מומחי אבטחת מידע מזהירים כי תחום הביולוגיה הסינתטית שמתמקד בבנייה ותכנות של צורות חיים על ידי האדם מתפתח מהר מידי ועוקף את זה של טכנולוגיית המחשבים. לפי המומחים הדבר עלול בעתיד הקרוב לאפשר להאקרים לתכנת וירוסים שישלטו או יפגעו במוח האנושי.

מוח (צילום: Henrik Jonsson, Istock)
בקרוב נצטרך גם אנטי וירוס למוח? | צילום: Henrik Jonsson, Istock

"ביולוגיה סינתטית היא אחת הטכנולוגיות הכי חזקות כיום בעולם. זוהי הכתיבה של החיים". אמר אנדרו הסל מאוניברסיטת הסינגולריות בקמפוס המחקר של נאס"א לדיילי מייל הבריטי.

"אני חסיד התפיסה כי תאים חיים הם מחשבים והקוד הגנטי (DNA) הוא שפת התכנות שלהם. זה יכול להוביל לעולם בו האקרים יוכלו להנדס וירוסים או חיידקים כדי לשלוט במוחות אנושיים".

התחזית של הסל אינה מעודדת, אמנם הוא צופה עולם בו אנשים יוכלו להדפיס את ה-DNA ואפילו לפענח אותו, אבל מזהיר כי וירוסים וחיידקים יכולים לשלוח כימיקלים לתוך המוח האנושי וביום מן הימים ניתן יהיה להשתמש בהם כדי להשפיע או אפילו לשלוט על אנשים. וודאי בעולם הביולוגיה הסינתטית בה צורות החיים מקודדות ונבנות על ידי אנשים.  

הניסוי שהפך את הביולוגיה הסינתטית לעובדה קיימת התרחש בשנה שעברה על ידי המיליארדר האמריקאי קרייג ונטר שהזריק DNA מתוכנת לתוך בקטריה ויצר בפעם הראשונה בהיסטוריה האנושית אורגניזמים ביולוגיים סינתטיים. "ונטר פתח שער עמוק בהיסטוריה של האנושות, עם פוטנציאל להציץ לתוך גורלה. זה יכול לשמש בעתיד לפיתוח נשק ביולוגי הכי חזק שניתן להעלות על הדעת. האתגר הוא לאכול את הפרי בלי התולעת", אומר פרופסור ג'וליאן סבולסקו, מומחה לאתיקה מאוניברסיטת אוקספורד.

לגבי האיום הטמון בעתיד זה אומר דרלין סטורם, בלוגר מפורסם שעוסק בתחום המחשבים: "אני מכיר אנשים שאפילו לא יכולים לשמור על המחשבים שלהם מוגנים. אני תוהה אם המודעות שלהם לאבטחת המידע תהיה מפותחת יותר כאשר הפריצה עלולה להיות קטלנית".

יחד עם זאת, מציע הסל להסתכל גם על הצד החיובי של הביולוגיה הסינתטית: "אנחנו הולכים להפוך את הגנום הסינתטי - לגנום אנושי וזה יגרום לתהליך השיבוט למשל להיראות אורגני וטבעי עד שבשלב מסוים אפילו יגרום להליך הרבייה הרגיל של בני האדם להראות עתיק ומוזר ביחס אליו".

>> גוגל ישראל חושפת: מה כל הישראלים חיפשו בגוגל השנה?