mako
פרסומת

"הדליק לי נורה אדומה": חמש הזמנות מכרטיסים שונים לאותה הכתובת

בעלות עסקים מזהירות מפני שיטת הונאה שפוגעת במסחר האלקטרוני. חברות האשראי אישרו את החשד, אבל חלק מהסחורה כבר נשלחה והנזק נגרם. "באתר זה כמעט בלתי אפשרי להבין שהכרטיס גנוב"

אפרת נומברג יונגר
פורסם:
כרטיס אשראי
כרטיס אשראי | צילום: Africa Studio, ShutterStock
הקישור הועתק

בתוך עומס ההזמנות של חודש נובמבר, רחלי אסרף, בעלת מותג התכשיטים RACHEL DESIGN מחדרה, שמה לב למשהו חשוד. כחמש הזמנות הוזמנו לאותה כתובת בדיוק, ביישוב ביר אל-מכסור בגליל התחתון, מכרטיסי אשראי שונים ושמות שונים. אסרף צלצלה לחברת כרטיסי האשראי וגילתה שהכרטיסים גנובים.

"אלו היו הזמנות יחסית קטנות עם פריט אחד או שניים בסכומים לא גדולים. אבל חמישה אנשים שונים שמזמינים לאותה כתובת ביישוב שאנחנו ממש לא רגילים לשלוח אליו? זה ממש הדליק לי נורה אדומה", היא אמרה.

אסרף צלצלה לחברת כרטיסי האשראי כדי לאמת שהכרטיסים שייכים לשמות שהזמינו דרכם וגילתה שהם גנובים. "הזמנה אחת כבר יצאה לשם אז הפסדנו סחורה אבל ביקשתי מחברת האשראי להתריע בפני בעלי הכרטיס האמיתיים שהכרטיס שלהם נגנב. הייתי עושה את זה בעצמי אבל חברת האשראי לא הסכימה למסור לי את הפרטים".

בינתיים, אסרף פרסמה בפייסבוק באחת מקבוצות הרשת הגדולות סש"א, אזהרה לבעלות הכרטיס האמיתיות וחשפה שמדובר בשיטה.

אחת מהמגיבות הייתה מאיה מיקויין, מנהלת מותג התכשיטים HERAN&DAMEN. גם למותג הזה חנות פיזית ואתר אונליין וגם היא מספרת על אותו דפוס פעולה. "אצלנו זה התחיל כבר לפני כמה חודשים. כמה הזמנות של בעלי כרטיסי אשראי שונים הוזמנו לאותה כתובת באותו היישוב בדיוק. אלא שאנחנו לא חשדנו והוצאנו את ההזמנות. מדובר בהזמנות בגובה של כ-300-400 שקלים להזמנה. לא משהו שחשדנו בו ובתוך כל עומס ההזמנות לא שמנו לב".

מי שכן שמה לב הייתה חברת האשראי שצלצלה להתריע בפני מיקויין שכרטיסי האשראי בהם השתמשו הלקוחות גנובים. "כתבנו לנו בצד את השמות והכתובות ודי שכחנו מזה", היא אמרה, "עד שבחודש האחרון באמצע כל הטירוף של נובמבר פתאום שוב הוזמנו לאותה כתובת חמש הזמנות שונות".

אז מיקויין נזכרה באזהרה של חברת כרטיסי האשראי וצלצלה לטלפונים של הלקוחות שהזמינו אבל לא קיבלה מענה. "החלטנו באותו רגע להשהות את ההזמנות ולא להוציא ללקוחות", היא אמרה.

כשבוע לאחר מכן מיקויין גילתה שהחשדות שלה היו נכונים כאשר טלפון נוסף מחברת כרטיסי האשראי הזהיר אותה שהכרטיסים בהם הלקוחות השתמשו גנובים. "מאז אנחנו מאמתים פשוט כל לקוח שמזמין מאיתנו הזמנה ואנחנו חושבים שמשהו חשוד", היא אמרה. "חשוב לציין שההונאות נעשות גם ממקומות רבים מחוץ ליישוב הספציפי הזה, אבל ברגע שראיתי מה שרחלי כתבה בפוסט ישר חשבתי לקשר".

פרסומת

"יש ביטוח לבעלי עסקים שמאבטח מפני גניבות כאלה בדיוק, אבל הוא עולה 30 שקלים לעסקה ולבעלי עסקים אין מאיפה להוציא עוד כספים", אמרה אסרף. "מזל ששמתי לב לדבר הזה כי באותה קלות יכולתי להוציא את ההזמנות כי היה עומס באותו יום על האתר. כשאתה בחנות קל יותר להבין אם הכרטיס גנוב או יש שטר מזויף – אבל באתר זה כמעט בלתי אפשרי".

כשנשאלה האם מצאה את הנשים שאת השמות שלהן פרסמה כדי להזהיר אותן שגנבו להן את כרטיס האשראי, אסרף אמרה: "פנו אלי כמה בנות אבל אחרי בדיקה זה לא הן. יש עוד אחת שכרגע בודקת אבל אני מקווה שהפוסט באמת יעזור להן לחסום את הכרטיס ולעוד בעלי עסקים להיזהר ולשים לב לתופעה".