אחרי רפורמת סימון המוצרים במדבקות אדומות, משרד הבריאות חובר למשרד הכלכלה והמועצה לצרכנות כדי לפרסם השוואה רבעונית של סל מוצרים אותו הוא מגדיר כבריא, מה שלעיתים קרובות מתגלה גם כיקר יותר.

במסגרת זו, בנוסף להשוואת המחירים שמפרסם משרד הכלכלה אחת לתקופה, שכוללת השוואה של 68 מוצרים שנחשבים לפופולריים, מעתה תתפרסם גם רשימה של 64 מוצרים שמסווגים כבריאים, ביניהם פירות, ירקות, דגים, עוף, מוצרים מקמח מלא וקטניות שמבוססת על המלצת הבריאות למוצרים עם סימון ירוק. כלומר, מוצרים שמומלצים לצריכה, לעומת מוצרים עם סימון אדום שאינם מומלצים לצריכה על ידי משרד הבריאות.

הצעד הזה מתרחש לאחר ש-2020, שנת כניסת הרפורמה לתוקף, אמורה הייתה לשמש שנת מבחן להשפעת סימון המדבקות האדומות על מוצרים עתירי נתרן, סוכר ושומן, אולם הקורונה טרפה את הקלפים והשפיעה על היכולת למדוד את השינוי בהרגלי הצריכה, כיוון שהם השתנו גם בגלל הנסיבות.

"הסל יהווה המלצה תזונתית בהיבט של חוסן בריאותי, אשר מתחדד על רקע העלייה בתחלואה בעקבות השמנה", מסרו בהודעה לתקשורת משרדי הבריאות והכלכלה.

הסל, כך מצהירים במשרדי הכלכלה והבריאות, מבוסס על מזונות מומלצים לסימון הירוק וכולל ברובו מוצרים מהצומח, פירות וירקות, שמן זית אגוזים וזרעים, קטניות ודגנים מלאים וקטגוריות מוצרים מן החי כגון חלב ומוצריו ותחליפיו, ביצים עוף ודגים.

עם זאת, במשרדים מוסיפים להשוואה הערה לפיה "במסגרת השוואת המחירים לא נלקחה בחשבון איכות המוצר. בחלק מהמוצרים יתכנו איכויות שונות בין הרשתות אשר עשויות להשפיע על מחירם". האם אין קשר בין איכות גבוהה יותר לתרומתו הבריאותית של המוצר? ההשוואה לא עוסקת בכך, אלא נצמדת לסוגיית המחיר הזול.

מההשוואה הראשונה שמתפרסמת עתה עולה כי העלות הממוצעת של "סל בריא" עמדה ברבעון האחרון לשנת 2020 על 779 שקל, כאשר הפער בין הרשת שמכרה את סל המוצרים הבריא במחיר היקר ביותר, AM:PM, לבין הרשת שמכרה את סל המוצרים במחיר הזול ביותר, ברמי לוי, עומד על 241 שקל, המהווים כ-35%

בכל אופן, מההשוואה הראשונה שמתפרסמת עתה עולה כי העלות הממוצעת של "סל בריא" עמדה ברבעון האחרון לשנת 2020 על 779 שקל, כאשר הפער בין הרשת שמכרה את סל המוצרים הבריא במחיר היקר ביותר, AM:PM, לבין הרשת שמכרה את סל המוצרים במחיר הזול ביותר, ברמי לוי, עומד על 241 שקל, המהווים כ-35%.

"ביחוד בתקופה זו של התאוששות ממשבר הקורונה חשוב לאפשר רכישת מוצרים בריאים במחיר שווה לכל נפש", מסרה מיכל פינק, סמנכ"ל אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד הכלכלה.

פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות הוסיפה: "סל המזון הבריא התחרותי הוא נדבך נוסף לפעילות ועדת האסדרה שנועדה לשנות את סביבת המזון כך שהבחירה הבריאה תהיה הבחירה הקלה. הקורונה הציבה בפנינו אתגרים רבים וחיזוק החוסן הבריאותי באמצעות תזונה בריאה היא מטרה חשובה לקידום בעת הזאת" .

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס