לקראת הקיץ, החופש הגדול וימי השרב שכבר כאן, סביר להניח שכולנו נבלה יותר זמן תחת השמש ובחופי הים. לצורך כך, החלטנו לבדוק את מחירי תכשירי ההגנה מפני השמש ברשתות השיווק בניסיון להחליט איזה תכשיר הכי משתלם לקנות .הבחירה נעשית קשה יותר כשזה מגיע לתכשירי הגנה המיועדים לילדים מכיוון שמדובר על מוצר שלוחץ על נקודה רגישה של רובינו ושל הורים לילדים קטנים בפרט. לכן, לא פלא שהורים רבים מוכנים להוציא גם 100 שקלים לקרם הגנה שיבטיח לתינוק שלנו את ההגנה המרבית.

בחלק מהרשתות המגוון הקיים גדול יותר ובחלקן קטן יותר מאחר וזהו לא מוצר בסיסי שמוכרים ברשתות השיווק. ניתן לראות כי הפערים במקדמי ההגנה השונים, בין הרשתות השונות, מגיעים לעשרות אחוזים ובכמה מקרים לאף יותר מכך.

יתרה מזו, כל מותג משיק תחתיו מספר לא מבוטל של מוצרים תחת שמות שונים במחירים שונים שגורמים לצרכן הממוצע לבלבול רב ובחלק מהמקרים לרכוש מוצר במחיר יקר מאוד שלא לצורך. השוואנו מספר מוצרים, לכאורה זהים, בעלי spf 50  (מדד לאורך הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני כוויות שמש) המותאמים במיוחד לילדים  וניסינו למצוא את ההבדלים ביניהם.

בחנו בראשונה את אולטרסול של ד"ר פישר. המותג הוותיק מחזיק ב בנתח שוק של 64.7 אחוזים על פי מחקר של סטורנקסט ובין שלל המוצרים מחזיק בשניים המותאמים במיוחד לתינוקות: סדרת אולטרסול SPECTRUM SPF50 סדרה המסייעת להגנה מספקטרום רחב במיוחד של קרני השמש המזיקות UVA+UVB+IR+HEV שעלותה 60 שקלים ל-200 מ"ל (מחיר היכרות).

השני הוא  סדרת אולטרסול Baby Natural - הגנה מוגברת במיוחד לתינוקות SPF50+ ומכילה 100% מסנני קרינה טבעיים ללא חלקיקים בגודל ננו. התכשירים מועשרים בשמנים מסוג קמומילה, קלנדולה ופשתן להענקת לחות וריכוך העור. מכילים ביסבולול ותמצית אלוורה המסייעים להרגעת העור ומניעת גירויים ופרו–ויטמין B5 לריכוך, לחות ושמירה על גמישות העור במחיר מומלץ לצרכן - 60 שקלים ל-125 מ"ל.

לאחר מכן עברנו למותג סקין גארד של חברת carline שעל פי המחקר מחזיק בנתח שוק של 27 אחוזים. כאן בחנו 3 מוצרים המתהדרים גם הם ב , spf 50  עמידים במים, היפואלרגנים,ללא פראבנים ועומדים בתקן האירופאי המחמיר UVA BALANCE.

הראשון שנבדק הוא ספריי הגנה שקוף בעל הגנה גבוהה במיוחד 50SPF מתאים לעור בהיר מאד ובאריזה משפחתית וחסכונית של 300 מ"ל בעל אפקט הגנה כפול מנזקי השמש ונזקי הזמן שמחירו המומלץ לצרכן עומד על 50 שקלים. עד כה הוא גם הכי משתלם מבחינה כלכלית.

אלא שאז בדקנו תחליב הגנה לילדים המותאם במיוחד לעור רגיש, שעלותו היא 50 שקלים לבקבוק של 250 מ"ל ולא הצלחנו להחליט איזה מן המוצרים הכי טוב עבור הילדים. לדילמה הצטרף המוצר השלישי, גם הוא קרם הגנה שמתהדר בכל שאר הטוב שהמותג מציע אבל מגיע בצורת רול און, מיועד לילדים, קומפקטי ונוח לשימוש ומריחה על כל הגוף. לא מלכלך, לא נשפך ולא נוזל על הגוף,מכיל פרו-ויטמין B5 ,ויטמין E ועשיר באלוורה ואלנטואין להרגעת העור. עלותו המומלצת היא 30 שקלים ל70 מ"ל. (בערך 80 שקלים ל200 מ"ל).

כאן החלטנו לעצור את ההתלבטות וללכת על מותג הבית של סופר פארם במחשבה שהוא יהיה זול יותר אבל הוא רק הוסיף להתלבטות בשל מרכיב ייחודי שלא היה קיים בשום מקדם הגנה עד כה- הגנה מפני צריבת מדוזות. כאן בדקנו את  -life sunמוצר הגנה מפני השמש שגם נבדק קלינית כנגד מדוזות מסוגים שוני. בנוסף הוא גם  היפו אלרגני, מועשר בוויטמין E ובפרו ויטמין B5 מקדם הגנה 50 וכמובן בעלי הגנה רחבה מפני השמש מקרני UVA, UVB ו- IR בעלות של 40 שקלים  ל-120מ"ל (66 שקלים ל-200 מ"ל)- לא זול.

בצר לנו החלטנו לפנות לחו"ל ולראות האם שם המותגים מביאים בשורה שאין בארץ והאם נצליח למצוא את המרכיב החסר שישכנע אותנו לקנות מוצר ספציפי ולהעדיפו על פני המתחרים. לגבי שאלת המחיר לא היה לנו ספק כי מדובר ברמת מחירים גבוהה יותר מאשר המותגים המיוצרים בארץ, כמיטב מסורת הייבוא בישראל.

תחילה,בדקנו מותג המתמחה בטיפול וטיפוח עורם של תינוקות ושל נשים בהריון ולאחר לידה ומשווק בלעדית ברשתות פארם ובבתי מרקחת פרטיים. תחליב ההגנה החדש של mustela, מכיל מסנני קרינה מינרליים, שמן אבוקדו- ויטמין E ואינו מכיל פארבנים תוכלו לרכוש בשני גדלים. 170 שקלים ל – 200 מ"ל ו-120 שקלים ל-100 מ"ל. ללא ספק מדובר ברמה חדשה של מחירים.

לאחר מכן פנינו לבדוק את המותג הצרפתי אוון (Avene). מותג הדרמו קוסמטיקה שמוצריו מכילים גם פרה-טוקופריל שהינו אנטי אוקסידנט עוצמתי המגן מפני רדיקלים חופשיים. בנוסף, מכילים המוצרים גם את המים טרמליים של אוון, בעלי תכונות מרגיעות ונוגדות גירויים בעור. את תחליב הגנה לילדים SPF50+, ללא חומרי בישום, לעור רגיש ניתן להשיג בסופר פארם בסכום של 110 שקלים ל- 100 מ"ל.

גם מותג הדרמו קוסמטיקה השני מצפרת  שבדקנו LA ROCHE POSAY  לא נשאר מאחור. למותג 2 מוצרים מסדרת אנתליוס המעוגנים בפטנט ומאפשרת יעילות גבוהה יותר בהגנה כנגד קרני ה- UVA וה- UVB עם מינימום מסננים כימיים.

הראשון בסדרה הוא אנתליוס XL -ג'ל שקוף היוצר שכבה הידרופובית המסייעת להדוף מים מהעור. בעל הגנה  גבוהה SPF50+ גם במריחה על עור רטוב שעלותו 129 שקלים ל-250 מ"ל. אם נתעקש על מקדם הגנה המותאם לתינוקות, עם מינימום חומרים כימיים ומועשר בחמאת שיאה המסייעת לחזק את המחסום הטבעי של העור נצטרך להיפרד מכ87 שקלים בממוצע ל-50 מ"ל.

מילים כמו מעוגן בפטנט, מוצרים המכילים את המיים הטרמיליים ממעוינות לה רוש פוזה או אוון והעובדה שמדובר במותגים דרמו קוסמטיים בינלאומים ידועים הנמכרים בבתי מרקחת פרטיים בלבד בהחלט לא מקילים עלינו את מלאכת הבחירה ואף הוסיפו על ההתלבטות בין המוצרים שבחנו עד כה לבין מותגים שהם, ככל הידוע, מאוד איכותיים. והרי מה לא נעשה בשביל בקטנטנים שלנו. מסתבר שגם את חצי המלכות (או חצי מהמשכורת) נאלץ לתת בעבור מקדם הגנה.

מה עושים עם כל המילים הגבוהות האלה?

על פי האגודה למלחמה בסרטן יש לבדוק 3 מרכיבים: הגנה מקרני ה- UVA וה- UVB, אישור של משרד הבריאות ו SPF מעל 30. באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי קיים מגוון רחב של מוצרים ויצרנים של מסנני קרינה בישראל ויש לבחור את המותג שממנו נקנה את מקדם ההגנה אך ורק על פי המחיר הזול ביותר.

"רוב החברות עורכות מבצעים שונים לקראת הקיץ, מומלץ לעקוב אחר הפרסומים בכלי התקשורת ולרכוש במחיר הכדאי ביותר ובאריזה חסכונית," מוסרים מהאגודה. " זאת ועוד שלקראת הקיץ קופות החולים מקיימות מבצעי הנחות על מוצרי הגנה. מומלץ להיכנס לאתרי האינטרנט ובתי המרקחת של הקופות ולהתעדכן בהנחות שיכולות להגיע גם עד 60 אחוזים מהמחיר לצרכן".

גם במשרד הבריאות מסבירים כי הסיבה שאין פיקוח על המחירים נעוץ בעובדה כי בישראל הם מסווגים כתמרוקים בדומה לאירופה ולא כתרופות. הם גם מסכימים עם עמדת טוענים כי "מחירו של המוצר אינו משקף את טיבו ואת מידת החשיפה לשמש, כל עוד המוצר מכיל מסנני קרינה, עבר מבחני הגנה מהשמש וקיבל רישיון ממשרד הבריאות".

 

חוף ברייטון, אנגליה (צילום: Peter Macdiarmid, GettyImages IL)
חוף ברייטון, אנגליה | צילום: Peter Macdiarmid, GettyImages IL

"בסופו של דבר צריך לבחור את הקרם לפי רשימת מרכיבים ברורה", אומרת ד"ר אתי שגיא, רופאת עור בקופ"ח כללית. " דבר ראשון חפשו אם תכשיר ההגנה מכיל SPF גבוה. משמעות ה- SPF היא לכמה זמן הקרם יהיה יעל מפני קרני uvb המסרטנות. אם לדוגמה לוקח לכם 20 דקות עד שאתם מאדימים בשמש, שימוש בתכשיר  SPF50יעלה את הזמן בו יקח לכם לקבל כוויה ל-1,000 דקות".

לאחר מכן חפשו כי התכשיר מספק הגנה מקרני ה- UVA וה- UVB, אישור של משרד הבריאות ומרכיב נוסף שנקרא PPD שהוא כיסוי לקרני UVA. "משרד הבריאות אומנם הורה להסיר את האיזכור לרכיב הזה מעל גבי האריזות על מנת לא לבלבל את הציבור אבל יש כאלה תכשירים, במיוחד המיובאים שעדיין יציינו זאת", אומרת ד"ר שגיא.

דבר נוסף שמאוד חשוב לבדוק בתכשירי ההגנה הם 2 מרכיבים מינרליים: ZINC (אבץ) וטיטניום. "מרכיבים אלו מהווים את הענץ המינרלי בתכשיר והם למעשה מולוקלות המשמשות כמראה ומחזירות את קרני השמש. מכיוון שאלו מרכיבים טבעיים הם מומלצים יותר מאשר הכימיקלים שמוסיפים לקרם (כמו פאראבנים) ולכן יהיו נפוצים יותר בקרמים לעור רגיש", היא מסבירה.

ההבדל בין תכשירים המיועדים לילדים על פני מבוגרים טמונה בכמות המרכיבים המינרליים על פני המרכיבים הכימיים של התכשיר. "זאת לא חוכמה לתת לקרם ריח תות ולקרוא לו תכשיר לילדים", אומרת ד"ר שגיא."נסו לחפש תכשירים ללא חומרים משמרים ושהנגזרות הכימיות שלהם נמוכים (כל מה שמחיל באותיות 'בנזו'). העדיפו תחליב על פני ספריי שקוף מכיוון שהנגזרת החלבית של הקרם מעידה על הימצאות מרכיבים החוסמים יותר טוב את אור השמש", היא מסכמת.