טופז בימים קשים, ארכיון (צילום: חדשות 2)
טופז. במצב קשה | צילום: חדשות 2

הסתבכותו של דודו טופז בפרשת החשד לתקיפת אנשי התקשורת, מפתיעה אולי את חבריו ומכריו, אבל בהחלט לא גרמה שוק לפסיכולוגים ולמטפלים. "זה מחיר התהילה, והנפילה שבאה לאחריה", מסביר הפסיכולוג פרופ' עמוס רולידר. 

"קחו לדוגמה את המקרה של אורי זוהר: יום אחד היה סלב ענק, יום אחר כך עבר לדת – למה? כי כשאתה מכור לחיזוקים ולהכרה חברתית, כשאין לך תמיכה ומשפחה ששומרת עליך עם הרגליים על הקרקע, אתה מגיע לשפל. ואז אתה בוחר בקיצוניות – יש כאלה שחוזרים בתשובה, ויש כאלה שפונים למקומות אפלים יותר.
יכול להיות שמערכת משפחתית יציבה הייתה עוזרת לו להתמודד עם המחסור בתשומת לב. ברגעים כאלה, זה מה שמציל אותך, אתה מבין מה באמת חשוב בחיים".

אי שפיות מסוימת?

אכן, חוסר היציבות בחייו של טופז לא היה נחלת הקריירה שלו בלבד; גם בחייו האישיים הוא מעולם לא ניהל מסגרת משפחתית יציבה. יש לו שלושה ילדים משלוש נשים שונות, ומערכות הנישואים שלו לא החזיקו מעמד. ובכל זאת, האם כל סלב בנפילה ללא מסגרת משפחתית יציבה, יכול ליפול לתהומות כאלה? האם לא דרושה אי שפיות מסוימת כדי להידרדר למעשי אלימות?

פרופ' עמוס רולידר: "בוודאי שיש פה משהו נוסף, תופעה שהיא קשה וחריגה במובן הזה שקשורה למבנה אישיות ייחודי. אבל הנפילה כנפילה, עם כל התחושות הקשות, זה דבר שחווה כל כוכב שנפל. דבר עם דן שילון, הוא יספר לך מה הוא עבר. מה החזיק אותו? יכול להיות שאשתו עמדה שם לצידו, יכול להיות שהגולף בקיסריה. תסתכלו על פוליטיקאים אחרי פרישה. לכולם קשה.

ההתמכרות לרייטינג היא כמו סם. זאת התמכרות לסגידה חברתית, וכשאתה לא מקבל אותה עלול להיות מצב של אובדן חושים טוטאלי. כולם מדברים על כמה קשה להיות כוכב נולד, אבל הרבה יותר קשה לאדם להיות למעלה במשך שנים, ואז יום אחד ליפול. כשהסם שלך נלקח ממך, לא צריך להשתומם ולהתפלא כשמישהו מנסה להחזיר לעצמו את הסם בצורה אלימה ופושעת".

דן שילון בטקס פרסי הטלוויזייה (צילום: עודד קרני)
שילון. מכיר את הרגשת הנפילה ברייטינג | צילום: עודד קרני
כלומר, אתה יכול להבין איך אדם נורמטיבי הופך לאכזרי בנסיבות האלה?
"דודו חשוד שהוא פגע באנשים שלקחו ממנו את הסם – מה מפתיע כאן? מדובר ברצון נואש לתשומת לב, ובכמויות שדודו הורגל אליהן – זה כמו 50 סיגריות ביום".

"ראיתי בטלוויזיה איך בסוף ההצגה שלו הוא מעביר מיקרופון בין האנשים בקהל, שיגידו איך וכמה הם אוהבים אותו. אתה מסתכל על האדם הזה ואומר – רחמים עליו שהוא מנסה בכל מחיר להחזיר לעצמו טיפה מהסם הזה. זה בדיוק התהליך שמביא בן אדם לאובדן עשתונות. סגידה חברתית זה סם קשה במיוחד, ודודו רצה לחזור להזריק אותו".

משפחה יציבה ומקצוע נוסף בצד

"אהבת הקהל היא התמכרות שנותנת לאדם הרגשה שהוא נפלא ומקסים", מסבירה הפסיכולוגית הקלינית ד"ר איריס רייצס. "זה מתחיל מהעיניים המתפעלות של ההורים שלנו כילדים - כך נבנה הדימוי העצמי שלנו, משם מתחיל טיפוח האגו. זו התפתחות בריאה. אבל במקרה של מפורסמים, ההכרה ואהבת הקהל נשענות על הדימוי של האדם, ועולה השאלה עד כמה בעצם הם מכירים אותו. ברגע הנפילה, האדם מסתכל במראה ופתאום רואה את עצמו בגדול האמיתי שלו, והוא לא יודע איך להתמודד עם זה".

מה סלב יכול לעשות כדי לרכך את הנפילה שתבוא?
פרופ' רולידר: "אני מציע לכל סלב שני דברים: קודם כל, מקצוע נוסף בצד, בשביל יום הנפילה – שלא ייפול חזק מדי. הדבר השני זה משפחה ומערכת זוגית, שיידע להבדיל בין העיקר לתפל בחיים. ברגע שאין לך משפחה יציבה, אתה יותר פגיע".

ד"ר רייצס: הדבר הכי בולט בפרשה הזו היא שאין חסינות לאף אחד. כמו שהתקשורת המליכה את דודו טופז, כך היא מורידה אותו עכשיו. מתעללים בו עוד לפני שנשפט, באותה אכזריות ובאותה פולשנות שלא נותנת לאדם שום תחושה של שליטה. לסלבס אין שליטה על זה- לא בהמראה ולא בנחיתה".

יכול להיות שדודו נהנה לחזור לכותרות?
פרופ' רולידר: "לא, לא ככה, ממש לא. הסבל שלו הוא עצום".

בלעדי ב-mako: מכורים ל"כמעט מלאכים"? צפו בלמעלה מ-8 שעות של כוכבי "כמעט מלאכים" מפספסים, מתראיינים, בחזרות מאחורי הקלעים ועוד.

ועוד בmakoבידור: נטע לי וגבי חוזרים לזוגיות, גאלה קוגן היא הדבר הבא, כוכבי "הישרדות" לא יכולים לעזוב את הים, החברים של דודו טופז לא מאמינים, טופז עצמו נשמע נזעם על בכירי התקשורת בבלוג שכתב לפני כמה שבועות,  בר רפאלי חוגגת יום הולדת עם כוכבי "הישרדות", עינב בובליל ואיל קיציס ישתפו פעולה בתכנית חדשה, כל השערוריות של דודו טופז.