אין תמונה
עופר שלח ורביב דרוקר. צו 8 לאולפן החדשות

במסגרת היערכותן של מהדורות החדשות ותוכניות האקטואליה למבצע "עופרת יצוקה" בעזה עלתה אתמול בערוץ 10 תוכנית יומית של עופר שלח ורביב דרוקר, המסקרת ומנתחת את האירועים בדרום.
בתוכנית, שתשודר בימים ראשון עד חמישי ב-16:00 ינתנו דיווחים שוטפים על הנעשה ברצועה ומטרתה העיקרית היא ליצור רצף שידורי אקטואליה שיחל אחר הצהריים ויסתיים בערב עם מיקי חיימוביץ' ויעקב אילון במהדורה המרכזית. "אנחנו לא באים להמציא את הגלגל", מסביר דרוקר, "מפעם לפעם נחפש את הזוויות שלנו, שאני מקווה שיהיו מרעננות אבל אני בכלל לא בטוח. בימים כאלו הכל מדובר ונטחן המון פעמים".

זה אומר שתזנחו את הקו העוקצני שלכם לטובת סגנון מתון יותר?
"בדרך כלל בזמן מלחמה הציבור מעדיף מסרים ממלכתיים ופטריוטים על פני מסרים ביקורתיים, אני חושב שזה טבעי ומובן. לא נעשה מהדורה צינית, משועשעת ותוקפנית, נהיה הרבה יותר ממלכתיים, ידידותיים לסביבה וקלים לעיכול".

מדובר בדרישה של הערוץ או שזה בא מכם?
"אף אחד לא מדבר איתנו על תכנים כי סומכים עלינו. זו הבנה של עופר ושלי, שנינו עשינו קילומטראז' לא קטן בסיקור מלחמת לבנון, ההתנתקות, אשפוז שרון ומבצעים צבאיים. לא צריך לשנות את תוכן הדברים שיש לך, צריך לשנות דברים שקשורים לסגנון שלך. ניתן לבקר את מה שצה"ל עושה בעזה אבל להגיד את זה בצורה הרבה פחות בוטה ותוקפנית, בשונה מהרגלך בימי חול".

במלחמת לבנון השנייה חזרת ואמרת "זה לא יסתיים טוב". האם גם עכשיו אתה מתנגד להמשך המבצע בעזה?
"רעיון הפסקת האש היה רעיון מאוד נכון. חבל שהדרך שבה הוא נוהל פגעה באפשרות לקחת אותו. בדיוק כמו במלחמת לבנון השנייה, מיצינו את היכולת הצבאית האווירית האפקטיבית ויש הרגשה שלא כל כך רוצים להיכנס מהקרקע. הברירות הם ללכת להפסקת אש או ללכת לתקופה של דשדוש, ובדשדוש אתה רק מפסיד כי אתה לא מצליח להכאיב להם והם מצליחים להכאיב לך. לכן הפסקת אש הייתה יכולה להיות כרגע הפיתרון הנכון".

יש לך דעה מוצקה, תביע אותה בשידור?
"בצורה הרבה פחות חדה ממה שאני אומר לך, לא בגלל הרגישות הציבורית אלא בגלל שבתקופה כזו אתה לא חשוף לכל המידע והרבה דברים נסתרים מעיניך. גם במלחמת לבנון השנייה ידענו הרבה דברים בדיעבד ויכול להיות שהם היו משנים את גישתנו בכל מיני סוגיות ועמדות".

המלחמה על הרייטינג

בתפר שבין תוכניתם של שלח ודרוקר למהדורה המרכזית עם מיקי ויעקב רווי אחר הצהריים של ערוץ 10 בתוכניות האקטואליה ("רפי רשף", "לונדון וקירשנבאום") שמדווחות באופן שוטף מהחזית בדרום. דרוקר חושב שזה קצת יותר מידי, "מספר שעות שידורי האקטואליה מוגזם בכל הערוצים. יחד עם זאת, כולנו מבינים את המקום שבו אנחנו נמצאים עכשיו ומערכות התקשורת באמת עושות מאמץ אדיר להיות בכל מקום ולתת שירות טוב לתושבי הדרום".

חיל האוויר תקף ארבע מטרות ברצועת עזה (צילום: רויטרס)
הלחימה בעזה. לרייטינג אין משמעות | צילום: רויטרס
המלחמה טובה לרייטינג?
"זה משפט כזה מכוער, כי אתה צריך לזכור שרייטינג בתקופת מלחמה לא שווה כסף. אין יותר פרסומות, וזה שהרייטינג שלך עולה לא אומר שההכנסות של הערוץ עולות. מלחמה בטלוויזיה זה גם לא דבר שמשתלם כלכלית, תהיה בטוח שהערוץ מוציא הרבה מאוד כסף על סיקור בזמן אמת: הניידות, הלווינים, כמות הכתבים, החומרים, הצלמים והשעות הנוספות. מלחמה זה לא רווחי, יש בזה הרבה יותר הפסד מאשר רווח".

מה דעתך על כך שהמועמדים לראשות הממשלה מנכסים לעצמם את המלחמה בשלטי החוצות? לציפי יש אומץ, ברק מסתכל לאמת בעיניים ונתניהו מצדיע לחיילים ולתושבי הדרום
"אני לא חושב שזה ראוי לגינוי כי אלו לא מודעות פרובוקטיביות שעושות עכשיו איזה תעמולת בחירות. זה ברור שהמפלגות מנסות בצורה עדינה להפיק רווח פוליטי מהמלחמה, אבל בלי שזה יעצבן אותך כמי שמצפה מהן לאחדות".

זה עדיין שימוש במלחמה לטובתם האישית
"הם מנסים לעשות את זה בסופר עדינות. חוץ מאנשים עם רמת חשדנות מאוד גבוהה, רוב האנשים לא רואים בזה משהו שעובר את קו הגבול של מותר ואסור בזמן רגישות ביטחונית".

לנוכח המצב, הבחירות צריכות להידחות?
"המציאות תכתיב את זה. אם המבצע יימשך ויוחמר ואנשים יישארו במקלטים, לא תהיה ברירה אלא לדחות את הבחירות. אבל צריך לזכור שזה דבר שחייב להיעשות בקונצנזוס, חייבים שכל המפלגות יסכימו, וזה קרה רק פעמיים בתולדות המדינה".