מאות נהגים רכשו בשנה האחרונה כלי רכב שהצביעו על מד קילומטר נמוך, והיו מוכנים לשלם על כך יותר. אבל בדיקה במוסכים מורשים חשפה שהמד זויף והמכונית נסעה עשרות אלפי קילומטרים יותר.

כך למשל ב', תושב הדרום, קנה מכונית מרצדס אס.300 שנת 2017. המוכר טען שהמכונית נסעה רק 70 אלף קילומטר. אבל כשהגיע באחרונה לטיפול במוסך מורשה הוא גילה שמד הקילומטר זויף ושהמכונית למעשה עשתה בפועל 155 אלף ק"מ.

ב', פנה לסוחר המכוניות ממנו רכש את המכונית ולאחר דין ודברים הסכים הסוחר לפצות אותו ב-25 אלף שקל ובתנאי שלא יתבע אותו.

"הבנתי שעקצו אותי ומד הקילומטר זויף כדי שאשלם יותר כסף, אבל מצד שני אם הייתי תובע את סוחר המכוניות ומגיש תלונה במשטרה זה היה נמשך שנים של טרטורים אז העדפתי לקבל פיצוי ולא לתבוע ולהתלונן", הסביר ב'.

גם גדי, תושב חיפה, נתקל במקרה דומה כאשר רכש לפני כמה חודשים מכונית ניסן ג'וק שנת 2014 עם קילומטרז' של 120 אלף ק"מ. כאשר לקח את המכונית לטיפול במוסך גילה שמד הקילומטר זויף ולמעשה המכונית נסעה 220 אלף ק"מ.

גדי החליט לתבוע את בעל הרכב. זה טען להגנתו שלא ידע שמד קילומטר היה מזויף וטען שרכש את המכונית מסוחר בעל מגרש כלי רכב שהתחייב שהקילומטרז' הוא 120 אלף ק"מ. במסגרת הסכם פשרה המוכר ובעל המגרש הסכימו לשלם לגדי פיצוי של 30 אלף שקל.

לפני כמה חודשים ר', תושבת הקריות רכשה מכונית  מסוג סוזוקי ספלאש שנת 2011 בסכום של 22 אלף שקל. מד הקילומטר הצביע  על 45 אלף ק"מ. כאשר הגיע למוסך, התברר שמד הקילומטר זויף ובפועל המכונית נסעה 114 אלף ק"מ.

ר' הגישה תביעה נגד המוכר לבית המשפט לתביעות קטנות בקריות ודרשה פיצוי של 15 אלף שקל. המוכר טען שלא ידע כלל שמד הקילומטר זויף וטען שרכש את המכונית מסוחר. הוא תבע את הסוחר בתביעה צד ג'.

השופט שדן בתביעה קבע כי העובדה שמד הקילומטר זויף אינה פוטרת את המוכר מאחריותו והוא חויב לשלם לתובעת פיצוי של 10,500 שקל. יחד עם זאת קבע השופט כי הסוחר שלא סיפר לקונה הראשון שמד הקילומטר זויף יפצה אותו בסכום של 10,500 שקל.

המשמעות מד קילומטר גבוה היא ירידה בערך המכונית בעוד  שהקילומטר נמוך שומר פחות או יותר על ערכה ואפילו בדגמי מכוניות מבוקשים הקונה ישלם מחיר גבוה מעל המחירון.

"אנחנו יודעים על מאות מקרים של מדי קילומטר במכוניות שזויפו בשנה האחרונה בעיקר כאשר אנשים רכשו כלי רכב על סמך מילה של המוכרים שהקילומטרז' נכון ותקין כדי לחסוך עליות של בדיקה במוסך", אומר קצין משטרה, "בגלל הקורונה אנשים רצו לחסוך כסף ושילמו ביוקר כאשר רכשו מכוניות ללא בדיקה במוסך של הקילומטרז' והפסידו לעיתים עשרות אלפי שקלים. זו תופעה מוכרת ואנחנו מציעים כל מכונית לבדוק במוסך מורשה ולא לחסוך".