גם אם מעולם לא תקשרתם עם רוחות, בטח צפיתם את הנתון הבא: המשבר הכלכלי הביא בשנת 2008 לצמצום מספר העשירים בעולם, כאשר גם כאן בישראל נפרדנו מ-2,300 מיליונרים. על פי דו"ח העושר השנתי שמפרסם בנק ההשקעות מריל לינץ', נותרו כעת בארצנו הקטנטונת רק 5,900 מיליונרים.

מסתבר כי למרות שגורמים שונים בירושלים מתעקשים להגדיר את ישראל "אי של יציבות", עשירי הארץ נפגעו יותר מעשירי העולם. כך למשל, בעוד ששיעור המיליונרים בעולם ירד ב-14.9% לעומת שנת 2007, בישראל הוא צנח ב-28%. אפילו בארה"ב, מקור המשבר הגלובלי, מספר המיליונרים ירד ב-18.5% בלבד.

למעשה, בישראל נרשמה הצניחה הגדולה ביותר כמעט ביחס למדינות המפותחות (OECD). ביפן, למשל, ירד מספר המיליונרים ב-10% ואילו בגרמניה נרשמה ירידה מינורית של 3% בלבד. אפשר להתנחם בכך שבהונג קונג נרשמה הצניחה הגדולה ביותר בשיעור של כ-61%, אולם כאן מדובר במדינה מתפתחת.

מיליונר, אגב, מוגדר על פי מריל לינץ' כמי שיש לו לפחות מיליון דולר נזיל, לא כולל השקעות בנכסים וללא כל התחייבויות. על פי הדו"ח, כל מיליונר כזה מחזיק בממוצע הון נזיל בגובה 3.3 מיליון דולר לעומת 4 מיליון דולר בשנת 2007. גם בעולם וגם בישראל הצטמצם ההון של המיליונרים בשיעור זהה של 19.5% - 30 מיליארד דולר פחות לישראלים ו-32.8 טריליון דולר פחות לעשירי העולם.
צניחה במספר המולטי-מיליונרים

אבל למה לבכות על צרות של מיליונרים אם אפשר לדבר על אלה של המולטי-מיליונרים? מולטי-מיליונר נחשב למי שמחזיק הון נזיל של 30 מיליון דולר לפחות, לא כולל נכסים וללא התחייבויות. כמו בעולם, מספר המולטי-מיליונרים בישראל צנח ב-24.6%, והוא עומד על 73 בלבד. במילים אחרות, ישראל נפרדה בשנה האחרונה מ-24 מולטי-מיליונרים, שנאלצו להסתפק בהגדרה המעליבה: מיליונרים.

בניין בבנייה (תמונת AVI: אור גץ, חדשות1 ערוץ 2)
השקעות כושלות בנדל"ן פגעו בעשירי העולם | תמונת AVI: אור גץ, חדשות1 ערוץ 2

"הירידה במספר המיליונרים בישראל נובעת מהזעזועים שפקדו את השווקים הפיננסיים בישראל ובעולם לצד ההפסדים הכבדים שנרשמו בהשקעות ריאליות כמו נדל"ן מניב ועוד", מסבירה מנהלת הבנקאות הפרטית של מריל לינץ' ישראל, סיגל שפירא. בשיחה עם "גלובס" היא מבהירה: "לא הייתי אומרת שהמיליונר הישראלי הוא מהמר יותר, אבל הוא בהחלט משקיע באפיקים פיננסיים ונדלניים רבים בעולם. את זה צריך לחבר לעובדה שהשוק המקומי נפל ב-40%, ולכך שמרבית היצוא מישראל מופנה לאירופה ולארה"ב - שני אזורים שספגו מכה קשה מהמשבר".

לדבריה, "המפולות שנרשמו בבורסות העולם, שהיוו אפקט דומינו, הסבו למיליונרים הללו הפסדים גדולים והביאו למחיקת רווחי ההון שצברו אותם משקיעים בשנים קודמות. השחיקה בשווקים הריאליים, כמו למשל בתחומי הנדל"ן, יצרה גם היא אפקט שלילי על רווחי אותם המשקיעים, שחלקם נאלץ לבצע מחיקות בגין השקעות כושלות".

פחות יאכטות, יותר תכשיטים

מטוס פרטי (צילום: istockphoto)
הצד המזעזע של המשבר: המיליונרים קונים פחות מטוסים פרטיים | צילום: istockphoto

על פי מריל לינץ', המשבר הביא את עשירי העולם לצמצם את ההוצאות שלהם בתחום "רכישות תשוקה". פחות מטוסים פרטיים, פחות יאכטות, פחות מכוניות יוקרה ופחות חפצי אמנות. הירידה הגדולה ביותר נעשתה בהוצאות על טיולי נופש מפוארים - אולי מפני שעשירי העולם היו טרודים מדי בשביל לצאת להרפתקאות כאלה. ולמרות זאת (ואולי דווקא מהסיבה הזאת), מסתבר כי שיעור ההשקעה בתכשיטים, זהב ואבני חן זינק ב-12%.

עיקר העניין בתכשיטים נמצא במזרח התיכון ובאסיה ואילו המיליונרים באירופה ובאמריקה הלטינית השקיעו יותר בחפצי אמנות. שפירא מסבירה כי הגידול בתחום התכשיטים מוסבר ברצונם של המיליונרים והמולטי-מיליונרים להשקיע במה שנראה בעיניהם כ"השקעה בתחום בטוח", כשהם מאמינים כי השקעות אלה ישמרו על ערכן בטווח הארוך באופן טוב יותר.

לתשומת לב עשירי הארץ, דו"ח העושר מצביע גם על סיבה לאופטימיות: עד שנת 2013 יצמח הונם של המיליונרים ל-48.5 טריליון דולר - צמיחה שנתית של 8.1%. הדו"ח מעריך כי צפון אמריקה ואסיה-פאסיפיק יובילו את הצמיחה הפיננסית, כאשר אזור אסיה-פאסיפיק אף יעקוף את צפון אמריקה בשנת 2013. אזורים אלה יקבלו זריקת עידוד על ידי הגברת רמת הביקוש הצרכני בארה"ב והרחבת האוטונומיה של הכלכלה הסינית, שכבר עתה מעודדת צמיחה מוגברת של הביקוש הצרכני.

עשירי העולם יכולים להתנחם גם באמרה של קלינטון ג'ונס: "מעולם לא נקלעתי למצב שהיותי בעל ממון החמיר אותו...".

המיליונרים בעולם הולכים על מזומנים

המיליונרים בעולם צמצמו בשנת 2008 את חשיפתם לנכסים ברחבי הגלובוס והגדילו את שיעור האחזקה שלהם בהשקעות בטוחות ופשוטות יותר. כלומר, ערוצי השקעה שמניבים הכנסות קבועות יותר ובאמצעות נכסים נזילים. כך, ההשקעות בנדל"ן גדלו ב-4% לעומת 2007 והן מהוות 18% מסך תיק ההשקעות של המיליונרים בעולם.

על פי הדו"ח, שיעור האחזקות מבוססות המזומנים צמח גם הוא באופן ניכר לרמה של 21% מסך תיק ההשקעות - גידול של 7% לעומת שנת 2006. ביפן, שבה שיעור החסכונות היה גבוה באופן מסורתי, נרשם השיעור הגבוה ביותר של מיליונרים שעברו לאחזקות מבוססות מזומנים - לא פחות מ-30%.

לעומת היפנים, המיליונרים של צפון אמריקה נחשבים לבעלי שיעור המזומנים או ההפקדות הנמוך ביותר מסך תיק ההשקעות שלהם שעמד בשנת 2008 על 14% בלבד. יחד עם זאת, עדיין מדובר בגידול של 3% לעומת שנת 2007.

"הנפילות בשווקים הפיננסיים לצד הפסדים ריאליים חייבו את המשקיעים לנקוט מדיניות זהירה יותר והתוצאה היא שלאחר מימוש ההשקעה (לעיתים בהפסד ניכר), העדיפו המיליונרים לעבור ל'עמדת המתנה'", טוענת סיגל שפירא ממריל לינץ'.

"עצם חסרונם של חופים בטוחים, כאשר אפילו אפיקי השקעה סולידיים הניבו הפסדים, הביאו חלק גדול מן המשקיעים להחזיק כספים בהשקעות קצרות טווח ונטולות סיכון - כמו למשל מכשירים פיננסיים שבהם הסיכון נמוך, אבל גם התשואה נמוכה", הוסיפה שפירא.