מתחילת שנת 2020 נרצחו 22 נשים (עד 8 בנובמבר), כשב-35 אחוזים מהמקרים החשוד ברצח הוא בן הזוג. בתקופה האחרונה דובר לא מעט על ההחמרה במקרי האלימות במשפחה עקב מצב הקורונה. השבוע צוין יום המאבק באלימות כלפי נשים כשנשמעים עוד ועוד סיפורים מצערים על אלימות במשפחה. אילנית לוי מגישת התוכנית "גלית ואילנית" התייחסה לנושא ופתחה במונולוג .

"השבוע ציַינו את יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים. המאבק שלנו", פתחה גוטמן. "עשרים נשים נרצחו השנה בידי בני זוגן. עשרים נשים. אימהות, בנות, אחיות. "אל תשתקי", "קומי וצאי", "יש לך למי לפנות". אנחנו מדקלמים את המשפטים האלו, מבטיחים לנשים הכלואות בתופת יום יומית שנעזור, נחבק, נעטוף. אבל האם זה באמת מה שאנחנו עושים?".

"כשדיברתי על המאבק הכל כך חשוב הזה, קיבלתי המון הודעות מנשים אמיצות, ששיתפו אותי במציאות הנוראית, המצמררת שהן עברו וחלקן - עדיין עוברות. כל הודעה כזו, כל אישה כזו, היא עולם ומלואו שמפלח את הלב. אחת מההודעות הייתה של דנה, שם בדוי, שסיפרה לי שכבר עשר שנים היא אישה מוכה. עשר שנים. עכשיו היא סוף סוף אוזרת אומץ. מבקשת לעזוב. אבל - אין לה כסף. כן, דנה ענייה מדי בשביל לברוח מהגיהינום הפרטי שלה. והיא לא היחידה".

אילנית לוי, מרץ 2020 (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של אילנית לוי)
צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של אילנית לוי

"ממאות ההודעות שהגיעו אלי הבנתי שמדינת ישראל אולי מנסה, אבל בַּפּועל - לא עושה מספיק למען נשים מוכות שמבקשות להיחלץ, שמנסות להינצל. נשים חזקות, כאלו שמחליטות להתנתק מכבליה של אלימות, פיסית, מינית, כלכלית, נפשית ואז מגלות שאחרי שניצלו ממלחמת הקיום לצד בעל אלים, הן ניצבות בפני מלחמה חדשה. במקום להחלים, לאחות את הנפש הפצועה, לטפל בַּילדים שהקרקע נשמטה להם מתחת לרגלים, הן נדרשות לעמוד מול הממסד האטום ולהתחנן לעזרה. להתחנן לכסף".

"ערימות של טפסים ובירוקרטיה מתישה. אלו שיישארו בקהילה יצטרכו לחטט בפצעי הנפש כדי לגרד אחוזי נכות, אלו שיברחו למעון לנשים מוכות יאלצו להמתין חודש, אולי יותר, עד שיקבלו מהמדינה כסף כדי להתקיים. לעומת זאת, גבר אלים, שישב בכלא והשתחרר, יקבל מענק יפה שיעזור לו להסתגל לחיים החדשים. זה המצב בישראל בשנת אלפיים ועשרים".

"איך הגענו למצב הזה? איך יכול להיות שיש נשים שחיות בתוך התופת רק כי אין להן כסף לצאת?  רק כי אין להן מי שיושיט יד בחוץ? הגיע הזמן שהמדינה, הפוליטיקאים, האנשים שמחוקקים את החוקים ומעבירים את הרפורמות, גברים ונשים לא רק יגנו את האלימות אלא גם יעשו, ישנו. תנו לנשים האלו מענקי חירום, מידיים, בלי טפסים ובלי בירוקרטיה, תעזרו להן לצאת, להתחיל חיים חדשים. מגיע להן, מגיע לילדים שלהן, מגיע לנו".