"עמק הסיליקון" עשתה למתכנתים מה שסדרות כמו "האנטומיה של גריי" עשו לרופאים. כאילו, רק הפוך. אם מה שעושה לכם את זה אלה בחורים חיוורים (לא כולל דינש ההודי שבחבורה) שמתקשרים רק דרך שפת קוד - בטוח התמכרתם. מייק ג'אדג' ("ביווס ובאטהד", "המלך היל" ועוד) כתב קומדיה על הצד הפחות זוהר של עשירי ההיי-טק - ריצ'רד הנדריקס הוא המוח שמאחורי תכנת כיווץ הקבצים "פייד פייפר" שיכולה להקטין קבצים עצומים ל-2 מגה בייט תוך מספר שניות, וגם טיפוס נטול כריזמה עם אפס כישורים חברתיים. כשלצידו נמצאת קבוצה של מפתחים פגומים לא פחות ממנו ואין שום חתיך בסביבה, הסדרה נראתה כמו אסון מסחרי. מזל שג'אדג' אלוף בלשלב בין סלפסטיק לביקורת חברתית והסדרה הפכה לקאלט כבר מהעונה הראשונה. 

תמונה מתוך "עמק הסיליקון" (צילום: באדיבות yes,  יחסי ציבור )
צילום: באדיבות yes, יחסי ציבור

צפיתי בעונה השלישית עם שלושה אנשים שמבינים בהיי-טק: מתן זוהר (29), אמיר ארל (26) ואביתר פרוים (31) - שני מתכנתים ומעצב גרפי שעובדים בענקית התוכנה האמריקנית Autodesk, אחת המובילות בתחום העיצוב בתלת מימד ובתוכנות הנדסה. ארבע הקומות עליהן מתפרסת השלוחה הישראלית של החברה נמצאות באחד הבניינים המפוארים בישראל - רוטשילד 22 בתל אביב (הי, הם שכנים של פייסבוק!). הקומות מעוצבות כמו חדר המשחקים שכל מבוגר חולם עליו. חוץ מזה - יש גם חדר משחקים אמיתי, מקררים עמוסים בכל טוב (פאק, מגנום!) ואווירה כללית של "כיף לנו!". 

משרדי autodesk ישראל (צילום: נועם חמו. מקור: באדיבות autodesk ישראל)
חדר ילדים למבוגרים. משרדי autodesk ישראל | צילום: נועם חמו. מקור: באדיבות autodesk ישראל

בפרק הראשון של העונה החדשה ריצ'רד מבין שהוא איבד את השליטה על "פייד פייפר". אני חושב שהבעיה הכי גדולה שלו היא מחסור בכריזמה, תדמית ה"חנונים" זה משהו שאתם מכירים?

אמיר: "בעונה הראשונה הם דיברו על משהו שהם כינו - ברו קודרס (Bro Coders) - כאילו, חבר׳ה שהם מגניבים אבל אוהבים גם לתכנת. זה קצת יותר קרוב למציאות. אותם אנשים שבדור הקודם היו הולכים להיות ברוקרים בוול סטריט ועכשיו הבינו שהכסף הגדול נמצא בתכנות והולכים לכיוון הזה". 

מתן: "כשלמדתי מדעי המחשב באוניברסיטה העברית ראיתי אנשים שאפשר לראות שהתקשורת שלהם קצת פחות מוצלחת. כאילו, יחסית אליהם החבר'ה של ריצ'ארד לא כאלה גרועים". 

אביתר: "נכון, זה לא שאי אפשר למצוא את החבר'ה שהם קלישאות על מתכנתים. אלה עם ה'אוטיזם החברתי'".

איך נראה בוקר בחברה ששווה כל כך הרבה כסף? כאילו, יש פלטת גבינות ויין?

מתן: "אל תגזים. התנאים אחלה בסך הכל. ביקרתי בגוגלפלקס (מטה גוגל ששוכן בסנטה קלרה, קליפורניה - ב.ב) וזה לא ברמה הזאת. בארצות הברית יש אולם באולינג, אתה הולך לשיעורי פילאטיס בזמן ארוחת צהריים ויש מלא מסעדות. אבל בכל זאת  - זה לגמרי מהטופ שיש כאן בארץ". 

אביתר: "הפסילטיז מאוד גבוהים. היה בפרק הראשון חצי גאג על אלה שמסתובבים עם הבאקט הענקי של השתייה הקלה".

אמיר: "אבל זה בכלל קטע אמריקאי כזה".

אביתר: "גם נכון, אבל זה הזכיר לי נגיד את הקטע שיש כאן מכונה ענקית לסחיטת תפוזים. יש אנשים שמגיעים ורואים פתאום שאין תפוזים בדלי שליד המכונה ומתלוננים: 'איך עושים לנו דבר כזה?' או לשאול 'מי גמר את הקממבר?', אני אשכרה שמעתי מישהו מתלונן על זה. כמובן שאחרי זה הוא קלט את הסיטואציה וצחק על עצמו".  

מתן: "יש כמובן אנשים שמתלוננים על התלושים שמקבלים לחג - למה לחנות הזאת ולא החנות הזאת וכאלה".

משרדי autodesk ישראל (צילום: נועם חמו. מקור: באדיבות autodesk ישראל)
פריים לוקיישן. משרדי autodesk ישראל | צילום: נועם חמו. מקור: באדיבות autodesk ישראל

תחילת העונה מתרכזת במלחמתו של ריצ'רד (תומאס מידלדיטץ') נגד חברת "ראוויגה" שקנתה ממנו את "פייד פייפר" והחליטה למנות מנכ"ל אחר במקומו, כשהוא ישאר סמנכ"ל טכנולוגיה בלבד. הפגיעה הקשה באגו מצליחה להבליט תכונות שלא ראינו בריצ'רד עד עכשיו - זעם, טירוף ונקמנות. כל זה מחזיק עד הרגע בו הוא פוגש את היורש שלו - ג'ק בארקר (סטפן טובולסקי שהצטרף העונה לסדרה) ומגלה שהוא דווקא אחלה בנאדם.

גם ב-Autodesk יש לכם איזה גורו גדול שכולם נר לרגליו? צוקרברג או ג'ובס כזה?

אמיר: "קארל באס, הוא המייסד והמנכ"ל אבל השם שלו לא מוכר כמו צוקרבג ואין האדרה מטורפת".

הוא מכנס אתכם לשמוע נאומים שלו על מסך ענק? כולם מתכנסים יחדיו ומקשיבים לו?

אביתר: "יש שיחות קונפרנס עם חו"ל בחדרים האלה שראית. אבל אני חושב שהוא בעצמו שלח מייל רק פעם אחת, וגם בהקשר של צימצומים".

בעניין הזה, בגלל התנאים אתם חיים בחשש מתמיד מפיטורים? 

אמיר: "פיטורים בחברות כאלה זה די סטנדרטי, מפטרים אחוז מסוים כדי ל'רענן את הדם' ולהביא עובדים חדשים. זה לא יוצא דופן".

מתן: " נגיד, אינטל פיטרו 10% מהעובדים שלהם שזה בערך 12 אלף איש. באותה מידה הם יכולים עוד השנה להוסיף 15% למצבת העובדים החדשים. זה נקרא רי-שאפלינג. קורה". 

משרדי autodesk ישראל (צילום: נועם חמו. מקור: באדיבות autodesk ישראל)
מקנאים? משרדי autodesk ישראל | צילום: נועם חמו. מקור: באדיבות autodesk ישראל

קראתי שגם כאן היו צמצומים לאחרונה - מותר לדבר על זה?

אביתר: "החברה העולמית הולכת לכיוונים חדשים אז היו פיטורים של אנשים שהיו פחות בכיוון הזה כדי להביא אנשים שמתעסקים במוצרים החדשים".  

אתם מכירים את המערכת מבפנים - כמה קרוב הגיעו היוצרים של "עמק הסיליקון" למציאות?

מתן: "הם דייקו בקטע של ה'אובר אנלימיטד פאן' (כיף מוגזם ללא גבולות - ב.ב). אנשים, ברגע שיש להם את כל הפינוקים המוגזמים, העבודה כבר לא במקום הראשון".

אמיר: "הסדרה מאוד מוקצנת אז קשה להשוות, הם מכוונים לסיטואציות מאוד קומיות. נגיד בסצנה בה ריצ'רד וארליך נוסעים ל'ראוויגה' ופוגעים בצבי, במקום צבי אמיתי זה רובוט-צבי. העניינים שם מוקצנים. וגם זה שכל חברה שממציאה פיפס שווה פתאום 2 מיליארד דולר".

כמו "FlutterBeam" שהמוצר שלהם מדביק לאנשים שפמים בכל מיני צורות?

אביתר: "לגמרי".

יש מבוכה ליד בנות? להיות בהיי-טק זה נחשב לא "מגניב"?

שלושתם: "ממש לא. בכלל - מה נחשב מגניב היום?"

מישהו כאן כבר עשה אקזיט?

אביתר: "החברה הקודמת שעבדתי בה עשתה אקזיט, אבל עזבתי ממש לפני".

קיבלת משהו מזה?

אביתר: "כלום". 

"עמק הסיליקון" משודרת מדי רביעי בערוץ yesOh ובחינם ב-yesVOD