הציפור, ביצת הזהב והדולר שהיא מחזיקה בפיה (צילום: gotbaby, Istock)
בנק ישראל מנסה לתפוס שתי ציפורים במכה אחת: לטפל במשבר הכלכלי ולהכות בשקל | צילום: gotbaby, Istock

לאחר שורה של מסרים, מרגיעים יותר או פחות, החל בנק ישראל לנקוט צעדים מעשיים לטיפול במשבר. למראית עין נקט הבנק בשתי פעולות נפרדות: הכרזה על כך שמדיניות רכישות המט"ח לא תסתיים במכסה המתוכננת, ובהפחתת ריבית מפתיעה בשיעור מחצית האחוז.

מבקריו הקבועים של פישר הזדרזו להפטיר: "מעט מדי, מאוחר מדי" ופירשו שהבנק אולץ להפחית את הריבית כחלק מתכנית גלובלית של נגידי מדינות בחו"ל, והקדמת ההודעה בישראל נבעה בשל כניסת יום כיפור. אני סבור שמי שמסתפק בניתוח ומסקנה כה שטחית, אינו מבין כי בנק ישראל החליט לשנות את כללי המשחק.

דבר לא מנע מהנגיד הישראלי לצרף את ההפחתה שלו להפחתות בחו"ל ולבשר עליה בערב החג, יחד עם עמיתיו הנגידים באירופה וארה"ב. עמדה בפניו גם האפשרות להודיע על ההפחתה באותו יום ג', יום לפני ערב החג, במתכונת הרגילה, לאחר סיום המסחר.

והנה החליט הנגיד להכריז על המהלך החשוב תוך כדי מסחר, בהפתעה גמורה.

שתי ציפורים

לי אין ספק שבפעולה זו התכוון בנק ישראל לתפוס שתי ציפורים במכה אחת: לטפל במשבר הכלכלי ובד ובבד להכות בשקל שהתחזק באחרונה, מעבר ומעל לכל פרופורציה. בנק ישראל הכיר בתופעה, שבלטה במיוחד לאחרונה כשהדולר התחזק בשיעורים ניכרים ביחס לכל מטבעות העולם, למעט היין והשקל. כשלוקחים בחשבון את רכישות המט"ח של בנק ישראל, התחזקות השקל מעוררת תהיות גדולות יותר. ההסבר הנפוץ לתופעה - שישראלים מחזירים כסף הביתה - הוא לכל היותר חלקי ובכל מקרה רחוק מלהניח את הדעת.

ריכשו מט"ח עכשיו

אחד הגורמים שגייסו חובבי השקל ברחבי העולם היא המדיניות הגלויה של בנק ישראל. שקל חזק מדי מהווה איום על כלכלת ישראל ובכדי להתמודד עם איום זה שינה הבנק המרכזי טקטיקה ויש בכך יותר מרמז עבה עבור המשקיעים. אקצין ואומר כי חוץ מלומר למשקיעים במפורש "רכשו מט"ח", אמר הבנק המרכזי הכול.

האם יצליח הבנק במשימתו? יש לי הרגשה שכן. כמובן שיש מחסומים בדרך. ראינו ביום שישי האחרון את הניסיון המפורסם לפרוץ את מחסום 3.65 שלא צלח. כפי שציינתי בעבר, מנגד עומד גורם חזק מאד ויש לו אורך נשימה.

שני גורמים יכולים לשחק לידיו של בנק ישראל. האחד, המשך מסע ההתחזקות של הדולר בעולם והשני, משבר הנזילות שעשוי לגרום לגופים מחו"ל שהשקיעו בישראל למשוך כספים נזילים (שהושקעו בשחרים), דבר שכמובן ייצור ביקוש למט"ח. אם יתקיימו גורמים אלו, צפוי לנו השבוע מסחר סוער ומרתק.

לצד מהלכיו מחזקי הדולר, מספק הנגיד התבטאויות המחזקות את השקל. אחת כזו נרשמה מפיו אמש, כשאמר שככל שהמצב הפיננסי בארה"ב יחמיר, יתחזק המטבע המקומי. התבטאות מיותרת לחלוטין ומבלבלת, ואולי גם היא חלק מהאסטרטגיה החדשה.

קשיים בארה"ב אינם בהכרח שקל חזק

התבטאות הנגיד באשר לזיקה בין חולשה בארה"ב לחוזק השקל, לא מדויקת: כיום מומר כסף לשקלים בגלל שיעור הריבית הגבוה בישראל. אפשר להחזיר כסף הביתה ולהשאירו במט"ח. אם הקטסטרופה בארה"ב תימשך, היא תתפשט לכל העולם ובוודאי לישראל. הריבית תופחת משמעותית גם פה. אם הדולר ימשיך להוות מטבע מפלט בכל העולם (למעט יפן) כפי שקורה היום, לא יפסח הדבר גם עלינו ורבים יעברו להשקיע חלק מהתיק הסולידי שלהם באפיק צמוד מט"ח דולרי.

לא נותר לי אלא לקוות שהתבטאות זו לא תחזור כבומרנג אל פישר, ותכה בשאיפותיו לדחוף את הדולר כלפי מעלה.

מילה טובה לסיום

אני סבור שהצמרת הכלכלית שלנו מגלה מנהיגות ראויה להערכה. הנגיד, שר האוצר והחשב הכללי ביטלו את נסיעתם לקרן המטבע והעדיפו לנהל ישיבות חירום לטיפול במשבר.

שר האוצר נלחם בעוז בניסיונות הפופוליסטיים לפרוץ את מסגרת התקציב, עד כדי איום בהתפטרות מתפקידו. הייתי שמח לראות עוד שרים ומנהיגים אחרים נוהגים כך בנוגע לתחום אחריותם. זה לא מבטיח הצלחה, אולם זה בהחלט מעודד.

חג שמח!

יוסי פרנק יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס