אם חשקה נפשכם בלימונדה, בריענון לסלט או בשדרוג לעוגה, אתם בוודאי מחפשים לימון. קחו בחשבון שתיפרדו מסכום של 14 עד 19 שקלים לק"ג לפחות. אבל מה הסיכוי שעבור המחיר היקר תקבלו לימון עסיסי ומלא מיץ באיכות טובה? נמוך מאוד.

"הלימונים שיש היום בסופר עבור תהליך של קירור ולכן כמות המיץ שיש בתוכם היא נמוכה מאוד. כמעט ואי אפשר אפילו לסחוט אותם כי במרבית המקרים הסיכוי שתקבל מהם מיץ הוא קטן מאוד", טוען אריה שרייבר מקיבוץ נירים שבנגב במערבי, אחד ממגדלי הלימון הגדולים בישראל, "זה הכול עניין של היצע וביקוש. בחורף אין כמעט ביקוש ללימון והמחיר נע סביב ארבעה שקלים לק"ג. צריך לקחת בחשבון שיש הרבה אנשים במדינה שמגדלים בגינה שלהם עצי לימון ולא צריכים לקנות בסופרים. הבעיה היא למעשה בקיץ שבו יש דרישה גדולה מאוד ללימון אבל עקב מחסור והביקוש הגדול מצד הלקוחות המחיר שלו גבוה מאוד".

עוד ב-mako כסף:

בישראל יש 200 אלף דונם של פרי הדר, מתוכם 17 אלף דונם של לימונים. "זו כמות גדולה מאוד יחסית למספר התושבים בישראל שצורכים לימונים. אנחנו אפילו מייצאים לחו"ל", אומר שרייבר, "בפברואר-מרץ המרכולים מוכרים לימון שהוא בשיא העונה ומלא במיץ. את הלימונים של החורף מאחסנים במקררים בטכנולוגיות מיוחדות ומוכרים אותו במרכולים בקיץ אבל האיכות ממש לא אותו דבר. מטבע הדברים רשתות השיווק מעלות את המחיר בקיץ בגלל הביקוש. היו שנים שהלימון הגיע ל-30 ו-40 שקל לק"ג. בכל אופן אני מקבל רק שליש מהמחיר שהוא נמכר בשווקים".

לדברי שרייבר בגלל שיש מעט מיץ בלימון לקוחות מעדיפים לקנות בתקופה הזו את 'הליים' (לימון קטן) שיש בו הרבה מיץ אבל יש להשתמש בו מיד, אחרת הוא טעמו הופך להיות מר.

לימונדה (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, אוכל טוב)
בחנויות הירקות מעדיפים מיץ לימון מקורי, בסופר מעדיפים את הזול | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, אוכל טוב

"זה תחליף ללימון בתקופה הזו של השנה אבל צריך להשתמש במיץ שלו גג אחרי שעתיים לאחר מכן הוא נהפך למר. הוא מתאים יותר לקוקטיילים ופחות לסלטים", מסביר שרייבר, "היו מחשבות בעבר לייבא לימונים מדרום אפריקה או ארגנטינה אבל זה לא משתלם לא כלכלית וגם בריאותית. יש סיכון לבעיות בריאותיות בזנים שהם מגדלים ויכולים לגרום לנזקים".

קונים כל השנה

ההסברים והמחירים לא בהכרח משכנעים את הצרכן הישראלי. בירקניות ובמרכולים השכונתיים הביקוש גדול לא מתווכחים על האיכות. "אתה מכיר בית בישראל שאין בו לימון?", תמה עאלה עובד בחנות הפירות והירקות "רג'א" בתל אביב ,"זה נכון שהלימונים לא באיכות הכי טובה בגלל שזו לא העונה אבל יש ביקוש והלקוחות קונים. הם לא יוותרו על הלימון ולא משנה מה המחיר. זה פרי שהלקוחות קונים בכל השנה גם אם הוא יקר כמו הבטטה למשל או האבוקדו".

לדבריו, הלקוחות אצלו מעדיפים את הלימון המקורי ולא מיץ הלימון המשומר שנמכר בחנויות במחיר זול מאוד. בסופרמרקטים המגמה קצת הפוכה. הלימונים הירוקים והקשים נטולי המיץ והיקרים מבריחים את הלקוחות שמעדיפים את המיץ המשומר, שמחירו נע בין 4.5 שקלים ל-9 שקלים.

"מרבית הלקוחות לא קונים את הלימון בעיקר בגלל שהוא יקר מאוד", טוען עובד במחלקת ירקות בסופרמרקט גדול בדרום הארץ, "הם ממששים אותו ומבינים שהוא לא שווה את המחיר והולכים לקנות מיץ משומר או תחליפים אחרים כמו הליים. זו לא תקופה הכי טובה של הלימון, אבל תמיד יש את הגרעין הקשה של הלקוחות שלא מוותר עליו. בגדול הבעיה של הלימון בעונה הזו שהוא חזק מאוד וכמות המיץ באמת קטנה אז אנחנו נתקעים עם המלאי".

יש לכם תלונה צרכנית? כתבו אלינו money@mako.co.il