אם מדובר בלקוחות בנק הדואר או לקוחות כל הבנקים, לרכוש 2 סוגי כרטיסים נטענים ייחודיים, אשר מהווים פתרון אולטימטיבי ללקוחות המבצעים רכישות מקוונות בארץ ובחו"ל: כרטיס מט"ח נטענים - כרטיס נטען דולרי, בשיתוף ויזה העולמית, וכרטיס נטען מבית מסטארקארד העולמית הכולל 3 סוגי מטבעות: אירו, שקל וליש"ט. הכרטיסים מאפשרים תשלום באתרים השונים בהתאם למטבע הרצוי, לרכישות באינטרנט, למשיכה מכספומטים או לרכישות במיליוני בתי עסק ובתחנות דלק בארץ ובחו"ל.
"הכרטיסים הנטענים של בנק הדואר מאפשרים רכישה קלה, נוחה ובטוחה בכל האתרים הבינלאומיים והישראליים. הכרטיסים מאובטחים, מאפשרים שליטה בהוצאות ומתאימים ללקוחות כל הבנקים, לאוכלוסיות חלשות, לבני נוער וצעירים היכולים לרכוש ללא חשש לחריגה בתקציב ולכל מי שרוצה לשלוט בהוצאות שלו או של ילדיו", מסביר אבי בלו, מנהל בנק הדואר ומוסיף: "הכרטיסים הנטענים מאפשרים הטענה של עד 20 אלף שקל והם בתוקף לכ-5 שנים. בנוסף, הכרטיס אינו מקושר לשום חשבון בנק ולכן אינו חושף את הרוכש להונאות או גניבת פרטי חשבון בנק ברשת. כמו כן, במקרה של גניבת כרטיס, הכסף המוטען בו מאובטח ויוחזר ללקוח".
4. רכישה בחיבורי רשת מאובטחים
חיבורים לרשתות האינטרנט יכולים להיות בעצמם מאובטחים או חשופים לכל – רשתות אלחוטיות חינמיות ללא סיסמה, למשל, פתוחות יותר לניצולים ופריצות מאשר רשתות שמאובטחות בסיסמה, ולכן לא רצוי לרכוש כאשר הסמארטפון או המחשב מחוברים לרשת WiFi ציבורית ללא סיסמה כמו בבית קפה, ברחוב או בשדות תעופה. כמו כן, באופן כללי כדאי תמיד לבצע רכישות אינטרנטיות מהמכשירים האישיים שלכם, לא להשתמש למשל במחשבים ציבוריים בספריה או בבתי עסק ולא לשאול סמארטפונים של חברים ובני משפחה, לא משנה מה דרגת הקירבה שלכם. כי להאקרים לא ממש אכפת.